Suomalaiset töpeksivät kahvinkeitossa – "Tulee kitkerää ja pahanmakuista"

Moni luulee, että lisäämällä ylettömästi kahvinpuruja kahvista tulisi vahvempaa. Siitä tulee vain kitkerää ja pahanmakuista. Jussi Vehkasalo

Jussi Vehkasalo

Moni suomalainen kahvinkeittelijä uskoo, että mitä enemmän kahvia keittäessä käyttää kahvinpuruja, sitä vahvempaa kahvia saa. Lisäämällä määrällisesti enemmän kahvipuruja kahvista ei kuitenkaan tule vahvempaa, vaan kitkerämpää, pahanmakuista kahvia. Kitkeryyttä ei tällaisesta väärin keitetystä kahvista saa pois käyttämällä esimerkiksi tavallista enemmän maitoa kahvinsa kanssa, jos maitokahvia juo.

– Mittaamalla enemmän kahvipuruja keittimeen kahvista tulee kitkerää ja pahanmakuista. Jos haluaa vahvempaa kahvia, kannattaa valita makuprofiililtaan voimakkaampi kahvi tai käyttää paahtoasteeltaan tummempaa kahvia, vahvistaa asian Johan & Nyström -kahvipaahtimon Ville Salo Helsinki Coffee Festivalin tiedotteessa.

Kahviin liittyy monia syvälle pinttyneitä uskomuksia. Monet niistä ovat todellisuudessa myyttejä, eivätkä paranna kahvin makua tai valmistuskokemusta. Kahvielämystä voi kuitenkin kehittää pienillä nikseillä, kuten oikeilla mittasuhteilla, raikkaalla vedellä ja erillisellä kaatokannulla. Kahvin laatu ja tuoreus sekä laitteiden puhtaus vaikuttavat kahvin makuun huomattavasti, huomautetaan tiedotteessa.

Kahvi myös täytyy säilyttää oikein, jotta sen sisältämä kahvirasva ei eltaannu.

– Kahvin voi pakastaa ilmatiiviisti pakattuna silloin, jos sen käyttöön tulee pidempi tauko. Kun kahvin ottaa pakastimesta, tulee sen antaa hiljalleen lämmetä huoneenlämmössä ennen paketin avaamista. Kohmeisen pavun jauhaminen tai kahvin valmistaminen jäisestä kahvista ei missään nimessä ole maun kannalta suositeltavaa. En kuitenkaan suosittelisi pakastamaan kahvia, koska kahvi on aina parhaimmillaan tuoreena, Salo täsmentää.

Vesi kannattaa aina kaataa erillisellä kannulla keittimeen.

– Tällä tavoin toimien kahvinkeittimeen kertyy vähemmän rasvaa, ja se pysyy paremmin puhtaana, kertoo Moccamasterin maajohtaja Tiina Airola tiedotteessa.

Mutta mikäpä auttaa niin sanottuihin kahviövereihin eli liialliseen kahvin kittaamiseen? Monet saattavat saada liiallisesta kahvinjuonnista erilaisia oireita, kuten hermostuneisuutta, hikoilua tai vatsanväänteitä.

– Olemme huomanneet, että banaani auttaa kahviövereihin, sillä banaanissa on magnesiumia, kaliumia ja kuituja. Siinä on happoja sitovia ominaisuuksia, jotka auttavat muun muassa närästykseen. Kuidut taas ovat apu vatsaväänteisiin. Kahvi nostaa verenpainetta, banaanin sisältämä kalium taas laskee sitä, kertoo Helsinki Coffee Festivalin järjestäjä Maija Kestilä tiedotteessa.

Kahvifestari järjestetään huhtikuussa Kaapelitehtaalla.

Aiheeseen liittyvää

 1. Helsingin ytimessä on erilainen kahvila, joka ei kuulu ketjuihin ja jonne lemmikitkin ovat tervetulleita – "Joskus dj soittaa levyiltä reggaeta"
  6.2.2020 19:20
 2. Vallilan kahvijätteestä syntyy biokaasua – uusi käyttökohde ei yllätä
  26.1.2020 19:00
 3. Tutkimus: suodatinkahvi voi ehkäistä kakkostyypin diabetesta – IL: voi vähentää diabetesriskiä jopa 60 prosentilla verrattuna muihin kahvijuomiin
  22.12.2019 12:33
 4. Juotko kahvin maidolla vai ilman? Näin tiukasti tämä kysymys jakaa suomalaiset
  13.2.2019 9:50
 5. Jäikö kahvinkeitin päälle? – Katso, mikä on tyypillisin vahinko tyhjässä kodissa
  13.6.2018 17:15
 6. Milloin viimeksi pesit kahvinkeittimesi? Näin usein se pitäisi tehdä
  26.3.2018 9:51
 7. Parisuhteen voi pelastaa ilman kallista kylpylälomaa – "Laita vaikka aamuksi kahvinkeitin valmiiksi"
  27.2.2017 19:35

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut