Lukijalta: Ylioppilastutkinnon voisi lakkauttaa

Olemme edelleen naurettavia ja statushakuisia ja vanhanaikaisia tämän yo-tutkinnon kanssa, kirjoittaja toteaa. Juha Perämäki/Arkisto

Lopetetaan nykymuotoinen ylioppilastutkinto. Itse en käytä yo-lakkiani, en edes tiedä missä se on. Olemme edelleen naurettavia ja statushakuisia ja vanhanaikaisia tämän yo-tutkinnon kanssa, ja korostamme sitä ulkoisella symbolilla, lakilla.

Ajattelemme selkeästi, että on ne fiksuja meidän kullanmurut lapset, sisarten ja veljien lapset, serkkujen lapset, jotka saivat ne yo-lakit ja sitten se ”rupusakki”, joka joutui menemään ammattikouluun, kun se pää ei riittänyt lukemaan.

Eräs opettajani aikoinaan kertoi, kun oli nuoruudessaan saanut ylioppilaslakin, miten kylän ikäihmiset alkoivat niiaamaan ja ottivat hatun pois päästä hänen edessä. Siis tämän nuoren tytön edessä.

Kun olin nuori, kuulin lähinaapurustosta tapauksen, jossa eräs poika, joka ei saanut kirjoituksissa kaikkia laudatureiksi ampui itseään isän aseella päähän. Siis tämä nuori poika.

On hienoa opiskella ja saavuttaa eri tasoja opiskelussa, mutta miksi se pitää arvottaa näin vahvasti? Traagisinkin seurauksin. Jopa ulkoisin symbolein tehdä selväksi muille, mikä tutkinto on suoritettu.

Yliopistoihin ja korkeakouluihin on nyt muitakin väyliä, esimerkiksi ammattikoulut ja opistot. Tiesittekö, ammattikoulun käynyt hitsaaja on ehtinyt jo tienata ja tienaa reippaasti enemmän palkkaa, kun se yliopistosta juuri valmistunut maisteri.

Yo-tutkinto pitää sisällään paljon hyvää ja yleissivistävää. Siitä oli ja on ollut paljon hyötyä minulle. Edelleen muistelen lukiossa opiskeltuja asioita ja katson niitä netistä eri asioiden yhteydessä. Mutta pitääkö opin tulla tällaisen instituution kautta? Ei pidä. Muutetaan se. En kannata näin vanhanaikaisen arvolatautunutta yo-tutkintoa.

Ei korosteta ”tasa-arvon” Suomessa sosiaalisen eriarvoisuuden jakautumista tälläkään tavalla.

Jarmo

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut