Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Toimittajalta | Helsinki on terassien ja kuntosalien edelläkävijä

Helsingin Uutisten verkkosivujen luetuimmat jutut ovat koskeneet tänä kesänä muun muassa Helsingin hoitajakriisiä, koronaa sekä erilaisia poliisitehtäviä. Myös ihmissuhteista, politiikasta ja kuluttamiseen liittyvistä asioista on luettu paljon.

Helsingin terassit ovat olleet yksi eniten keskustelua herättäneistä aiheista. Sana terassi on mainittu maaliskuun jälkeen yli 40 jutussa.

Helsinki on Suomessa terassien edelläkävijä. Vuonna 2016 Annankadun A21-baari sai luvan Suomen ensimmäiselle parkkiruutuun rakennetulle terassille. Nyt parklet-käytäntö on niin sujuvaa ja itsestäänselvää, että voisi kuvitella niitä olleen aina.

Jättiterassi-ilmiö lähti todenteolla käyntiin Senaatintorilta vuonna 2020. Harmillista, että vastaavaa tänä kesänä Helsinkiin tehty. Tilalle tulleet kesäkadut eivät tehneet ainakaan minuun vaikutusta.

Siellä missä terassi, siellä myös riemua ja kränää. Jos terassia ei ole, niin sama juttu. En ole kateellinen ihmisille, jotka asuvat terassin vieressä.

Kenties suurin haloo on tänä kesänä noussut Vallilan Konepajalta, jossa kerrostalojen pihalla on jopa seitsemän terassia. Äänekäs musiikki soida yhtä aikaa jopa neljältä terassilta. Basso kaikuu myös muualta lähialueelta. Viimeisin terassiyrittäjä keksikin markkinoida itseään ”alueen hiljaisimpana”, ettei naapureiden ärtymys kohdistuisi ainakaan heihin.

Sopuakin on syntynyt. Herttoniemenrannan uudella terassialueella valituskierre kesti yli vuoden. Nyt yhteinen sävel yrittäjien ja asukkaiden välille on kuulema löytynyt ja ravintolatoiminta on saanut jatkua normaalisti.

Triplassa moni ravintolayrittäjä on kärsinyt nahoissaan pitkittyneestä julkisivukorjauksesta. Terasseja ei ole voinut pitää auki turvallisuussyistä, koska viime talvena seinästä putosi painava laatta maahan. Asiakkaan näkökulmasta menetys ei ole kovin suuri, koska maisemat Pasilansillalle tai Keski-Pasilan työmaille eivät ole kaupungin parhaat.

Jos hyviä maisemia haluaa, niin Töölönlahden Pikku-Finlandia tarjoaa kauniin ilta-auringon. Terassia mainostettiin Helsingin pisimpänä, jopa 127 metrisenä. Valitettavasti tämä 127 metriä oli samalla myös kaupungin virallista jalankulkuväylää, johon ei penkkejä tai tuoleja saanut laittaa.

Terassin vastapainoksi on hyvä viettää aikaa myös ulkokuntosaleilla. Niissäkin Helsinki vaikuttaa olevan edelläkävijä. Kaupunki on saanut paljon palautetta, että puutteet ja viat korjataan saleilla hämmästyttävän nopeasti. Tällaista kuulee harvoin.

Aapo Siippainen