Pääkirjoitus Saarikko alleviivasi keskustan Nato-kantaa väärään aikaan ja väärällä tavalla

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö piti erinomaisen uudenvuodenpuheen. Yksi sen painopistealueista oli Suomen ja Euroopan turvallisuustilanne liittyen Venäjään.

Niinistön mukaan tilanne on vakava. Tilanteen vakavuudesta paljon kertoo jo pelkästään se, millaisella painoarvolla asia oli presidentin puheessa esillä. Kokenut Niinistö ei turhaan painottaisi asiaa ja toisi sitä kansalaisten tietoisuuteen, jos siihen ei olisi aidosti syytä.

Niinistö halusi herätellä ja valmistella suomalaisia siihen, että vakavia ja vaikeita aikoja voi olla yhä edessä, vaikka koronan osalta saataisiinkin helpotusta. Niinistön toteamus, "toivoa on syytä pitää yllä, mutta pelkkään toiveajatteluun ei pidä sortua", on viesti, joka koronahelpotusta janoavien suomalaisten kannattaa muistaa. Korona ei valitettavasti ole ainut, eikä edes se kaikkein vaarallisin uhka.

Samaan aikaan, kun Niinistö rohkaisi suomalaisia moniääniseen keskusteluun muun muassa Nato-jäsenyydestä, totesi hän, että "pitää kuitenkin olla tarkkana siitä mistä ja keiden kanssa puhutaan".

Keskustan puheenjohtaja ja valtiovarainministeri Annika Saarikko kiirehti heti pari tuntia Niinistön tärkeän ja painavan puheen jälkeen vahvistamaan, että keskusta ei edelleenkään kannata Suomen Nato-jäsenyyttä.

Viestiään Saarikko ryyditti seuraavasti: "Ulko- ja turvallisuuspolitiikan linjamme on kehittynyt vuosien ja vuosikymmenten saatossa – päivän kohinan tai otsikoiden perusteella sitä ei kannata rikkoa ilman vakaata harkintaa."

Ihmettelen suuresti Saarikon kirjoituksen jälkikaneettia. Kun Venäjä avoimesti on alkanut taas puhua etupiiristä, käy sotaa Ukrainassa ja heiluttaa jatkuvasti maailman turvallisuutta, ei kyse ole päivän kohinasta tai vain otsikoista. Vaan vuosia jatkuneesta ja yhä vakavammaksi muuttuneesta turvallisuustilanteesta, joka koskee Suomeakin painavammin kuin vuosikymmeniin.

Saarikolla ja keskustalla saa olla kantansa, mutta tapaa alleviivata sitä ja aikaa tuoda se esiin, olisi voinut olla syytä harkita paremmin.

Kun keskustan edellinen puheenjohtaja Katri Kulmuni epäröi koronan alettua Ylen haastattelussa sitä, voiko Suomi tässä tilanteessa hankkia uusia hävittäjiä ja sysäsi vastausvastuun pääministeri Sanna Marinille (sd.), kihisi puolustusministeri Antti Kaikkonen pettymyksestä. Veikkaan, että Saarikon blogi aiheutti saman monessa keskustalaisessa, eikä ainakaan nosta puolueen matalaa kannatusta, päinvastoin.

karri.kannala@media.fi

Päätoimittaja, paikallisjohtaja

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut