Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Reetta Heiskanen Mikä tekee Helsingistä Helsingin?

Helsingin kaupunki laatii kulttuuriympäristöohjelmaa eli rakennettuun ympäristöön, arkeologiseen perintöön, maisemaan ja luontoon liittyviä linjauksia. Tavoitteena on määritellä, miten kaupungin arvokkaat kulttuuriympäristöt säilytetään myös tulevaisuudessa ja lisätä ymmärrystä siitä, mikä tekee Helsingistä Helsingin.

Helsinki on syntynyt jään kuluttamalle kallioperälle, jonka mäet, saaret ja niemet sekä pohjoinen havumetsä antavat kehykset kaupungin rakentumiselle. Helsinki tunnetaan Suomenlinnan merilinnoituksesta, jugend-taloistaan ja kaupunkilaisten kohtaamispaikoista kuten Senaatintorista. Saaristossamme elää vahvana sotilaiden ja luotsien perintö.

Tunnusomaisia maamerkkejä ja historiallisten tapahtumien paikkoja löytyy kaikista kaupunginosista. Varhaisista Helsingin alueella eläneistä ihmisistä kertovat arkeologiset löydöt ja vanhat kasvit. Pitäjänmäen Turkismiehentien leikkikentän luona sijaitsee Helsingin vanhin asuinpaikka ja kivikauden kohteita löytyy kaupungistamme kymmenkunta. Myös keskiaikainen tiestö näkyy paikoin edelleen maisemassa.

Vihreät kulttuuriympäristöt tuottavat hyvinvointia ja auttavat meitä juurtumaan kaupunkiin. Vastuu luonnosta ja sen monimuotoisuudesta, ympäristöstä ja kulttuuriperinnöstä kuuluu meille kaikille.

Kysyimme helsinkiläisiltä, mitä he arvostavat arjen ympäristössään. Mainintoja saivat niin rakennukset, maisemat ja näkymät, pihat ja puistot, kalliot, rannat, metsät ja niityt, kuin tunnelmat ja muistotkin. Merellisyys on tärkeä osa helsinkiläistä mielenmaisemaa.

Helsingistä ollaan ylpeitä, mutta samaan aikaan tuodaan esiin huoli tutun ja kodikkaan kaupungin katoamisesta.

Ympäristön säilyminen turvataan suojelulla ja vaalimisella. Kaupunki elää ja muuttuu jatkuvasti. Koko ajan syntyy myös uutta, jonka arvo selviää ajallaan. Muutosta on ohjattava niin, että helsinkiläisille tärkeä lähiluonto ja historian kerroksellisuus eivät kärsi.

Kulttuuriympäristöihin vaikuttavat kaupungin päätökset Helsingin kasvusta ja täydennysrakentamisen tehokkuudesta. On meidän tehtävämme varmistaa, että rakentaminen toteutetaan kestävällä tavalla, ja arvokkaat kulttuuriympäristöt säilyvät kaupunkilaisten ilona vastaisuudessakin.

Reetta Heiskanen

Kirjoittaja on Helsingin vs. kulttuurijohtaja.