Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta: | Työterveyden tehokkuus ei ole laadun tae

Helsinki suunnittelee työterveyden ulkoistamista. Toiminnalla ei haeta kustannussäästöjä vaan tehokkuutta, toteaa Helsingin pääekonomisti Mikko Kiesiläinen ( HU 11.–12.12.21). Hinta lyödään lukkoon ja kilpailu perustuu laatuun. Tehokkuus ei kuitenkaan ole laadun tae.

Miksi pääekonomisti Kiesiläinen ja kaupungin budjettineuvotteluissa mukana olleet päättäjät ovat valmiita lahjoittamaan ilmaiseksi Työterveys Helsingin mittavan 60-vuotisen työterveyshuollon kehittämistyön terveysjäteille?

Yksityisellä palveluntuottajalla ei ole kattavaa tietoa kaupungin työntekijöiden eri toimialalojen työskentelyolosuhteista, henkilöstön ja esihenkilöiden tuen tarpeesta ja kuntoutustarpeista. Kaupungin työntekijöiden varhaisia tukitoimia on kehitetty jatkuvasti tarpeita vastaaviksi.

Sairaslomat ovat kasvaneet. Sote- ja varhaiskasvatuksen toimialat ovat kärsineet henkilöstövajeesta useita vuosia. Tämä on näkynyt kohtuuttomina työmäärinä. Tutkitusti pitkään jatkunut fyysinen ja henkinen kuormitus lisää sairastumisia. Työkyvyttömyyseläkkeet ja sairaslomat tulevat uudella toimijalla lisääntymään. Tämä tulee kalliiksi Helsingille.

Työterveys Helsingin aukioloaikoja olisi voitu neuvotella nykyistä pidemmiksi. Samoin lisätä lauantain aukioloaikaa kuten myös chat-palveluja. Työntekijät voivat käyttää myös asuinalueidensa terveysasemia. Näiden toimintaa Helsingin toki pitää parantaa nykyistä enemmän. Terveysasemien toiminnan on annettu rapautua vuosikausia.

Esihenkilöt ovat voineet myöntää sairaslomaa, jota työterveyshoitaja on voinut tarvittaessa jatkaa. Flunssan takia ei ole tarvetta mennä lääkäriin ellei sairaus pitkity.

Kela korvaa työnantajalle ennaltaehkäisevästä työterveyshuollosta 60 prosenttia ja sairaanhoitokuluista noin 50 prosenttia. Vuonna 2019 Helsingin kaupungin henkilöstön (noin 40 000 työntekijää) työterveyshuoltokulut olivat Kela korvausten jälkeen noin 217,50 euroa per työntekijä.

Helsingin kannattaa selvittää mahdollisuutta perustaa Helsingin Työterveys in-house-yhtiö. Tässä voisi olla mukana vaikkapa Husin työterveyshuolto ja muita mukaan haluavia toimijoita. Juurihan digitaaliyksikön kohdalla kaupunki toimii näin.

Vantaan Aito Työterveys myytiin Terveystalolle marraskuussa 15,4 miljoonan euron hintaan. Vantaan kauppahintaa soveltaen Työterveys Helsingin in-house-yhtiön myyntiarvo olisi nyt 36,5 miljoonaa euroa.

Työterveys Helsingin lahjoittaminen liikelaitoksena ilmaiseksi terveysjäteille ei ole järkevää!

Sinikka Vepsä, Helsingin kaupunginvaltuutettu (sd.), sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsen