Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Kiireettömän hoidon jonot on purettava

Helsingin terveysasemien jonot olivat huolestuttavan pitkät jo ennen koronapandemiaa.

Kiireetön hoito on perusterveydenhuollon ydintehtävä. Kynnyksen hoitoon pääsyyn tulee olla matala. Tietyissä tilanteissa ihmisen on päästävä lääkärin vastaanotolle, puhelimessa etänä ei läheskään kaikkia sairauksia voida hoitaa.

Henkilöstövajeen lisäksi Helsingin terveysasemien toimintatavat vaihtelevat ja asemien väestöpohjat ovat erilaisia. Hoitoon pääsyn ongelmien syyt tulee selvittää ja siinä on käytettävä parasta saatavissa olevaa taloudellista, tuotantotaloudellista, lääketieteellistä ja oikeudellista tietoa ja osaamista. Samassa yhteydessä on selvitettävä eri sosiaali- ja terveysasemien toimintatavat, johtaminen ja organisointi ja otettava käyttöön parhaat käytännöt.

Henkilöstörakenteeseen on myös kiinnitettävä huomiota sen varmistamiseksi, että tehtävät tekee niihin koulutettu henkilökunta eikä esimerkiksi tarpeettoman koulutettu tai toisiin tehtäviin koulutettu henkilöstö.

Helsingin kaupungin tulee tehdä selvitys terveysasemien kiireettömän hoidon ongelmien syistä ja tarvittavista ratkaisuista ja liittää selvitykseen laskelma ratkaisujen edellyttämistä taloudellisista resursseista. Selvitys tulee tehdä osana sote-uudistuksen tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -kehittämisohjelmaa. Toimenpiteitä ja jonotilannetta on selvitettävä valtuustolle osana terveydenhuoltolain mukaista raporttia. Helsingin sote-alan henkilöstön palkkoja pitää nostaa kokonaisuudessaan, ei yksinomaan lääkäreiden. Hyvä johtaminen, työolosuhteet, työilmapiiri ja kohtuulliset työmäärät ovat tärkeä osa vaativassa terveysasematyössä henkilöstön jaksamiselle. Omalääkäri-järjestelmän uudelleen käyttöön ottoa tulee harkita vakavasti.

Asiakasmäärän tulee olla kohtuullinen, jotta hyvä hoito toteutuu ja hoitaja-lääkäri työpari jaksavat tässä työssä. Palvelusetelit ja ulkoistetut terveysasemat eivät ole järkevä ratkaisu hoidon jatkuvuuden kannalta etenkään monisairaille helsinkiläisille.

Sinikka Vepsä, sairaanhoitaja ja kaupunginvaltuutettu (sd.)