Niin mainio kerho kuin EU monin tavoin onkin, tulee sieltä joskus ehdotuksia, jotka ovat melko lailla sutta ja sekundaa. Niin kuin nyt tämä ennallistamisasetus ja erityisesti sen kuudes artikla. Suomessa artikla koskisi 63 kaupunkia, joissa luonnontilaa tulisi parantaa. Tavoite on sinänsä hyvä, mutta keinot väärät.
Uudellamaalla artiklan piiriin kuuluisi puolet kunnista: Hanko, Raasepori, Lohja, Karkkila, Espoo, Kauniainen, Helsinki, Vantaa, Kerava, Järvenpää, Tuusula, Hyvinkää ja Porvoo. Laskeskelin Uudenmaan liiton asiantuntijoiden kanssa pinta-aloja, jotka Uudenmaan kaupungeissa pitää muuttaa viheralueiksi, jos lakiehdotus menee EU:ssa läpi.
Helsingissä viheralueita pitää lisätä viisi prosenttia kokonaispinta-alasta. Tämä tarkoittaa 35,8 neliökilometriä. Tähän voitaisiin päästä esimerkiksi purkamalla talot ja muuttamalla viheralueeksi neljä kaupunginosaa: Pakila, Haaga, Kaarela ja Tuomarinkylä.
Miksi niin suuri alue? No, koska EU laskee kaupungin pinta-alaksi myös sen merialueen. Mitä enemmän merta, sen enemmän pitää rakennettua muuttaa viheralueeksi, merta kun ei voi metsittää.
En ole varma saako tälle nauraa, mutta onhan tämä tragikoomista.
Kotikaupungissani Hyvinkäällä ei ole merialuetta. Kaupungin kokonaispinta-ala on 322 neliökilometriä. Näistä 16 km2 on asuinalueita, 24 km2 muulla tavoin rakennettua pinta-alaa ja 63 km2 on varattu maatalouskäyttöön. Viheraluetta Hyvinkäällä on jo 219 km2. Ennallistamisasetus komentaisi muuttamaan viheralueeksi vielä 16 km2.
Tämä määrä uutta vihreää pitää löytää joko pelloista, taloista tai rakennetusta infrastruktuurista. Rakennuksia, asukkaita ja työpaikkoja pitäisi kai sitten siirtää naapurikuntiin, joita asetus ei koske.
Hyvinkäällä viheraluetta on nykyisellään kaksi kolmasosaa pinta-alasta, mutta tämä ei EU:lle riitä.
Tässä ei ole mitään järkeä Suomen olosuhteissa, koska meillä kuntien alueista viheralueita on verrattain paljon. Ennallistamisasetuksen kuudes artikla onkin laadittu eteläisen Euroopan tiiviiseen kaupunkirakenteeseen sopivaksi.
Artiklan kuoppaaminen, tai ainakin siihen tehtävät isot muutokset, ovat meillä Uudenmaan liitossa yksi tämän kevään tärkeimmistä edunvalvontatehtävistä.
Ossi Savolainen Kirjoittaja on Uudenmaan maakuntajohtaja.