Päätoimittajalta: Lakko sotkee isosti pk-seudun arjen – ongelman oikeisiin juurisyihin löydettävä ratkaisut

Ensi viikon lakko sulkisi Helsingin peruskoulut ja suurimman osan päiväkodeista – Perheissä varaudutaan lakkoon jo toistamiseen.

Päiväkoti-ikäisten perheissä järjestellään tulevaa työviikkoa ja kutsutaan isovanhemmat apuun. Vain noin neljännes päiväkodeista pystytään pitämään auki.

Lakon lykkääminen oli helsinkiläiseltä vastuuministeri Tuula Haataiselta (sd.) viisas päätös. Pari viikkoa sitten lakko olisi tullut perheille niin yllättäen, että arki olisi mennyt isosti sekaisin. Kärsijöinä olisivat olleet niin lapset, aikuiset kuin arkensa kanssa tuskailevien vanhempien työnantajatkin.

Päiväkoti- ja koulushoppailu pitää saada päättymään niin lasten kuin henkilökunnan osalta.

Lakon aikana avoinna olevista päiväkodeista on tiedotettu asiakkaille tämän viikon aikana. Lakon vuoksi suljettujen päiväkotien asiakasperheet saavat hyvitystä asiakasmaksuissa lakkoviikon osalta.

Varhaiskasvatuksen piirissä on Helsingissä noin 28 000 lasta. Esiopetuksessa lapsia on noin 5 800.

Myös koululaisten perheissä edessä on pitkiä päiviä, sillä perusopetus keskeytettäisiin lakon ajaksi kokonaan Helsingin kouluissa. Suomen- ja ruotsinkielisen perusopetuksen piirissä on Helsingissä yhteensä noin 46 000 oppilasta.Oppilashuolto palvelee kouluilla myös lakkopäivinä. Heidät tavoittaa puhelimitse. Koulujen tilat ovat suljettuja päivällä.

Vaikutus on siis valtava, monen perheen arki menee hetkeksi uusiksi.

Asian voi nähdä kahdelta kantilta: moni havahtuu siihen, kuinka arvokas ja itsestäänselvyytenä pidettyjä palvelut ovatkaan. Toisaalta moniä ärsyttää se, että lakko aiheuttaa välillisesti niin paljon hallaa perheiden arkeen ja muiden syyttömien työnantajien tekemisiin.

Tässäkin lakossa puhutaan eniten rahasta. Mutta kuten hoitajienkin kohdalla, pitäisi huomiota kiinnittää myös muuhun. Miten päiväkoteihin ihan oikeasti saadaan tulevaisuudessa riittävästi pätevää henkilökuntaa ja parannetaan siten työtyytyväisyyttä? Kaikki ei ratkea rahalla – päiväkoti- ja koulushoppailu pitää saada päättymään niin lasten kuin henkilökunnan osalta. Ja se aiheuttaa avointa ja kiihkotonta keskustelua myös väestödemografian muutoksen mukanaan tuomista haasteista.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut