Koomikko Iikka Kivi: "Stand up -urani meinasi tyssätä huonoon esitykseen"

Iikka Kivi tuli kaikelle kansalle tutuksi Naurun Arkisto / Pekka Seppänen

Jussi Vehkasalo

Stand up -koomikko Iikka Kiven ensimmäinen soolokiertue Spede on kuollut kiertää Suomea jälleen keväällä, Helsingissä se nähdään Helsingin kaupunginteatterin Arena-näyttämöllä Hakaniemessä 28. helmikuuta. Sellosalissa Leppävaarassa Kivi esiintyy 20. helmikuuta.

– Se on temaattisesti yhtenäinen stand up -show, joka kertoo aikuiseksi kasvamisesta nykyisessä maailmassa ja sopuun pääsemisestä sen kanssa, Kivi kuvailee.

Myös käsikirjoittaja tunnetun Kiven ensimmäinen stand up -esitys oli oululaisen ravintolan stand up -klubilla vajaa kymmenen vuotta sitten.

– Olin silloin harrastajateatterissa ja teki mieli kokeilla tätäkin näyttämötaiteen muotoa. Ensimmäinen esitys meni hyvin, mutta toinen huonosti. Siinä kävi varmaan niin, että ensimmäisen esityksen jälkeen tuli sellainen hybris, että tämähän on helppoa. Stand up -urani meinasi tyssätä siihen huonoon esitykseen, Kivi muistelee.

Hän kertoo kuulleensa, että monella muullakin stand up -koomikolla homma on meinannut tyssätä alkuvaiheen huonoon esitykseen.

Sittemmin Kivi tapasi oululaisessa baarissa niin ikään stand upia tekevän Zaanin, joka kehotti Kiveä jatkamaan. Valtakunnalliseen julkisuuteen Kivi astui voitettuaan Ylen Naurun tasapaino -ohjelman toisen tuotantokauden vuonna 2014. Ohjelmasarjassa kymmenen stand up -koomikkoa kilpaili voitosta.

– Materiaalia vitseihin tulee vastaan koko ajan erilaisissa tilanteissa elämässäni. Kun joku sanoo jotain, menee se vitsifiltterini läpi, ja jos jutussa on jotain hauskaa, niin kirjoitan sen ylös, Kivi selostaa.

Mitenkään tietoisesti Kivi ei tarkkaile ja kuuntele, vitsitutka on päällä koko ajan, huomaamatta taustalla. Aiheita vitseihin löytyy myös esimerkiksi mediasta ja somesta.

– Oikeastaan kaikesta mitä näen.

Kivi mainitsee Pentti Saarikosken, jonka mukaan runoja ei kirjoiteta vaan ne löydetään.

Helsingissä Kiven komiikkaa kuullaan myös Helsingin kaupunginteatterin Club Act!one -stand up -illassa Studio Pasilassa 30. tammikuuta, jolloin hän on yksi illan neljästä esiintyjästä.

– Suomessa missään ei pääse tekemään niin isoja keikkoja kuin Helsingissä. Teattereilla ja muilla esiintymispaikoilla on kokoa ja yleisöt ovat isoja. Olin juuri esiintymässä Apollo Live Clubilla ja sinnekin mahtuu yleisöä paljon.

Kivi esiintyy Apollossa myös 1. helmikuuta.

– Helsingissä on toisaalta monenlaisia stand up -keikkapaikkoja. Intiimimpää tunnelmaa löytää esimerkiksi Lepakkomiehen kellariklubilta tai Kumpulan kylätilasta, jossa tuli mieleen jopa vanha iltamameininki.

Koska Helsinkiin valuu väkeä kaikkialta Suomesta, on siellä Kiven mielestä helppo esittää minkälaista vaan stand up -materiaalia.

– Esimerkiksi Savossa savolaiset ovat hankala yleisö siinä mielessä, että he ovat jutuniskijäheimoa, ja he iskevät heti kiinni juttuihini.

Kivi ottaa aineksia komiikkaansa paljon henkilökohtaisesta elämästään. Hänen isäksi tulemisensa on näkynyt ja kuulunut Kiven joissakin jutuissa Nelosen Stand Up! -ohjelmassa, jonka vanhoja jaksoja pyörii uusintoina tv:ssä.

– 20-vuotiaana nuori mies valittaa, kun ei pääse panemaan. Ja sitten se valittaa, että nyt onnistui ja nyt on lapsia. Lapsen saaminen on niin iso muutos arkeen, että se kuuluu väkisin vitseissä. Elämään tulee niin paljon uusia tilanteita ja niihin reagoi herkästi. Isäksi tuleminen on sellainen huumorin aarrearkku, jota ei voi olla käyttämättä, Kivi toteaa.

Isäksi tuleminen on kuulunut myös esimerkiksi André Wickströmin jutuissa samaisessa tv-ohjelmassa.

Aiheita Kivi löytää myös luonnosta, jossa hän viihtyy esimerkiksi lintujen tarkkailun parissa.

– Luonnosta löytyy koomisia vastapareja ihmisten maailmaan. Ja huumorihan syntyy ristiriidasta.

Vastaan tulleista aiheista Kivi kehittelee lavalle sopivaa materiaalia.

– Idean saamiseksi aivoista lavamuotoon menee kuukausi pari. Uusia juttuja kokeilen keikoillani muiden juttujen välissä, on myös olemassa stand up -klubeja, jotka on tarkoitettu nimenomaan uuden materiaalin testaamiseen, Kivi jatkaa.

– Stand up -esitykseeni kasaan mahdollisimman toimivan 20-minuuttisen. Pyrin uudistamaan esitykseni noin kerran vuodessa. En niinkään ole huolissaan siitä, että ovatko ihmiset kuulleet vitsini jo aiemmin. Kyllästyn pitkään esittämiini vitseihin ja juttuihin itse, ja esityksestä myös katoaa vaaran ja jännityksen tunne ajan myötä.

20 minuuttia selittyy sillä, että stand up -illoissa esiintyy yleensä useampia koomikoita.

Kuka?

Oulussa asuva Kivi on työskennellyt päätoimisena stand up -koomikkona vuodesta 2012 lähtien. Valtakunnalliseen julkisuuteen hän nousi vuonna 2014 voitettuaan Yle TV2:n järjestämän Naurun tasapaino -kilpailun. Myöhemmin Kivi on toiminut stand up -festivaalien tuottajana sekä käsikirjoittanut muun muassa Noin viikon uutiset - ja Yle Leaks -satiiriohjelmia. Hän on työskennellyt myös toimittajana.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Pursuileva jäteastia pakotti lapsiperheen pitämään roskia kotona – "Olemme sitten odottaneet pari päivää"
 2. ”Ei tule holtitonta juottolaa” – Senaatintorin jättiterassia suunnitellaan nyt kiivaasti, tavoitteena saada pian auki
 3. Pikaruokaketju avaa 60 hengen terassin huikealle paikalle Helsinkiin– "Tuohon kun saisi ravintolan"
 4. Kaupunki antoi tiukan vaatimuksen pyöräilijöille Helsingissä – "Joko ajaminen loppuu tai..."
 5. Länsimetron asemien valaistus saanut kansaivälistä huomiota – voitti pohjoismaisen kilpailun
 6. T24: Viron terveysvirasto: Työmatkaliikenteen avaaminen on tuonut koronatartuntoja Suomesta Viroon
 7. Hurjaa kasvua työttömissä työnhakijoissa Uudellamaalla – lomautettujen määrä nousi 3 400 prosenttia
 8. Ostitko jonkun näistä autonnostimista? Paljastuivat Tukesin testissä hengenvaaralliseksi
 9. Kotimaisten suojainten tuotanto on alkanut suunnitellusti – Ministeri: "Tilannetta, jossa kotimainen tuotanto joudutaan käynnistämään täysin tyhjästä, ei saa enää päästää syntymään"
 10. Hyvinvointiala: Yksityisissä sote-yrityksissä työskentelevien pääsy koronatestiin vaihtelee alueittain – Viidessä sairaanhoitopiirissä testataan jopa alle joka kolmas tarvitsija
 11. Luulitko suosivasi suomalaista kalaa? Tuoreen kyselyn mukaan suomalaiset eivät tiedä, miten pieni osa syömästämme kalasta on kotimaista
 12. Suomessa kuollaan eri huumeisiin kuin naapurimaissa – oksikodonin nousu yliannostuksissa yllätti asiantuntijat
 13. Uudet mallinnukset: Yskäisy levittää koronaa neljän metrin päähän ja ihmisjoukossa puhekin riittää– Työpaikalla koronatartunta voi levitä jopa minuuteissa
 14. Mari Skool: Sivarit komennetaan koronarintamalle
 15. Kolumni: Liikunnan puolitettu ilo

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Pikaruokaketju avaa 60 hengen terassin huikealle paikalle Helsinkiin– "Tuohon kun saisi ravintolan"
 2. Tunnistatko tätä miestä? – "espanjalainen asunnonomistaja" huijannut ainakin neljää vuokra-asunnon etsijää Helsingissä ja kysellyt asuntoja myös Turusta ja Tampereelta
 3. Kaupunki antoi tiukan vaatimuksen pyöräilijöille Helsingissä – "Joko ajaminen loppuu tai..."
 4. THL:ltä uusi karttasovellus: Täällä ihmisillä on koronaoireita – Suuret kaupungit ja kaksi sairaanhoitopiiriä erottuvat joukosta
 5. T24: Koronarajoitusten höllentäminen ei auttanut – Moni kesätapahtuma on jouduttu perumaan Virossa
 6. T24: Viro on automaattien luvattu maa – Automaatista voi Tallinnassa ostaa kukkia ja apteekkituotteita
 7. Yllätyskaupat! Stadin Panimo pelasti konkurssioluet – osti arvostetun pienpanimon
 8. T24: Tallinnan hotellit ja ravintolat odottavat malttamattomina suomalaismatkailijoita – Tärkeä kesäsesonki lyhenee päivä päivältä
 9. Etätyöt toivat iljettävän vaaran putkistoihin – muista 2 minuutin sääntö, kun valutat vettä
 10. THL avasi karttasovelluksen – Näyttää varmistuneet koronavirustartunnat kartalla, kertoo myös kuntakohtaiset tiedot, sairastuneiden iän ja sukupuolen
 11. T24: Virossa höllennetään taas koronarajoituksia – Muutokset tulevat voimaan kesäkuussa
 12. Helsinkiläisen Saara Arvan katoamista tutkitaan henkirikoksena, mutta ruumista ei ole löytynyt ja poliisi joutui vapauttamaan epäillyn
 13. Esimies on nyt esihenkilö – Helsinki aikoo neutralisoida kaikki mies-päätteiset ammattinimikkeet, joita on 45
 14. ”Ei tule holtitonta juottolaa” – Senaatintorin jättiterassia suunnitellaan nyt kiivaasti, tavoitteena saada pian auki
 15. Pursuileva jäteastia pakotti lapsiperheen pitämään roskia kotona – "Olemme sitten odottaneet pari päivää"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.