Teemu Laajasalo Kantokyky ja kuorma

Käytämme sanoja kuorma ja kantokyky, kun arvioimme eri asioiden kestävyyttä. Kantokyky mittaa, kuinka paljon eläinlajilla on ympärillään voimavaroja selviytyä. Nosturin kantokyky kestää tietyn määrän kuormaa. Jos kuorma kasvaa liian suureksi, kantokyky heikkenee.

Koronakurjimus ei alkanut huolettomuuden ajasta. Kantokykyämme koeteltiin jo valmiiksi monilla kuormilla. Huolia on riittänyt. Huolet ilmastosta, pakolaisista, yhdenvertaisuudesta ja maailmanrauhasta ovat kaventaneet tilaa hengittää jo ennen kuin pandemia on vienyt sen kirjaimellisesti.

Taudin hidas talttuminen ei myöskään näytä vapauttavan meitä kuormien kantamisesta. Turvallisuuspoliittinen tilanne kiristyy ja yhteiskuntarauha rakoilee.

Kulkutaudin koettelemusten kestäessä hallitus on soveltanut lapset ja nuoret ensin -periaatetta. Lapsiin ja nuoriin kohdistuvia rajoituksia pohdittaessa on käytettävä vahvaa harkintaa. Harkinnasta huolimatta kahden vuoden ajan nuoret ja nuoret aikuiset ovat olleet tutkimustulosten mukaan kaikista ikäluokista ahdistuneimpia.

Fysiikan lujuusopissa erotellaan sisäinen ja ulkoinen kuorma. Siltoja rakennettaessa täytyy pohtia sekä päällä ajavien rekkojen painoa että sillan materiaalisisältöä. Nuori ei kohtaa vain maailman kulloisiakin kuormia. Nuoruus itsessään on erilaisten taakkojen taltuttamista. Kun kasvetaan lapsuudesta nuoruuteen ja aikuisuuteen, joudutaan ylittämään monenlaisia esteitä suhteessa itseensä ja omaan paikkaan maailmassa. Kasvaminen itsessään kuormittaa kantokykyä. Ulkoiset kuormat tulevat sisäisten kuormien päälle.

Paavali opettaa Galatalaiskirjeen kuudennessa luvussa: ”Kantakaa toistenne taakkoja.” Vanhassa käännöksessä puhutaan kuormien kantamisesta.

Aikuisten tehtävänä on turvata nuorten kantokyky kantamalla heidän erilaisia kuormiaan. Huoleton nuoruus ei ole vain lapsen vapaus. Se on aikuisen vastuu. Lapsen ja nuoren vapautta kasvuun ei tule tukahduttaa kuormilla, vaan mahdollistaa taakkoja kantamalla.

Lapset ja nuoret ensin -periaate ei saa jäädä tartuntatautitoimenpiteeksi. Sen tulee olla käytössä kaikessa. Lasten kantokyky on jatkuvasti erilaisilla kuormilla kyllästetty. Aikuisten vastuu on jatkuvasti niitä kuormia keventää. Nuorten huolettomuus on toivon tunnusmerkki.

Teemu Laajasalo

Kirjoittaja on Helsingin hiippakunnan piispa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut