Turusten perhe on tehnyt Haagassa lähiruokaa jo yli 60 vuotta, palkinto herkisti yrittäjät – torstaiaamuisin oven eteen ilmestyy "leipäjono"

Haagan Leipä on toiminut alueella jo vuodesta 1956. Nyt yritystä pyörittää toinen sukupolvi, Pasi ja Virve Turunen. Anniina Virtanen

Anniina Virtanen

Kun Virve Turunen sai puhelun Helsingin Yrittäjiltä, hänelle tuli sanojensa mukaan ”itku silmään”. Leipomo Haagan Leipä Oy palkittiin Vuoden helsinkiläinen yritys 2019 -palkinnolla viime vuoden lopulla.

– Onneksi istuin, etten pudonnut korkealta ja kovaa. Kiitos kuuluu myös meidän erittäin hyvälle ja sitoutuneelle henkilökunnalle.

Kun Virve tuli iltapäivällä töistä kotiin kertomaan palkintouutisista, hänen miehensä Pasi Turunen nukkui tavalliseen tapaansa sohvalla päiväunia. Olihan mies sentään ollut koko yön leipomassa ja paistamassa leipomon perunarieskoja, sämpylöitä ja piirakoita.

– Kyllähän hänelläkin silmäkulma kostui ja kesti hetken sisäistää asia. Välillä työ voi olla väsyttävää, ja on hienoa, että osoitetaan arvostusta, Virve kuvailee.

Uutinen palkinnosta veti myös Pasin äidin, 92-vuotiaan Raisa Turusen hiljaiseksi. Haagan Leipä Oy on Pasin vanhempien, Matti ja Raisa Turusen vuonna 1956 perustama yritys, joka toimii yhä Etelä-Haagassa.

Virve Turusella on positiivinen ongelma, kun seinätila ei meinaa enää riittää kaikkiin kunniakirjoihin ja palkintoihin. Kuva: Anniina Virtanen Anniina Virtanen

Kesällä 1963 toiminta siirtyi Angervotieltä osoitteeseen Ristolantie 7, missä yritys toimii edelleen. Pikkuhiljaa yritys on ostanut kerrostalon koko alakerran itselleen. Enempää ei ole mahdollisuuksia laajentaa, mutta Virven mukaan tällä kapasiteetilla on hyvä jatkaa vielä vuosia eteenpäin.

– Kerran yksi asiakas naureskeli, että on aikoinaan saunonut tässä kohtaa, missä nykyisin on lähettämömme, Virve selostaa.

Varsinaista myymälää Ristolantie 7:ssä ei ole, ainoastaan eri tuotanto-, sosiaali- ja toimistotilat. Kuitenkin joka torstai ovelle ilmaantuu Turusen mukaan jonoksi asiakkaita.

 – Se on ihan kirjaimellisesti ”leipäjono”. Myymme tuotteitamme joka torstai suoramyyntinä. On todella liikuttavaa, kuinka paljon ihmisiä tulee.

Haagan Leipä toimittaa tuotteitaan muun muassa moniin eri ruokakauppoihin, ravintoloihin, kahviloihin ja seurakuntiin pääkaupunkiseudun alueella. Myyntiä on hajautettu moneen paikkaan, jolloin myynnin heilahtelu yhdessä paikassa ei ole talouden kannalta vaarallista.

– Kun Meilahden sairaalaa aikanaan rakennettiin, Matti kävi kysymässä, huolisivatko työmiehet Haagan Leivältä leipomotuotteita jokapäiväiseen ruokailuun. Näin olemme ikään kuin olleet mukana sairaalan rakentamisessa, Virve kertoo.

Laura Antronov on työskennellyt kolme vuotta Haagan Leipä Oy:ssä ja hänestä on hienoa olla palkitussa yrityksessä töissä. Hänen näppäristä käsistään syntyy täysjyväriisipiirakoita. Kuva: Anniina Virtanen Anniina Virtanen

Koska Pasi työskentelee pääasiassa öisin leipomon tuotannon puolella leipomon kolmannen yrittäjän, Kari Saarron kanssa, hän ei päässyt osallistumaan haastatteluun, mutta kertoi olevansa hengessä mukana.

Pasi on pyörinyt jo pienestä pitäen leipomon tuotannossa, kun taas Virvellä on Haagan Leipä Oy:ssä takanaan yli 30 vuotta. Nykyisin hän työskentelee toimitusjohtajana. Yli 30 vuotta sitten Virve tuli muutamaksi kuukaudeksi Haagan Leipään töihin Pasin äidin, Raisan oppiin leipomon myymälään.

– Muutaman kuukauden kuluttua Pasi pyysi minua katsomaan James Bond -elokuvaa. Kuten aina sanonkin, aika pitkä leffa on meneillään, kun 31 vuotta on oltu yhdessä ja tälle tielle jäin, Virve muistelee.

Vaikka Pasi aloittaa työt puolen yön jälkeen ja Virve työskentelee aamusta iltapäivään, heille jää myös yhteistä aikaa. Virve kertoo pyrkivänsä pitämään työn ja vapaa-ajan erillään.

– Jätän aina työpuhelimen työpaikalle. Eihän yrittäjänä koskaan pääse kokonaan eroon töistä ja saatamme vapaa-ajalla vaihtaa Pasin kanssa muutaman sanasen työasioistakin, hän tunnustaa.

Kesällä töistä pääsee kunnolla irti kesämökillä tai muilla reissuilla. Lomat he pitävät täysmääräisinä.

Yrittäjien Pasin, Virven ja Karin lisäksi leipomossa työskentelee neljä kokoaikaista työntekijää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Mehumyynti ei tänä vuonna kannattanut, joten töölöläistytöt siirtyivät pullobisnekseen – Lyylillä, 5, on selkeä tavoite
 2. Mari Holopainen torjuu kritiikin Helsingin toimista Tallinna-tunnelin kanssa: "Se kannattaa rakentaa sinne, missä on ihmisiä"
 3. Mistä Tallinna-tunneli kulkee? – Linjauksesta syntyi tiukka vääntö
 4. Ilkivalta, varkaudet ja luvaton yöpyminen piinaavat helsinkiläistä senioritaloa – 85-vuotias asukas: "Talon varasto on kuin ilmainen kirpputori"
 5. Parkkipaikkoja ja uusi baana Viikkiin – Hienot havainnekuvat kertovat: Tällaista on luvassa
 6. Elinkeinojohtaja Marja-Leena Rinkineva: Koronan vaikutukset osuvat kaikkein pahiten Helsinkiin
 7. Kolumni: Sinnikkäästi parempaan tulevaisuuteen
 8. Päätoimittaja Karri Kannala: Tallinna-tunneli on tervetullut, mutta hankkeella on liian utopistiset tavoitteet
 9. Päätoimittaja Kannala: Tallinna-tunneli kerää kannatusta, mutta hankkeen esittelytapa ampuu itseään jalkaan
 10. Malmin kentällä aloitetaan maaperätutkimukset – Alueella tehdään myös luontoselvityksiä
 11. Mies tunkeutui aamuyöllä Triplaan – ehti mellastaa kauppakeskuksessa 3 minuutissa järjettömät vahingot
 12. T24: Korona romahdutti Virossa yöpyneiden turistien määrän huhtikuussa – Laskua oli 95 prosenttia
 13. "Unelma omistusasumisesta istuu suomalaisissa tiukassa" – Asuntolainoja haetaan enemmän kuin vuosi sitten
 14. Missä on Anna? Edes some-profiileissa ei ole näkynyt kuulumisia, poliisi julkaisi kuvan
 15. T24: Tänä kesänä Tallinnan julkisessa liikenteessä ei voi ostaa matkalippuja kuljettajalta

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 2. Mies tunkeutui aamuyöllä Triplaan – ehti mellastaa kauppakeskuksessa 3 minuutissa järjettömät vahingot
 3. Helsingistä risteillään kesällä joka toinen päivä Riikaan – alus otetaan Tukholman-reitiltä
 4. Missä on Anna? Edes some-profiileissa ei ole näkynyt kuulumisia, poliisi julkaisi kuvan
 5. Nyt on kuumottavaa liikkua! – Korkeasaaressa on 150 valkoposkihanhen pesää, eläintarha joutui rajaamaan niille omia alueita
 6. T24: Tallink sulkee City-hotellinsa Tallinnan keskustassa syksyllä – Luvassa on myös lisää irtisanomisia
 7. Ilkivalta, varkaudet ja luvaton yöpyminen piinaavat helsinkiläistä senioritaloa – 85-vuotias asukas: "Talon varasto on kuin ilmainen kirpputori"
 8. Helsingin vanhin etninen ravintola päihitti epäilijät – avajaisten jälkeen 1980 tokaistiin: "Poika, sulla on puoli vuotta aikaa"
 9. T24: Viro avasi rajat ja laivayhtiöt lisäsivät laivavuoroja Helsinki-Tallinna-reitille – Matkustajamäärät ovat kuitenkin vielä vähäisiä
 10. Tätä on odotettu: HSL lupaa matkakortin nettilatauksen viimein käyttöön maanantaina
 11. Senaatintorin jättiterassille tulossa lähes 500 asiakaspaikkaa – Nämä yrittäjät voivat hakea mukaan
 12. Palkkasurman uhriksi joutunut Volkan surmattiin Vuosaaressa vuonna 2003 – Jari Aarnio joutuu jälleen vastaamaan syytteisiin
 13. Yksi huume pk-seudulla nousee nyt ylitse muiden – "Käytetään ennätyksellisen paljon"
 14. Hus: Koronaviruspotilaita enää 1,7 prosenttia hengitystieoireisista, potilaita joutunut uudelleen teholle sekavuuden takia
 15. Parkkipaikkoja ja uusi baana Viikkiin – Hienot havainnekuvat kertovat: Tällaista on luvassa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.