Suomalaiset töpeksivät kahvinkeitossa – "Tulee kitkerää ja pahanmakuista"

Moni luulee, että lisäämällä ylettömästi kahvinpuruja kahvista tulisi vahvempaa. Siitä tulee vain kitkerää ja pahanmakuista. Jussi Vehkasalo

Jussi Vehkasalo

Moni suomalainen kahvinkeittelijä uskoo, että mitä enemmän kahvia keittäessä käyttää kahvinpuruja, sitä vahvempaa kahvia saa. Lisäämällä määrällisesti enemmän kahvipuruja kahvista ei kuitenkaan tule vahvempaa, vaan kitkerämpää, pahanmakuista kahvia. Kitkeryyttä ei tällaisesta väärin keitetystä kahvista saa pois käyttämällä esimerkiksi tavallista enemmän maitoa kahvinsa kanssa, jos maitokahvia juo.

– Mittaamalla enemmän kahvipuruja keittimeen kahvista tulee kitkerää ja pahanmakuista. Jos haluaa vahvempaa kahvia, kannattaa valita makuprofiililtaan voimakkaampi kahvi tai käyttää paahtoasteeltaan tummempaa kahvia, vahvistaa asian Johan & Nyström -kahvipaahtimon Ville Salo Helsinki Coffee Festivalin tiedotteessa.

Kahviin liittyy monia syvälle pinttyneitä uskomuksia. Monet niistä ovat todellisuudessa myyttejä, eivätkä paranna kahvin makua tai valmistuskokemusta. Kahvielämystä voi kuitenkin kehittää pienillä nikseillä, kuten oikeilla mittasuhteilla, raikkaalla vedellä ja erillisellä kaatokannulla. Kahvin laatu ja tuoreus sekä laitteiden puhtaus vaikuttavat kahvin makuun huomattavasti, huomautetaan tiedotteessa.

Kahvi myös täytyy säilyttää oikein, jotta sen sisältämä kahvirasva ei eltaannu.

– Kahvin voi pakastaa ilmatiiviisti pakattuna silloin, jos sen käyttöön tulee pidempi tauko. Kun kahvin ottaa pakastimesta, tulee sen antaa hiljalleen lämmetä huoneenlämmössä ennen paketin avaamista. Kohmeisen pavun jauhaminen tai kahvin valmistaminen jäisestä kahvista ei missään nimessä ole maun kannalta suositeltavaa. En kuitenkaan suosittelisi pakastamaan kahvia, koska kahvi on aina parhaimmillaan tuoreena, Salo täsmentää.

Vesi kannattaa aina kaataa erillisellä kannulla keittimeen.

– Tällä tavoin toimien kahvinkeittimeen kertyy vähemmän rasvaa, ja se pysyy paremmin puhtaana, kertoo Moccamasterin maajohtaja Tiina Airola tiedotteessa.

Mutta mikäpä auttaa niin sanottuihin kahviövereihin eli liialliseen kahvin kittaamiseen? Monet saattavat saada liiallisesta kahvinjuonnista erilaisia oireita, kuten hermostuneisuutta, hikoilua tai vatsanväänteitä.

– Olemme huomanneet, että banaani auttaa kahviövereihin, sillä banaanissa on magnesiumia, kaliumia ja kuituja. Siinä on happoja sitovia ominaisuuksia, jotka auttavat muun muassa närästykseen. Kuidut taas ovat apu vatsaväänteisiin. Kahvi nostaa verenpainetta, banaanin sisältämä kalium taas laskee sitä, kertoo Helsinki Coffee Festivalin järjestäjä Maija Kestilä tiedotteessa.

Kahvifestari järjestetään huhtikuussa Kaapelitehtaalla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Vierustoveri lentokoneessa yski tauotta – perusterve Eva sai maaliskuun lopussa koronan ja kävi kahden tunnin päässä kuolemasta, kuntoutuminen jatkuu yhä
 2. Janne Kilpinen rakennutti minitalon Helsinkiin, neliöitä piti lisätä viranomaisen vaatimuksesta – hirret veistetty käsityönä Vienan Karjalassa
 3. Trendiravintola joutui yllättävien ongelmien eteen Helsingissä – "Kaikki tiskaavat nyt"
 4. Helsingin herkkupaikalle avataan jättimäinen irkkupubi – koronavirus sotki avaamisaikataulun
 5. Sandro lopettaa Espoon Tapiolassa – tilalle Thermanien omistama Hietalahdenrannasta tuttu sporttibaari
 6. SDP ja vihreät nokittelevat liikuntahallista – hankkeen vetäjä pitää Pirkkola-äläkkää erikoisena: "Mielipiteensä olisi voinut esittää monessa kohtaa, eikä vasta kun ollaan laittamassa lapiota maahan"
 7. Koronarajoitukset purettiin vihdoin! – Suosittu kaupunkikeidas otti käyttöön jopa yhteisögrillin
 8. Maailman ensimmäinen Muumi-teemainen sisäpuisto tulossa pk-seudulle – lentoaseman läheisyys voisi tuoda ulkomaalaisia turisteja
 9. Maan alta paljastui karu yllätys Konepajalla: 1500-paikkaiseksi suunniteltu terassi kutistuu murto-osaan – "Saa nähdä miten porukka löytää tänne"
 10. Kuva: Uimastadionille muodostui heti jono, kävijämäärää voi seurata verkossa – saunat pidetään toistaiseksi kiinni
 11. Karu päätös lähiöriidalle: miehen epäillään sytyttäneen asunnon tuleen tahallaan Kontulassa – poliisi tutkii murhan yrityksenä
 12. Hurja ryntäys julkkiskokin ravintolaan: Kaikki pöydät varattiin kuukaudeksi eteenpäin – näissä paikoissa on vielä tilaa Helsingissä
 13. Keskuskortteleiden suunnittelu etenee – tavoitteena muodostaa Jätkäsaaren maamerkki
 14. Puistoruokailu leikkipuistoissa alkaa maanantaina - nämä puistot auki
 15. Seppo Fränti, 70, lahjoitti taidekokoelmansa Kiasmaan – "Hankin vain töitä, jotka sytyttävät minua ja osoittavat elämän merkkejä"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.