Salpausseläntien ja yhden sivukadun varrella Pihlajistossa kahdeksan sähkökaappia sai viime viikolla uuden ilmeen.
Viime viikon sunnuntaina kaappeihin ilmestyi alumiinilevylle printattuja valokuvia, jotka kuvaavat alueen taloja ja maisemia.
– Pihlajisto valikoitui siksi, koska se on tyypillinen 1970-luvun alue ja säilynyt hyvin samantyylisenä kuin se alkujaan suunniteltiin. Tutkimukseni keskittyy juuri tämän aikakauden alueisiin, kertoo Turun yliopiston tutkija Päivi Leinonen, joka tekee parhaillaan väitöskirjaa aiheesta lähiömaiseman visuaalisuus kuvattuna ja koettuna.
Valokuvat ovat peräisin viime syksynä Helsingin työväenopiston järjestämältä valokuvauskurssilta, jossa Leinonen ja valokuvataiteilija Vilma Pimenoff toimivat opettajina. Kuvat ovat ottaneet ja suunnitelleet työväenopiston kurssille osallistuneet helsinkiläiset.
Ajatus valokuvien painattamisesta alumiinilevylle ja kiinnittämisestä kaikkien nähtäville sähkökaappeihin ei alun perin ollut tekemisen taustalla, vaan ajatus syntyi vasta kurssin aikana.
– Kurssin aikana meillä syntyi ajatus, että otetaan Heleniin yhteyttä. Se toimi, iloitsee Pimenoff.
Valokuvat haluttiin sijoittaa sisätilan sijaan nimenomaan ulos, jotta niiden yhteys ympäröivään maisemaan korostuisi paremmin. Kuvia editoitaessa esille nousi kaksi teemaa, luonto ja rakennukset.
– Sähkökaappien kuvissa voi nähdä samoja maisemia kuin ympärillä on. Ajatuksena oli nähdä tuttu ympäristö uudella tavalla, Pimenoff sanoo.
– Kun ripustimme valokuvia, ne herättivät huomiota myös ohikulkijoissa. Parhaimmillaan kuvat julkisessa tilassa voivatkin toimia keskustelunavaajana erilaisten ihmisten välillä.
Sähkökaappi Salpausseläntiellä. Valokuvassa on taustalla oleva kerrostalo. Kuva: Sanna Jompero Sanna Jompero
Helen sponsoroi kuvien painatuskulut. Kuvat painettiin vantaalaisessa painotalo Arazzossa.
Kysyntää lähiöitä kuvaaville kursseille on Pimenoffiin mukaan ollut niin paljon, että kursseja on tulossa lisää.
– Toivon, että yhteistyö myös Helenin kanssa jatkuu.
Helenin kehityspäällikkö Minna Paavola kertoo sähköyhtiön myöntäneen mielellään luvan sähkökaappien koristeluun.
– Maisemoiduilla sähkökaapeilla haluamme piristää katukuvaa, tuoda iloa kaupunkilaisille sekä ehkäistä kaappeihin tulevia töhryjä.
Helen on toteuttanut sähkökaappien taideprojekteja Helsingissä yli kymmenen vuoden ajan. Viime vuosi oli ennätyksellinen.
– Silloin toteutimme yhteensä 12 projektia eri sidosryhmien kanssa sekä annoimme lupia yksittäisten kaappien maalaamiseen, Paavola jatkaa.
Yhteensä kaappeja maalattiin viime vuonna 110. Kokonaisuudessaan taidekaappeja on jo 530.