Ruokatrendit muuttuvat jatkuvasti, ja tulevaisuuden ruoka voi olla yksilölle räätälöity ravintojuoma – "Onko ruokamme peräisin luonnosta vai laboratoriosta?" ruokakulttuurin professori Johanna Mäkelä kysyy

toimitus

Olemme uuden vuoden ja vuosikymmenen alussa. Maailmalla trenditoimistot ovat laatineet listoja siitä, mitä ja miten syömme ja juomme vuonna 2020, mutta miten suomalainen ruokakulttuuri muuttuu?

Hitaasti, varmasti ja perinteistä kiinni pitäen. Näin pohtii ruokakulttuurin professori Johanna Mäkelä Helsingin yliopistosta.

Syöminen on muuttunut aina ja koko ajan. Ei voida sanoa, milloin suomalainen ruokakulttuuri olisi ollut aidoimmillaan, Johanna Mäkelä toteaa.

– Minua kiinnostavat jatkumot. Otetaan esimerkiksi puuro: se ei ole nykyaikana varsinainen hitti, mutta jos menet aamiaiskahvilaan, siellä on takuulla tarjolla jonkinlaista tuorepuuroa, joka on höystetty herkuilla. Vaikka kyseessä ei ole vedestä ja hiutaleista keitetty puuro, emme silti ole luopuneet asiasta nimeltä puuro.

– Täällä on aina syöty paljon viljaa, oli nimi sitten leipä, velli tai puuro.

Muutoksen hitaudesta kertoo se, että ruisleipä äänestettiin satavuotiaan Suomen kansallisruoaksi.

Samaan aikaan ketodieetin kaltaiset trendit julistavat, että vilja on paha asia. Mutta silti:

– Kun vähähiilihydraattisuus tuli, leipomot alkoivat tehdä karppaajien leipää. Niin rakas asia leipä meillä suomalaisille on, Johanna Mäkelä muistuttaa.

Perinteistä pidetään kiinni, vaikka ruokavalio muuttuisi.

– Nykyaikana on mahdollista tehdä vegaaninen joulukinkku – se osoittaa, että tietyt asiat ovat sidoksissa vuotuisjuhliin, mutta asian suhteen voidaan olla luovia.

Suomalaisen joulupöydän antimissa näkyy edelleen talonpoikainen aika, ja lanttulaatikosta pidetään kiinni – ainakin toistaiseksi. Voi toki tulla päivä, jolloin paistetaan viimeinen lanttulaatikko

– Nyt jo sen tilalle on tullut bataattilaatikko. Se kertoo hiljaisesta muutoksesta.

Iso ja kiinnostava ruokakysymys Johanna Mäkelän mukaan ovat käytössä olevat raaka-aineet.

– Muutos on ollut suuri 1970-luvulta lähtien. Meillä on nykyisin aivan erilaiset raaka-aineet kuin silloin. Muistan, kun söin ensimmäisen mangoni: en muista tarkkaa aikaa tai päivää, mutta se tapahtui 1980-luvulla Helsingin kauppatorilla, kun olin nuori aikuinen. Silloin se oli eksoottinen hedelmä, nyt oletetaan, että se on joka kaupan perusvalikoimaa.

Tulevaisuuden ruokatrendejä tai ylipäätänsä ruokaa pohtiessa voi miettiä, mikä tulevaisuudessa on ruokaa. Vuosikymmenet ovat tuoneet pöytiin eksoottiset hedelmät ja mausteiset ruoat, mutta mitä jos ne katoavat?

– Tuleeko meille kokonaan uusia tuotteita tai raaka-aineita? Mikä on syötävää ja mikä ruokaa? Vai tuleeko bioreaktoreja, jotka tuottavat syötävää massaa? Onko ruokamme peräisin luonnosta vai laboratoriosta?

Tällainenkin vaihtoehto on otettava huomioon.

– Jo nyt on olemassa tuotteita, joissa on kaikki tarpeelliset ravintoaineet. Ne ovat sellaista kaunista, beigeä juomaa. Tulevaisuudessa voidaan ehkä tehdä yksilöllisesti räätälöidyt ravintojuomat, ruokaprosessori visioi.

Mutta jos niin käy, mistä sitten puhutaan ruokapöydässä? Muistelevatko tulevaisuuden ihmiset ravintopirtelönsä ääressä sitä vanhaa aikaa, kun ruokaa vielä pureskeltiin?

– Aivan. Ei pidä unohtaa, että syömisellä on muitakin merkityksiä kuin pitää meidät hengissä.

Nuori sukupolvihaastaa nykyisen myös ruokakulttuurin osalta. Vaikka vanhat jyyrät pitävät kaksin käsin kiinni pihvistään, ilmastokysymykset vaikuttavat myös ruokaan. Keskustelu aiheesta käy kuumana ja menee tunteisiin.

– Ruokavaliomme täytyy sopeuttaa sen mukaan, miten ilmasto muuttuu, Johanna Mäkelä vahvistaa.

– Ruoan syömisessä on se hieno piirre, että jokainen voi tehdä päätöksiä sen suhteen. Se mitä syö, on yhden ihmisen vallassa. Voimme tehdä valintoja niin kotona, kahvilassa kuin työpaikkaruokalassakin.

Ruokavalinnoissa näkyy monta asiaa. Se on arkipäiväinen keino vaikuttaa maailmaan.

– Nykyisin valintoja ohjaa enemmän se mitä ei syödä, kuin se, mitä syödään, Johanna Mäkelä kuvailee.

Kirjoittaja: Mervi Pasanen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

  1. Ilkivalta, varkaudet ja luvaton yöpyminen piinaavat helsinkiläistä senioritaloa – 85-vuotias asukas: "Talon varasto on kuin ilmainen kirpputori"
  2. Parkkipaikkoja ja uusi baana Viikkiin – Hienot havainnekuvat kertovat: Tällaista on luvassa
  3. Malmin kentällä aloitetaan maaperätutkimukset – Alueella tehdään myös luontoselvityksiä
  4. Koulujen avaaminen ei lisännyt koronaa – tartunta todettiin 9 koululaisella Helsingissä
  5. Rastilan leirintäalueella kesää vietetään melko normaalisti – kansainvälisissä vieraissa kato, matkailuautojen suosio näkyi jo ennen koronaa
  6. Mies tunkeutui aamuyöllä Triplaan – ehti mellastaa kauppakeskuksessa 3 minuutissa järjettömät vahingot
  7. T24: Korona romahdutti Virossa yöpyneiden turistien määrän huhtikuussa – Laskua oli 95 prosenttia
  8. "Unelma omistusasumisesta istuu suomalaisissa tiukassa" – Asuntolainoja haetaan enemmän kuin vuosi sitten
  9. Missä on Anna? Edes some-profiileissa ei ole näkynyt kuulumisia, poliisi julkaisi kuvan
  10. T24: Tänä kesänä Tallinnan julkisessa liikenteessä ei voi ostaa matkalippuja kuljettajalta
  11. Epäily: Kymmenen varastetun kauhakuormaajan tiedot väärennettiin, koneet myytiin eteenpäin
  12. Kiireettömät leikkaukset alkoivat taas sairaaloissa – luovutusveren tarve palautui normaalitasolle
  13. Perinteisen pubivisan tilalla onkin viinivisa – Helsinkiin aukesi erikoinen baari
  14. USU: Kaikkein huono-osaisimmille myönnettävää tukea maksetaan eniten Uudellamaalla
  15. Lauttasaaren sillan liikenne vaihtaa puolta lauantain vastaisena yönä – eteläisen puolen rakennustyöt käynnistyvät

Näytä lisää

Luetuimmat

  1. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
  2. Mies tunkeutui aamuyöllä Triplaan – ehti mellastaa kauppakeskuksessa 3 minuutissa järjettömät vahingot
  3. Helsingistä risteillään kesällä joka toinen päivä Riikaan – alus otetaan Tukholman-reitiltä
  4. T24: Tallink sulkee City-hotellinsa Tallinnan keskustassa syksyllä – Luvassa on myös lisää irtisanomisia
  5. Nyt on kuumottavaa liikkua! – Korkeasaaressa on 150 valkoposkihanhen pesää, eläintarha joutui rajaamaan niille omia alueita
  6. Missä on Anna? Edes some-profiileissa ei ole näkynyt kuulumisia, poliisi julkaisi kuvan
  7. Tätä on odotettu: HSL lupaa matkakortin nettilatauksen viimein käyttöön maanantaina
  8. HS: 134-metrisestä tornista heitettiin taas tavaraa, poliisi teki kiinnioton
  9. Helsingin vanhin etninen ravintola päihitti epäilijät – avajaisten jälkeen 1980 tokaistiin: "Poika, sulla on puoli vuotta aikaa"
  10. Ilkivalta, varkaudet ja luvaton yöpyminen piinaavat helsinkiläistä senioritaloa – 85-vuotias asukas: "Talon varasto on kuin ilmainen kirpputori"
  11. Senaatintorin jättiterassille tulossa lähes 500 asiakaspaikkaa – Nämä yrittäjät voivat hakea mukaan
  12. Hus: Koronaviruspotilaita enää 1,7 prosenttia hengitystieoireisista, potilaita joutunut uudelleen teholle sekavuuden takia
  13. T24: Viro avasi rajat ja laivayhtiöt lisäsivät laivavuoroja Helsinki-Tallinna-reitille – Matkustajamäärät ovat kuitenkin vielä vähäisiä
  14. Palkkasurman uhriksi joutunut Volkan surmattiin Vuosaaressa vuonna 2003 – Jari Aarnio joutuu jälleen vastaamaan syytteisiin
  15. Poliisi epäilee: Juomatölkkejä 134-metrisestä tornitalosta nakelleet ovat alle 25-vuotiaita miehiä – "Ohikulkijat joutuivat väistelemään korkealta pudonneita tölkkejä"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.