Pääkirjoitus Maahanmuuton kustannuksista pitää voida keskustella, kuten myös työperäisen maahanmuuton huutavasta tarpeesta ja tarpeen syistä

Helsingin Uutiset kertoi 22.1., että yli puolet Uuden lastensairaalan päiväkeskus Vuoren potilaista on vieraskielisiä (53%). Päiväkeskuksessa tutkitaan ja hoidetaan lapsia, joilla on autismikirjon häiriö tai muita neurologisia vaikeuksia.

"Emme osaa sanoa, mistä vieraskielisten yliedustus johtuu", kertoi hallinnollinen ylilääkäri Päivi Miettinen. Miettisen mukaan vieraskielisten yliedustus on tunnistettu yksikössä ja sen syytä selvitetään.

Vieraskielisten osuus lastensairaalaan potilaista on noin viidennes, mikä on suunnilleen saman verran kuin alle 16-vuotiaiden vieraskielisten osuus sairaalan toimialueella. Vieraskielisellä tarkoitetaan muuta kuin suomea tai ruotsia äidinkielenään puhuvia.

Vieraskielisten osuus korostuu tietyissä yksiköissä – aliedustus puolestaan on esimerkiksi syöpäyksikössä. Esimerkiksi lähes puolet (48%) infektioyksikön potilaista on vieraskielisiä ja tälle on selvät syyt. Miettisen mukaan tietyt infektiosairaudet ovat monissa kehittyvissä maissa sekä esimerkiksi Venäjällä ja Virossa yleisempiä kuin Suomessa.

Päivystyksessä vieraskieliset potilaat ovat hieman yliedustettuina (24%). Osuuteen sisältyy niin Uudessa lastensairaalassa iltaisin ja viikonloppuisin toimiva yleislääkäripäivystys kuin erikoissairaanhoidon päivystys. Päivystyspotilaita oli viime vuonna 28 841. Vieraskielisten yliedustukseen voi vaikuttaa se, että kantaväestö käyttää enemmän yksityisiä palveluja sairausvakuutusten kautta.

Miettinen arvelee, että myös tukiverkoston puuttuminen saattaa vaikuttaa vieraskielisten päivystyskäynteihin. Kun tietoa tai tukea ei ole saatavilla lapsen sairastaessa, lähdetään herkemmin päivystykseen.

Joulukuussa ( HU 26.12.2021) uutisoimme, että kolmasosa alle 18-vuotiaiden omaishoidontuista maksetaan vieraskielisille Helsingissä.

Helsingin vammaisten sosiaalityön päällikkö totesi, että osa maahanmuuttajista haluaa tulla maahan turvatakseen lapsensa aseman ja oikeudet, jotka eivät lähtömaassa toteudu esimerkiksi lapsen kehitysvammaisuuden takia. Päivi Miettinen ei tunnista tällaista ilmiötä uuden lastensairaalan potilaiden joukosta.

Suomi ja varsinkin pääkaupunkiseutu tarvitsevat kipeästi työperäistä maahanmuuttoa. Siitä ja sen syistä pitää voida keskustella avoimesti ja kiihkotta. Yhtälailla avointa ja kiihkotonta keskustelua pitää voida käydä myös maahanmuuton kustannuksista, niitäkin se kiistatta merkittävästi aiheuttaa. Aivan samaan tapaan kuin kantaväestön yliedustus muun muassa ylipainoon tai alkoholiin liittyvissä sairauksissa.

karri.kannala@media.fi

Päätoimittaja, paikallisjohtaja

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut