Lukijalta: Sähköinen liikenne tärkein ilmastomme pelastaja?

Kirjoittaja on huolissaan sähköautojen akkujen valmistamiseen tarvittavan energian määrästä. Kuvituskuva. Emma Heinonen

Sähköautoilu tuntuu olevan eräitten tahojen mielestä todella ihanaa ja juuri se pelastaisi meidän maapallomme ilmastokatastrofilta. Näin tuntuu olevan kun seuraa yksipuolista kirjoittelua aiheesta.

Nyt ei voi olla järkevää,että autot kulkisivat ainoastaan sähköllä, koska polttomoottorit ja niihin käyvät saastuttamattomat polttoaineet ovat käytettävissä.

Sähköautot ja niiden akkujen valmistus vievät valtavasti energiaa. Mediassa nähdään asia hyvin yksipuolisesti,vain tuijottamalla autojen akkuihin ja latauspisteisiin.

Pitäisi huomata myös,että sähkön kulutus tulee jatkamaan kasvuaan ei vähenemään. Ilmasto-ongelmat tuskin ratkeavat sähköautoilla, puilla lämmitettävien tulisijojen kielloilla tai metsien hakkuukielloilla. Pitäisin tällaista näkemystä hiukan suppeana.

Ennen kaikkea ei tarvita valtavaa määrää uusia autoja. Nythän ei kiinnitetä lainkaan huomiota siihen materiaalien ja valmistuksen aiheuttamaan energian ja raaka-aineiden kulutukseen. Autot eivät tule tehtaalta puhtaasti ja pelkällä aurinko -tai tuulivoimalla valmistettuna kuluttajille.

Kysehän on siitä,että ihminen ei halua muuttaa käyttäytymistään niin,että oikeasti olisimme valmiita uhraamaan kerskakulutustamme paremman ilmaston hyväksi.

Tosiasia on, ettei kaupungissa juuri tarvitse autoa, pitkät matkat maakuntiin ovat eri asia. On polkupyöräkin keksitty ja julkinen liikenne esimerkiksi Helsingissä on tosi hyvä.

Sitten tämä valtion tuki sähköauton ostoon, todella mielenkiintoista verovarojen käyttöä.Tuetaan varakkaita kaupungissa autoilevia,hehän eivät julkista liikennettä käytä,kun eivät ole sitä ennenkään tehneet. Perheitä,joilla on kaksi autoa.

Nyt vain tuetaan totuttuja toimintatapoja. Tarvitseeko tämä asennemuutos taloudellista panostusta.

Yhteiskunnassamme on jatkuvasti enemmän ympäristöön liittyviä sekä sosiaalisia ongelmia,joiden hoitamiseen tarvitaan yhteiskunnan varoja.

Sinikka Yli-Koski Helsinki

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut