Lukijalta: | Kielivalinnalla on väliä

Ekaluokkalaisten kouluun ilmoittautuminen ja siihen liittyvä ensimmäisen vieraan kielen valitseminen ovat ajankohtaisia asioita juuri nyt.

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala (kasko) on kaikessa hiljaisuudessa nostanut A1-kielten aloitusryhmäkoon kahdestatoista kuuteentoista oppilaaseen ensi syksynä koulunsa aloittaville ekaluokkalaisille.

Tämä tarkoittaa valitettavasti sitä, että Helsinkiin saadaan entistä vähemmän muiden kuin englannin kielen ryhmiä, satojen oppilaiden toive monipuolisesta kielitaidosta tyssää heti koulutaipaleen alussa ja helsinkiläisten kielitaito jatkaa kaventumistaan.

Kielitaito on ennen kaikkea tasa-arvokysymys. Miksi pääkaupunkimme, maamme mittakaavassa hyvinkin monikulttuurinen ja väkirikas alue, haluaa (taas) säästää koulutuksesta ja alentaa tulevaisuuden lupaustensa koulutustasoa?

Kun ensimmäisen vieraan kielen varhentaminen ensimmäiseltä luokalta alkavaksi alkoi vuonna 2019, oli ideana parantaa ja monipuolistaa suomalaisten kielitaitoa.

Maailman toimivimmaksi kaupungiksi itseään nimittävä Helsinki lähti mukaan kunnianhimoisella kieliohjelmallaan, jota nyt, parin kolmen vuoden kuluttua ollaan romuttamassa! Tampereella sen sijaan vanhemmat saavat informaatiota monipuolisen kielitaidon eduista jo varhaiskasvatuksen ja esikoulun aikana. Tulokset siellä ovat erinomaisia: viime vuoden ekaluokkalaisista reilusti yli kolmannes aloitti kieliopintonsa muulla kuin englannilla.

Kaupunkistrategiassa todetaan Helsingin olevan yhdenvertainen, kansainvälisyyttä henkivä kaupunki. Eikö monipuolinen kielitaito edusta juuri näitä arvoja ja ole kaupungilta mitä parhain investointi tulevaan?

Meiltä ensi syksyn ekaluokkalaisten vanhemmilta vaaditaan nyt entistä enemmän perehtymistä kielivalintaan, yhteistyötä ja toistemme kannustamista monipuolisuuden puolesta, että saisimme varmistettua lapsillemme strategian mukaiset mahdollisuudet myös käytännössä.

Tulevien ekaluokkalaisten huolestuneet vanhemmat

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut