Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Anna-Kaisa Ikonen On aika pistää digitalisaatio toimimaan taas puolestamme

Pitää klikata sieltä, raahata tuosta. Huomata, ettei tieto siirtynytkään, löytynytkään tai ainakaan ole kätevä käyttää, ei kun se onkin tuolla. Joskus arjen suurin vihollinen tuntuvat olevan tietojärjestelmät, ohjelmat ja it-systeemit. Miten tässä näin kävi?

Digitalisaatio tehnyt ihmiselämälle ja työnteolle mielettömästi hyvää. Parhaimmillaan toimivat järjestelmät ja innovaatiot vapauttavat aivoja ja käsiä. Pahimmillaan tietojärjestelmistä on kuitenkin voinut tulla raivostuttavuuden verkosto, joka harmaannuttaa ennenaikaisesti vähintään puolet suomalaisista.

Esimerkiksi kuntiin on vuosien varrella rakentunut omanlaisiaan tietojärjestelmiä ja käytäntöjä. Ne pitäisi yhdistää hyvinvointialueilla sekä tekijöitä että asiakkaita palvelevaksi kokonaisuudeksi. Se ei ole ollut ihan yksinkertaista, ja hallitus tarjosi aluksi välttämättömiin muutoksiin tarpeisiin nähden käytännössä pennosia. Niiden varassa koko muutos vaarantuu ja uudistukset jäävät ICT:n vangiksi.

Laastari murtumaan -asenne tietojärjestelmiä kohtaan on lyhytnäköinen. Ne ovat arkisen työn perusinfraa. Digitalisaatiossa, kehityksessä ja innovaatioiden hyödyntämisessä piilee mahdollisuuksia, joista pitää ottaa ja oppia ottamaan täysi hyöty irti. Paljon tehdäänkin koko ajan eri puolilla Suomea.

Me Tampereen kaupungilla suunnittelemme parhaillaan, miten voimme parhaiten laittaa tekoälyn ja datan töihin kaupunkilaisten puolesta. Tavoitteenamme on parantaa sekä kaupungin työtä että kaupunkilaisten arkea. Voimme hyödyntää dataa esimerkiksi yritysten ja työntekijöiden palveluiden parantamisessa. Hervannassa taas pääsee kokeilemaan jo robottiautoa, joka toivottavasti tulevaisuudessa auttaa tamperelaisia ratikan syöttöliikenteessä.

Tärkeintä on uskoa kehitykseen ja miettiä, miten digitalisaatio palvelee meitä eikä kampita meitä.

Digitalisaatio tehnyt ihmiselämälle ja työnteolle mielettömästi hyvää.

Kuka tietää, ehkä jonain päivänä voimme vaikkapa vain napauttaa kännyköitämme, ja palvelu toimittaa paikalle robottilapion putsaamaan lumisen pihatien.

Kirjoittaja on Tampereen pormestari (kok.)