Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Pääkirjoitus Uudellamaalla epäillään, että sote-uudistusta ei voida toteuttaa suunnitellussa aikataulussa – Itä-Uudenmaan Vate töppäsi jo

Suomessa valmistellaan parhaillaan maamme historian yhtä suurinta uudistusta, sote-uudistusta. Uudistuksen myötä sosiaali- ja terveyspalvelut sekä pelastustoimi siirtyvät kunnilta hyvinvointialueiden vastuulle vuoden 2023 alusta lähtien.

Tammikuun vaaleissa hyvinvointialueille valitaan aluevaltuustot, jotka tulevat käyttämään merkittävää valtaa päättäessään asioista, jotka vaikuttavat jokaisen arkeen.

Siksi on ymmärrettävää, että kuntalaisten tiedontarve tulevasta uudistuksesta on poikkeuksellisen suuri ja uudistuksesta viestiminen painava haaste sitä valmistelevalle väliaikaiselle valmistelutoimielimelle eli Vatelle.

Tiedon levittämisen tärkeyden luulisi siis olevan kaikille selvää, vaan eipä ole. Esimerkiksi Itä-Uudenmaan Vate päätti vastoin alkuperäistä esitystä, että se julkaisee historiallisiin aluevaaleihin liittyvät kuulutukset ainoastaan omilla verkkosivuillaan. Siis verkkosivuillaan, jotka on perustettu vasta hiljattain ja joiden olemassaolosta tuskin kukaan tietää.

Alkuperäisen esityksen mukaan kuulutukset oli määrä julkaista myös Itä-Uudenmaan alueella ilmestyvässä paikallismediassa, sillä se tavoittaa suuren osan alueen asukkaista.

Onko nyt tarkoitus pimittää jättimäinen uudistus näiltä ihmisiltä? Journalistinen media toki hoitaa oman osuutensa sote-uudistuksen ja aluevaalien uutisoinnissa, mutta vaaleihin liittyvien virallisten kuulutusten julkaiseminen pelkästään omilla verkkosivuilla on kaikkea muuta kuin aktiivista ja avointa viestintää.

Toivoa sopii, ettei Itä-Uudenmaan huono esimerkki leviä laajemmallekin.

Vaikka Helsingissä ei omaa aluevaalia järjestetäkään, muuttuu Helsingissäkin moni asia. Lisäksi Uudenmaan sisällä yhteistyö on niin tiivistä, että myös muiden päätöksillä on vaikutusta Helsinkiin. Siksi naapureiden sote-uudistusten onnistuminen on tärkeää myös Helsingin kannalta.

Hyvinvointialueiden valmistelussa on huomattava määrä tärkeitä ja kiireellisiä asioita tehtävälistallaan. Valtiovarainministeriön finanssineuvos Teemu Eriksson vahvisti syyskuun lopulla, että valmistelevilla toimielimillä (vate) on työlistallaan valtava määrä asioita. "Kun teimme tiekartan, exceliin tuli muistaakseni tuhansia rivejä. Asioita on loputon lista."

Uudellamaalla liuta valmistelusta hyvin perillä olevia kuntajohtajia pohtii tosissaan jo sitä, onko uudistusta aidosti mahdollista edes saada toteuttamiskelpoiseksi 1.1.2023 alkaen. Ainakaan ilman, että asukkaiden, asiakkaiden sekä tulevan hyvinvointialueen henkilöstön etu merkittävästi riskeerataan. Hallinnolliset ja taloudelliset riskit ovat monen mielestä liian kovat, mutta sosiaali- ja terveysministeriö ei halua kuntajohtajien huolta heidän mukaansa kuulla.

karri.kannala@media.fi

Päätoimittaja, paikallisjohtaja