Varvikot muuttivat toisten sisustamaan kotiin – omintakeinen sisustus napsahti omaan makuun

Jukka Hämäläinen

Vantaan Myyrmäessä asuneet Kari ja Kaija Varvikko muuttivat Karin lapsuudenkotiin Hermanniin tasan 50 vuotta sen jälkeen, kun hän oli lähtenyt sieltä. Muutto tuli ajankohtaiseksi, kun Karin äiti kuoli.

Kolmiosta kaksioksi muutetun kodin olohuonetta hallitsevat tummat sävyt, mutta se on myös värikäs. Toinen sohva on viininpunainen, toinen lila. Taustan luo Birger Kaipiaisen violetinsininen Kiurujen yö -tapetti.

Kodikkaan sisustuksen pääpiirteet ovat ammattilaisen kädenjälkeä.

– Kun muutin pois, mutsi ja faija yhdistivät makuuhuoneensa olohuoneeseen. Ilmeen suunnitteli sisustusarkkitehti.

Sisustusarkkitehti on ollut Yrjö Kukkapuro -fani, sillä niin sohvat, nojatuolit, sohvapöytä kuin ruokapöytä ja sen tuolit ovat hänen suunnittelemiaan.

Muutto vanhempien sisustuttamaan kotiin aiheutti päänvaivaa, sillä Karin puuseppäeno oli tehnyt mittatilaushuonekalut edelliseen asuntoon. Ne jouduttiin laittamaan varastoon.

Muuttaessaan toimittaja-tietokirjailija Kari ja kauneudenhoitajana työskennellyt Kaija eivät halunneet koskea alkuperäiseen sisustukseen enempää kuin välttämätöntä.

– Sisustus oli meidän makuun. Valkoisia koteja löytyy joka kivitalosta, mutta tämä sisustus on ainoa laatuaan, pariskunta sanoo.

Joitakin muutoksia Varvikot ovat asuntoon tehneet. Vanha kirjahylly baarikaappeineen sai tehdä tilaa uusille hyllyille, jotka ovat täynnä kirjoja.

Keittiön moniväriset kaapinovet maalautettiin vaaleiksi. Myös myrkynvihreä eteinen tarvitsi lisää valoa.

Eniten Varvikkojen oma maku näkyy tauluissa ja veistoksissa, jotka täydentävät luontevasti kulttuurikodin sisustusta.

Kutsujen järjestämistä silmällä pitäen sisustettu koti on ollut suunnitellussa käytössä.

– Teillähän oli aina bileitä, Kaija muistuttaa.

– Niin oli. Virran Ola, Laila Kinnunen, Henry Thiel, Vieno Kekkonen, ja Reijo Taipale istuivat meillä usein.

Vieraskaarti oli seurausta Karin isän Klaus Varvikon työstä viihdetaiteilijoiden managerina. Hän toimi myös pitkään Hermanni-Vallila-seuran puheenjohtajana.

– Pöydän ympärillä on pidetty lukematon määrä Hermanni–Vallila-seuran, taloyhtiön, Kyläsaari-liikkeen ja Vallilan puutaloliikkeen kokouksia, Kari muistelee.

Siksikin historiaa nähneet kalusteet ovat paikkansa ansainneet.

Etusivulla nyt