Pääkirjoitus Helsingin terveysasemien ulkoistamiskokeilun tulokset kokonaisuutena kannustavia

Ostopalveluasemat ovat osoittautuneet Helsingissä tehokkaimmiksi asemiksi, kun kyseessä ovat kiireettömät lääkäriajat. Ostopalveluterveysasemia on Helsingissä kaksi: Ruoholahdessa ja Kannelmäessä.

Helmikuun alussa Ruoholahdessa pääsi lääkäriin kuuden odotuspäivän jälkeen ja Kannelmäessäkin viidessätoista päivässä. Ruoholahteen perustettiin uusi asema, jota pyörittää Mehiläinen, Kannelmäessä kaupungin pyörittämä terveysasema siirtyi Terveystalon hoidettavaksi. Kaupungin on tarkoitus kerätä Kannelmäen käytänteistä parhaimmat ja ottaa ne käyttöön myös Helsingin muilla terveysasemilla.

Lähes kaikilla kaupungin omilla terveysasemilla odotusajat ovat olleet huomattavasti pidempiä. Pisimmät odotusajat lääkäriin ovat Vuosaaressa, jossa kiireetöntä lääkäriaikaa joutuu jonottamaan keskimäärin jopa 90 päivää. Seuraavaksi pisimmät jonot ovat Kontulassa (60 päivää) ja Myllypurossa (47 päivää). Kaupungin kaikkien terveysasemien keskiarvo kiireettömään lääkärihoitoon pääsystä on 32 odotuspäivää. Tiedot ilmenevät kaupungin tuoreesta vertailusta.

Terveysasemien johtajalääkäri Timo Lukkarinen huomautti aiemmin Helsingin Sanomissa, ettei vertailu kaupungin omiin terveysasemiin ole tässä vaiheessa reilua, koska yksityiset asemat eivät ole täysimääräisesti osallistuneet Helsingin koronaponnisteluihin.

Myös kritiikkiä ostopalveluasemien toiminnasta on tullut. Helsingin Uutiset kertoi tammikuussa ruuhkista ja potilaskadosta Kannelmäen ulkoistetulla terveysasemalla.

Joulukuussa 2019 kirjoitin, että Helsingin kannattaa ehdottomasti testata ulkoistamista ja seurata herkällä korvalla kokeilun tuloksia. Jos ne ovat hyviä, kuten esimerkit muualta osoittavat, kannattaa ulkoistamista lisätä ripeästi.

Lyhyen seurantajakson perusteella näyttää sille, että mallissa on sekä hyvää, että huonoa. Koronan aiheuttamat haasteet ja seurantajakson lyhyys huomioiden olen kuitenkin taipuvainen uskomaan, että vaaka kallistuu selvästi hyvän puolelle.

Olennaista on, että kaupunki jatkaa seurantaa ja tuloksia eri asemien välillä päästään vertailemaan myös aikana, jolloin akuutti koronan vaatima hoito ei kuormita ja sotkea arkea. Tämän jälkeen on aika arvioida, olisiko ulkoistuksia syytä tehdä lisää.

Karri Kannala

karri.kannala@media.fi

Päätoimittaja, paikallisjohtaja

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut