Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus | Potilailta kovaa kritiikkiä: long covidin tunnistaminen ja hoito onnahtelee

Koronan pitkäaikaisista oireista eli long covidista kärsivät potilaat kertovat kokemuksistaan Helsingin Uutisissa (HU 9.-10.4.).

"En yhtäkkiä tiennyt, miten saan suihkun kiinni": Minna ja Caroline ovat kärsineet hankalista oireista jo kaksi vuotta – Näin vaikeaa on saada hoitoa long covidiin

He sanovat, että taudin laajuutta ja vakavuutta yritetään Suomessa lakaista maton alle. Moni kokee myös, että lääkärissä heidän oireitaan on vähätelty ja niitä on tulkittu psyykkisiksi. Vastaanotto on joskus ollut jopa vihamielinen.

Toimituksen haastattelemat, Husin long covid -klinikalla käyneet potilaat esittävät kritiikkiä myös tarjottua hoitoa kohtaan, sillä avuksi parantumiseen on ehdotettu muun muassa YouTuben mindfulness-videoita.

Vaikka myönteisellä ajattelulla onkin todettu yhteys fyysiseen terveyteen, esittää yksi haastateltu kysymyksen: Jos en onnistu parantamaan itseäni ajatuksen voimalla, onko long covid silloin omaa syytäni?

Vastaava lääkäri Helena Liira Husista torjuu kritiikin todeten, että klinikan saamat potilasarviot ovat hyviä ja samanlaisia hoitomenetelmiä käytetään muualla Euroopassa. Liira olisi myös halunnut jättää jutun julkaisematta, koska hän uskoo sen lietsovan turhia pelkoja.

Neurologi, professori ja long covid -asiantuntijaryhmää johtava Risto O. Roine pohtii, että kapea ja vähättelevä näkökulma long covidiin on Suomen ”oma erikoisuus”. Muualla tautia pidetään Roineen mukaan vakavana biologisena sairautena.

Roine kertoo, että sairaus aiheuttaa myös mitattavissa olevia fyysisiä reaktioita kehossa. Joissain harvinaisissa tapauksissa myös koronan jäljiltä syntyneet ns. aivosumuoireet ovat niin merkittäviä, että ne näkyvät Roineen mukaan kognitiivisissa testeissä.

Roineen mukaan esimerkiksi Yhdysvalloissa, Britanniassa ja Saksassa long covid nähdään kansanterveydelliseksi ongelmaksi. Ruotsissa long covid -klinikoita on 23. Yhdysvalloissa sairauden on todettu aiheuttavan työn tuottavuuden laskua.

Potilaat kertovat: Tällaisia ovat long covid -oireet – "Kuin lihaksiani revittäisiin kappaleiksi"

Roineen mielestä Suomessa asialle ei ole tehty vielä ”oikeastaan mitään”. Roineen johtama työryhmä jatkaa tämän vuoden loppuun, jonka jälkeen uusia toimenpide-ehdotuksia ja suosituksia voidaan viimeistään odottaa.

Kestää aina aikansa, että uusia sairauksia opitaan hoitamaan, mutta pisimmillään koronaa sairastavat ovat kärsineet oireistaan jo kaksi vuotta. Se on pitkä aika.

toimituspäällikkö

kaisa.paastela@media.fi