Mari Holopainen Rokotekattavuutta tulee nostaa, jotta koronaepidemiaa hillitään tehokkaammin

Anestesiologiaan ja tehohoitoon erikoistuva lääkäri kertoo sosiaalisessa mediassa riipaisevasti teho-osastojen todellisuudesta pandemian keskellä. Yhä useampi etenkin rokottamattomista joutuu sairaalahoitoon. Lasten parane pian -kortit roikkuvat tehohoidossa makaavan isän tai äidin sängyn yläpuolella. Osa vanhemmista ei selviä.

Koronasta johtuva sairaalahoidon kuormitus on historiallisen korkealla tasolla. Terveydenhuollon henkilökunta tekee työtä kiireen ja väsymyksen keskellä, ja tärkeitäkin leikkauksia joudutaan siirtämään. Koronaepidemiaa hillitseviä rajoituksia on otettu uudelleen käyttöön myös Helsingissä.

Yhä useamman tulisi ottaa koronarokotteet. THL:n mukaan rokottamattomat ovat päätyneet erikoissairaanhoitoon elo-lokakuun aikana 19 kertaa todennäköisemmin ja tehohoitoon 33 kertaa todennäköisemmin kuin rokotetut. Rokotetutkimuskeskuksen johtaja, professori Mika Rämetin mukaan sairaalahoidon tarve puolittuisi, jos rokotekattavuus nousisi esimerkiksi kaikissa ikäryhmissä neljä prosenttiyksikköä. Rokotustahti on kuitenkin hidastunut, ja osaa väestöstä on hankalaa tavoittaa.

Koronarokotevastaisuuden tai -haluttomuuden taustalla on erilaisia syitä: disinformaatiota ja salaliittoteorioita, epäluottamusta viranomaisia ja tutkijoita kohtaan, mutta myös tietämättömyyttä ja välinpitämättömyyttä. Vaikka kyseenalaistamisellekin on yhteiskunnassa paikkansa, suurta kriittistä ajattelua ei edusta yksittäisiin Youtube-kanaviin tai asiantuntijoiksi itsensä nimenneiden henkilöiden viesteihin uskominen. Me kansanedustajat olemme saaneet poikkeuksellisen paljon virheelliseen ja tahallisesti harhaanjohtavaan tietoon perustuvia rokotevastaisia viestejä. Ilmiö on huolestuttava, ja syitä sen taustalla on tärkeää ymmärtää.

Olennaista olisi tavoittaa ne henkilöt, jotka suhtautuvat välinpitämättömästi tai hieman epäillen viranomaisten suosituksiin. Kuten muussakin terveydenhuollossa, tarvitsemme aktiivisia ja uusia keinoja, kuten henkilökohtaisia kutsuja, vaikuttamista sosiaalisen median kautta, lisää rokotebusseja matalan rokotekattavuuden alueille ja tilaa tietopohjaiselle keskustelulle.

Kun erilaisia rajoituksia joudutaan asettamaan, tulee tutkitusti tehokkaat ja mahdollisimman vähän ihmisten elämää rajoittavat toimet ottaa ensin käyttöön. Esimerkiksi maskit, pikatestien hyödyntäminen ja koronapassin käyttö voivat osaltaan auttaa.

Mari Holopainen

Kirjoittaja on kansanedustaja ja kaupunginvaltuutettu (vihr.)

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut