Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Lukijalta: | Videon näyttäminen Espalta ei ollut oikein

Toimiko media oikein julkaistessaan videon Pohjoisesplanadin mahdollisesta sairauskohtauksesta?

Vappuna Esplanadilla kaahanneesta miehestä julkaistiin useissa valtakunnan medioissa, kuten Helsingin Sanomissa ja Iltalehdessä video, jossa näytetään mahdollinen sairauskohtaus. Helsingin Uutiset ei julkaissut videota.

Videon julkaisuhetkellä on ollut epäselvää, onko kyseessä ollut sairauskohtaus. Julkisen sanan neuvoston journalistin ohjeissa koskien sairaus- ja kuolemantapauksia lausutaan seuraavaa: "Sairaus- ja kuolemantapauksista sekä onnettomuuksien ja rikosten uhreista tietoja hankittaessa ja uutisoitaessa on aina noudatettava hienotunteisuutta."

Psykiatriset sairaudet voivat olla vakavia siinä missä sydänkohtauskin ja niihin on suhtauduttava samalla vakavuudella kuin somaattisiin sairauksiin. Viime kesänä Christian Eriksenin sydänkohtausta ja elvytystä näytettiin laajasti medioissa ympäri maailmaa. Tämä kuitenkin jälkeenpäin tuomittiin sopimattomaksi.

Sairastuneen yksityisyydensuojaa on kunnioitettava. Niin kauan kuin on epäselvää onko kyseessä ollut sairauskohtaus tilanteeseen on suhtauduttava kuin sairauskohtaukseen. On hyvä, että asioista kerrotaan mutta videon julkaiseminen ei ole sopivaa.

On toki mahdollista, että video leviää sosiaalisessa mediassa, mutta lehdistöllä on siitä huolimatta vastuu omasta toiminnastaan.

Sofia Syväoja