Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Anna-Kaisa Ikonen Enemmän byrokratiaa kaupunkiin? Ei kiitos!

Jos saisit luoda itsesi kokonaan uudelleen, millaisen uuden minän rakentaisit? Mitä ammentaisit vanhasta, mitä uutta toisit?

Vähän samanlaisen kysymyksen edessä ovat kaupungit tulevina vuosina. Kun sosiaali- ja terveyspalvelut siirtyvät hyvinvointialuille, kaupungin rooli muuttuu. Perustehtävämme on tietysti edelleen sama: kaupunki on turvallinen ja tukeva perusta, jonka päälle jokainen voi rakentaa omannäköisensä elämän.

Kun sotepalvelut siirtyvät, kaupunkien työssä korostuu aiempaa voimakkaammin sivistykseen ja elinvoimaan liittyvät tehtävät – esimerkiksi koulutus, työllisyys ja yritysten toimintaedellytykset. Osa omanlaisen elämän luomista on mahdollisuus kouluttautua, kehittyä, saada ja tarjota työtä ja yrittää.

Kaupungeille tehtävä on tuttu, näiden asioiden kehittäminen on kuulunut työhömme ennenkin. Mutta saammeko työhön tulevaisuudessa todellisia mahdollisuuksia?

Sote-siirron kanssa limittäin Suomessa on valmisteilla myös pari muuta suurta, mutta vähemmälle huomiolle jäänyttä muutosta: työllisyyspalveluiden siirto valtiolta kunnille vuonna 2024 sekä maankäyttö- ja rakennuslain muutos.

Kyllä, tylsiltä kuulostavia aiheita, mutta ne ovat erittäin tärkeitä kaupunkien ja kaupunkilaisten kannalta.

Uudistuksissa on tärkeää kuulla myös kaupunkien ääntä.

Työllisyyspalveluiden siirto kunnille on oikein tehtynä aidon uudistamisen mahdollisuus aiempaa yksilöllisempien palveluiden tarjoamiseksi. Vastaavasti maankäyttö- ja rakennuslain uudistus voisi toisin tehtynä sujuvoittaa kaavoitusta ja luvitusta sekä parantaa rakentamisessa vuorovaikutusta asukkaiden kanssa.

Kaupungit ovat kekseliäitä, osaavia ja valmiita kokeilemaan uutta. Ongelma on, että suunnitellussa muodossaan uudistukset ovat lähinnä lisäämässä byrokratiaa ja luomassa jäykkiä prosesseja sen sijaan, että antaisivat vapauksia luoda uutta ja hyödyntää tarpeen mukaan kaikkia alueen osaajia ja osaamista.

Jos kaupunkien halutaan uudistavan identiteettiään ja luovan kaupunkilaisille mahdollisuuksia, pitää meille myös antaa siihen myös keinot. Siksi uudistuksissa on tärkeää kuulla myös kaupunkien ääntä – ja kaupunkien pitää ääntä itsestään.

Vai haluaisitko itse tehdä itsestäsi aiempaa jäykemmän ja byrokraattisemman?

Kirjoittaja on Tampereen pormestari ja kokoomuksen varapuheenjohtaja