Lukijan areena | Puut olisi pitänyt istuttaa jo kauan sitten

Pakokaasun ohessa teollisuuspöly on suuri uhka terveydelle. Ihmiset ovat vuosikymmeniä vetäneet keuhkoihinsa hiukkasia, jotka muun muassa WHO:n menneiden vuosien raporttien mukaan aiheuttavat sairauksia ja väsymystä.

Suomessa yksilö voi aidosti parantaa elämäänsä vain muuttamalla Kainuuseen tai Lapin korpeen asumaan.

Kuitenkin, muutos ja oman talon ostaminen vaativat valtavasti rahaa: valtaosalle suomalaisista metsäkoti on siis ollut ja tulee olemaan kaukainen haave.

Hyvinvoinnin lisääminen isoissa kaupungeissa olisi jo vuosia sitten vaatinut puiden massaistuttamisia ja erilaisten, istutustoimia estävien, sääntöjen kumoamista.

Jo 2009 ja 2010 kasvatin lapseni kanssa puuntaimia. Istutimme ne Oulussa lähipuiston laidalle. Kuitenkin, puutarhurit kävivät tuhoamassa ne, koska ne eivät olleet ”hyväksyttyjä kohteita” heidän kartassaan. Pari kolme vuotta sitten olin yhteydessä Helsingin kaupungin ympäristöasioista päättäviin henkilöihin istutusasioissa: yksikään ei vastannut viestiini.

On käsittämätöntä, etteivät ihmiset tajua, kuinka kauan puilta kestää saavuttaa sellainen ikä, että ne kykenevät suojaamaan muita. Sekin on käsittämätöntä, etteivät ihmiset tahdo edelleenkään kirjaimellisesti liata käsiään muutoksen aikaansaamiseksi.

Kulahtaneiden luontopropagandalauseiden huutaminen kaduilla on vain sanojen suoltamista ulos suusta. Vain Väinämöinen kykeni laulamalla muuttamaan maailman muotoja.

Paula Puolakka FM, kirjoittaja ja beat-runoilija Helsinki

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut