Janne Takala Helsinki toimii parhaiten kesäkaupunkina

Tein vuodenvaihteessa Twitterissä pienimuotoisen kyselyn pyöräliikenteen olosuhteista eri kaupungeissa.

Jo aiemmin on tutkittu, että merkittävä osa helsinkiläisistä pelkää ajaa pyörällä. Kyselyssä joka viides piti pyöräilyä Helsingissä pelottavana ja vain 5 % mielestä liikenneympäristö kutsuu ajamaan pyörällä. Ero Suomen parhaaseen pyöräilykaupunkiin Ouluun on huomattava. Oulussa melkein 80 % koki ympäristön houkuttelevaksi, eikä kukaan vastaajista pelännyt liikkua pyörällä.

Syy on selkeä. Oulussa pyöräteiden laatu kiinnostaa, Helsingissä ei.

Helsingin kaupungin kunnossapidon tiimipäällikkö kertoi äskettäin lehdessä Helsingin ”toimivan parhaiten kesäkaupunkina.” Monessa työpaikassa töiden tekemättä jättämisestä seuraisi potkut, Helsingin kaupungilla ei.

Oulussa laatua väylille on saatu suoraviivaisella tavalla. Urakoitsija saa bonusta asiakaspalautteen perusteella. Siitäkin palkitaan, että aurakuskit ajavat pyörällä auraamillaan väylillä. Kummasti alkaa laatu kiinnostaa, kun se näkyy tilipussissa. Koko homma on saatu aikaiseksi muutamalla lauseella urakkasopimuksessa. Mutta joo, onhan siinä melkoinen vaiva. Sitä paitsi Helsinki toimii parhaiten kesäkaupunkina.

Juuri nyt kysellään, miksei baanoja ole harjasuolattu viikkoon, vaikka pitäisi. Tai miksei Triplan pyörätielle vuotavia vesiputkia ole saatu vuodessa korjattua. Toistan viimetalvisen ehdotukseni, että lumikasat voidaan pyöräkaistojen sijaan kipata Kehä ykköselle. Jos haittaa liikennettä, niin muistaa vain, että Helsinki toimii parhaiten kesäkaupunkina.

Töiden laiminlyönti kesäkaupunkiin vetoamalla on sen luokan selitys, että sen soisi leviävän laajempaankin käyttöön. Ikävien töiden sijaan voi aina keksiä jotain mukavampaa. Jos talvella pitää viedä roskat tai maksaa laskut, ei muuta kuin sohvalle TV:n ääreen. Helsinki toimii parhaiten kesäkaupunkina.

Hämeentiellä on Helsingin kuuluisimmat pyöräkaistat. Siellä pyörällä liikkuvien määrä on kolminkertaistunut, vaikka kaistat on jatkuvasti tukittu lumikasoilla, työmailla, takseilla ja wolttikuskeilla. On ilmeisen mahdotonta, että pyöräilijöille tarkoitettu väylä olisi pyöräilijöiden käytössä ja vielä ajettavassa kunnossa. Tiedättekin jo, Helsinki toimii parhaiten kesäkaupunkina.

Kirjoittaja on Pyöräliiton hallituksen jäsen.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut