Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Päätoimittajalta Biojätteen pakkokeräys johtaa sotkuiseen riitaan ja isoon lisäkuluun, varsinkin pk-seudun ahtailla tonteilla

Helsingissä on kesällä 2024 tulossa voimaan jätehuoltomääräys, jonka mukaan myös pientaloissa tulee olla erillinen biojäteastia tai kompostori. Laki on jo tähän asti koskenut vain yli viiden asunnon kiinteistöjä, jatkossa se koskee myös omakotiasujia.

Pienkiinteistöillä vaihtoehto on joko tilata biojätehuollon erilliskeräys tai kiinteistö voi myös omatoimisesti kompostoida, totesi Helsingin seudun ympäristöpalveluiden (HSY) käyttöpäällikkö Juho Nuutinen. (HU 18.5.) Kompostoinnista kiinteistöjen tulee tehdä kompostointi-ilmoitus ja määritellä jätteen käsittelystä vastaava henkilö.

Helsingissä jätehuoltomääräys tulee voimaan 1.7.2024, Espoossa 1.7.2023 ja Vantaalla 1.1.2024. Helsinki tulee siis mukaan viimeisessä aallossa, sillä 1.7.2024 on koko Suomea koskevaan lakiin kirjattu takaraja.

Laki liittyy EU:n kierrätystavoitteisiin. Yhdyskuntajätteestä tulee kierrättää 55 prosenttia vuoteen 2025 mennessä. Vuoteen 2030 mennessä 60 prosenttia ja vuoteen 2035 yhteensä 65 prosenttia.

Helsingissä muutos koskee noin 15 400 asuntoa sisältäen myös vapaa-ajan asunnot. Tosin vapaa-ajan asuntoja biojätteen erilliskeräys ei koske. Ilmoitus tulee kuitenkin tehdä, mikäli biojätettä kompostoidaan. Puutarhajätteestä ilmoitusta ei tarvitse tehdä. Pääkaupunkiseudulla ilmoitus tehdään HSY:lle.

Kesällä 2024 voimaan tuleva muutos aiheuttaa kustannuksia niille, joilla biojäteastiaa tai kompostia ei vielä ole. Lisäksi osaan omakotitalojen roskakatoksista kahta astiaa ei mahdu. Katoksia täytyy laajentaa.

HSY on ryhtynyt testaamaan erilaisia biojäteastioita. Pääkaupunkiseudulla testaamassa on ollut mukana lähes 400 pienkiinteistöä. Toukokuussa alkaneessa kokeilussa on mukana uudenlainen kompostori, joka voidaan tarvittaessa tyhjentää biojätteiden keräysautoon.

Uudistuksen tarkoitus on hyvä, mutta ilman porua se ei mene läpi. Pääkaupunkiseudulla on tuhansia tontteja, joilla jätekatoksen järkevä laajentaminen ei ole mahdollista. Se ei myöskään ole ilmaista. Päinvastoin, laajennuskulu voi olla tuhansia euroja.

Asia tulee työllistämään jo nyt pahoin ruuhkautuneita kaupunkien rakennusvalvontaosastoja. Ja kun uudet, pakolliset ja pihapiiriä rumentavat jäteastiat sijoitetaan ilman katosta minne sattuu, on naapuririita ja jäteautonkuljettajien ärtymys taattu.