Turusten perhe on tehnyt Haagassa lähiruokaa jo yli 60 vuotta, palkinto herkisti yrittäjät – torstaiaamuisin oven eteen ilmestyy "leipäjono"

Kun Virve Turunen sai puhelun Helsingin Yrittäjiltä, hänelle tuli sanojensa mukaan ”itku silmään”. Leipomo Haagan Leipä Oy palkittiin Vuoden helsinkiläinen yritys 2019 -palkinnolla viime vuoden lopulla.

– Onneksi istuin, etten pudonnut korkealta ja kovaa. Kiitos kuuluu myös meidän erittäin hyvälle ja sitoutuneelle henkilökunnalle.

Kun Virve tuli iltapäivällä töistä kotiin kertomaan palkintouutisista, hänen miehensä Pasi Turunen nukkui tavalliseen tapaansa sohvalla päiväunia. Olihan mies sentään ollut koko yön leipomassa ja paistamassa leipomon perunarieskoja, sämpylöitä ja piirakoita.

– Kyllähän hänelläkin silmäkulma kostui ja kesti hetken sisäistää asia. Välillä työ voi olla väsyttävää, ja on hienoa, että osoitetaan arvostusta, Virve kuvailee.

Uutinen palkinnosta veti myös Pasin äidin, 92-vuotiaan Raisa Turusen hiljaiseksi. Haagan Leipä Oy on Pasin vanhempien, Matti ja Raisa Turusen vuonna 1956 perustama yritys, joka toimii yhä Etelä-Haagassa.

Kesällä 1963 toiminta siirtyi Angervotieltä osoitteeseen Ristolantie 7, missä yritys toimii edelleen. Pikkuhiljaa yritys on ostanut kerrostalon koko alakerran itselleen. Enempää ei ole mahdollisuuksia laajentaa, mutta Virven mukaan tällä kapasiteetilla on hyvä jatkaa vielä vuosia eteenpäin.

– Kerran yksi asiakas naureskeli, että on aikoinaan saunonut tässä kohtaa, missä nykyisin on lähettämömme, Virve selostaa.

Varsinaista myymälää Ristolantie 7:ssä ei ole, ainoastaan eri tuotanto-, sosiaali- ja toimistotilat. Kuitenkin joka torstai ovelle ilmaantuu Turusen mukaan jonoksi asiakkaita.

 – Se on ihan kirjaimellisesti ”leipäjono”. Myymme tuotteitamme joka torstai suoramyyntinä. On todella liikuttavaa, kuinka paljon ihmisiä tulee.

Haagan Leipä toimittaa tuotteitaan muun muassa moniin eri ruokakauppoihin, ravintoloihin, kahviloihin ja seurakuntiin pääkaupunkiseudun alueella. Myyntiä on hajautettu moneen paikkaan, jolloin myynnin heilahtelu yhdessä paikassa ei ole talouden kannalta vaarallista.

– Kun Meilahden sairaalaa aikanaan rakennettiin, Matti kävi kysymässä, huolisivatko työmiehet Haagan Leivältä leipomotuotteita jokapäiväiseen ruokailuun. Näin olemme ikään kuin olleet mukana sairaalan rakentamisessa, Virve kertoo.

Koska Pasi työskentelee pääasiassa öisin leipomon tuotannon puolella leipomon kolmannen yrittäjän, Kari Saarron kanssa, hän ei päässyt osallistumaan haastatteluun, mutta kertoi olevansa hengessä mukana.

Pasi on pyörinyt jo pienestä pitäen leipomon tuotannossa, kun taas Virvellä on Haagan Leipä Oy:ssä takanaan yli 30 vuotta. Nykyisin hän työskentelee toimitusjohtajana. Yli 30 vuotta sitten Virve tuli muutamaksi kuukaudeksi Haagan Leipään töihin Pasin äidin, Raisan oppiin leipomon myymälään.

– Muutaman kuukauden kuluttua Pasi pyysi minua katsomaan James Bond -elokuvaa. Kuten aina sanonkin, aika pitkä leffa on meneillään, kun 31 vuotta on oltu yhdessä ja tälle tielle jäin, Virve muistelee.

Vaikka Pasi aloittaa työt puolen yön jälkeen ja Virve työskentelee aamusta iltapäivään, heille jää myös yhteistä aikaa. Virve kertoo pyrkivänsä pitämään työn ja vapaa-ajan erillään.

– Jätän aina työpuhelimen työpaikalle. Eihän yrittäjänä koskaan pääse kokonaan eroon töistä ja saatamme vapaa-ajalla vaihtaa Pasin kanssa muutaman sanasen työasioistakin, hän tunnustaa.

Kesällä töistä pääsee kunnolla irti kesämökillä tai muilla reissuilla. Lomat he pitävät täysmääräisinä.

Yrittäjien Pasin, Virven ja Karin lisäksi leipomossa työskentelee neljä kokoaikaista työntekijää.

Lisää aiheesta

Mainos: HotLips

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut