Kaksi vuotta sitten, kesällä 2020 ilmoitettiin, että Eskimo-puikon nimi tulee vaihtumaan. Samana vuonna Valio ilmoitti luopuvansa Turkkilaisen jougurtin pakkauksessa olleesta fetsipäisestä miehestä, sekä vaihtavansa Mustapekka-kerman nimen pippurikermaksi.
Myös Fazer twiittasi kesällä 2020 harkitsevansa Geisha-suklaan nimen muuttamista. Yhtiöstä todettiin, että maailma on tuotteen pitkän olemassaolon aikana muuttunut. "Mikä 1900-luvun alussa oli eksoottista ja kiinnostavaa, näyttäytyy nykymaailmassa usein epäsopivana. Otamme palautteen vakavasti ja harkitsemme parhaillamme vaihtoehtoja brändille", Fazerilta twiitattiin.
Tällä hetkellä geishaa myydään kuitenkin edelleen ja tuoteperhe on päin vastoin kasvanut: brändin nimellä myydään muun muassa jäätelöä ja keksejä. Fazerin viestintäjohtaja Liisa Eerola on äärimmäisen niukkasanainen yhtiön päätöksestä säilyttää Geisha-nimi. "Meillä ei ole Geishan jatkosuunnitelmista nyt mitään uutta kerrottavaa", Eerola kuittasi HU:lle sähköpostitse, eikä vastaa toimituksen puhelinsoittoihin.
Iltalehdelle Eerola sanoi kesäkuussa 2020, että nimen muuttamista harkitaan palautteiden perusteella. "On rasismiin liittyviä palautteita, naisten tasa-arvoon liittyviä palautteita ja kulttuuriseen omimiseen liittyviä palautteita", viestintäjohtaja Eerola kertoi tuolloin lehdelle.
Geisha tunnetaan japanilaisessa kulttuurissa miesseurueiden viihdyttäjänä. Geisha-tytön kuva poistettiin suklaapakkauksesta Seura-lehden mukaan vuonna 2004.
Nykysuomessa väärinymmärtäjiä, aiheetta loukkaantujia ja törkyturpia on liiaksi. Perinteisistä tuotenimistä loukkaantuminen ja somessa vouhottaminen on malliesimerkki omasta mielestään suvaitsevaisen ihmisjoukon suvaitsemattomuudesta, kapeakatseisuudesta ja keskustelutaidon puutteesta. Ainut oikea mielipide on oma, muut ovat vääriä.
Keskustelukulttuuri sosiaalisessa mediassa on lähtenyt täysin laukalle. Väärinymmärtäjiä, aiheetta loukkaantujia ja törkyturpia on liiaksi. Sananvapaus ymmärretään väärin ja sitä puolustetaan ja käytetään silloin, kun se palvelee omaa etua. Vastuuta sanomisista vältellään.
Fazer on toiminut täysin oikein, kun Geisha-nimeen ei ole koskettu. Monen muun yrityksen ja brändeistä vastaavien henkilöiden kannattaa ottaa mallia: kovaankaan some-huutoon ei kannata heti ensiaallossa hätäillen reagoida.