Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Harry Harkimo On tehtävä kansallinen ruokasopimus

Kun bensan ja dieselin, sähkön ja ruoan hinnat nousevat enemmän kuin palkat, ihmiset köyhtyvät.

Kun kaikki hinnat nousevat pian yli viisi prosenttia ja palkat enintään kaksi prosenttia, ihmisten elintaso kärsii.

Elämme kriisiaikaa. Ruoan suhteen on kyse huoltovarmuudesta ja omavaraisuudesta. Meidän on saatava kotimainen ruokamarkkina toimimaan.

Markkinaa pitää tukea laskemalla ruoan arvonlisäveroa. Ruoan arvonlisävero on nyt 14 prosenttia. Se pitää laskea kymmeneen prosenttiin tuottajien ja kuluttajien tukemiseksi.

Maatiloja uhkaa konkurssi ja ruoan hinta nousee. Kauppa tekee samaan aikaan miljoonien eurojen voittoja. Ei näin voi jatkua. S-ryhmä ja Kesko pitää saada mukaan kansalliseen ruokasopimukseen.

Kaupasta puuttuu kilpailu ja kahdella suurella on liikaa valtaa ruoan tuottajiin ja elintarviketeollisuuteen.

Maatiloja uhkaa konkurssi ja ruoan hinta nousee

Kotimainen ruoka on laadukasta. Kuluttajan vastuulle jäävät valinnat kaupassa. Juuri nyt kannattaa ostaa ja syödä kotimaista ruokaa.

Bensiinin ja dieselin hinta on noussut sellaisiin hintoihin, että moni joutuu miettimään, onko varaa käydä töissä omalla autolla tai ollenkaan. Samoin lasten ja omat harrastukset saattavat jäädä väliin.

Hallitus on luvannut korottaa työmatkakulujen verovähennyksiä, mutta se ei esimerkiksi eläkeläisiä auta ollenkaan.

Suomen huoltovarmuus on myös vaarassa, jos eivät kuljetusten pyörät pyöri.

Bensiinin ja dieselin hintaan olisi puututtava välittömästi verotusta tai maksuja tarkistamalla.

Miksi meillä on maailman kovin ilmastotavoite olla hiilineutraali, kun päämarkkinamme muun Euroopan tavoite on paljon myöhemmin? Heikennämme itse kilpailua ja omaksi tappioksemme.

Ilmastonmuutoksen torjuntaan pitää suhtautua vakavasti. Päättäjiä ja yritysjohtajia on pakko ymmärtää, koska on vastuullista sitoutua koviin tavoitteisiin ja voi näyttää olevansa edelläkävijä. Mutta vähintään yhtä vastuullista on pitää huolta, etteivät suomalaiset yritykset ja veronmaksajat kärsi siitä liikaa.

Harry Harkimo

Kirjoittaja on Liike Nytin kansanedustaja ja kaupunginvaltuutettu