Tunnetta ja draamaa – Kevät vyöryy Kansallisteatteriin komeasti

Ohjaaja Paavo Westerberg on tänä keväänä kiireinen mies: hänen viides Kansallisteatteriin kirjoittama näytelmänsä saa ensi-iltansa maaliskuun alussa.

Sinivalas on yksi kevään järisyttävimmistä näytelmistä – se pureutuu kipeästi ja kiivaasti eripuraisen perheen syyllisyyden ja pakenemishalujen uumeniin.

– Sinivalaassa koko perhe pelkää ”valaan vatsaan” joutumista enemmän kuin mitään muuta. Kyseessä on näytelmä ennen kaikkea siitä, miten ihmiset ovat muutoksen edessä kauhuissaan, Westerberg luonnehtii.

Sinivalaaseen Westerberg on koonnut todellisen dream teamin, johon kuuluu kymmenen eturivin näyttelijää.

Kansallisteatterin muukin kevätkausi on sananmukaisesti täynnä tunnetta ja draamaa.

Tarjolla on kahdeksan ensi-iltaa ja kantaesitystä.

Paula Salmisen kirjoittama ja Saana Lavasteen Willensaunaan ohjaama Ilmasilta tarttuu tiukalla otteella länsimaisen ihmisen kokemaan syyllisyyteen etuoikeutetusta asemastaan.

– Kun ihminen kuulee suuria katastrofiuutisia, monen mieleen syttyy halu auttaa. Pelkkä halu ei kuitenkaan riitä, vaan pitää myös tietää, milloin auttaa – ja jos auttaja uupuu, pitää myös tietää milloin lopettaa, pohtii Pirjo Luoma-aho, yksi Ilmasillan kolmesta näyttelijästä.

Isät ovat hukassa pahemman kerran. Pienellä näyttämöllä huhtikuun alussa kantaesityksensä saava Jussi Moilan kirjoittama Isän maa on armoton ja inhimillinen kuvaus isistä ja lapsista.

Isän maa näyttää, miten Suomen sotien historia edelleen yllättävin tavoin vaikuttaa jokapäiväiseen elämäämme.

– Miehen perinteinen rooli on yhteiskunnassa murtunut ja monien miesten on vaikea löytää uutta roolia, Moila pohtii.

– Millaista on positiivinen isyys ja millaisia tapoja on olla nykyaikainen isä?

Tammikuun lopulla Omapohjan näyttämölle puolestaan nousee viisi esiintyjää Suomesta, Irakista ja Syyriasta.

Kati Kaartisen ja Jussi Lehtosen konseptiin pohjautuva dokumenttiteatteriesitys Undocumented Love yhdistää teatteria, tanssia ja nykysirkusta viideksi tositarinaksi.

Toukokuussa Nuorten Kansallisteatteri Kantti valmistaa Omapohjan näyttämölle Anne Frankin päiväkirjaan pohjautuvan kantaesityksen Satu Linnapuomin ohjaamana.

Esiintyjinä nähdään ensimmäistä kertaa Kantin nuoret.

Willensaunan näyttämöllä pengotaan huhtikuun alusta lähtien riippuvuuden juuria. Delta Venus -ryhmä kantaesittää räväkän fantasian The Betty Show Teoksen ohjaa ryhmän perustaja Sara Melleri

Ensi-iltoja ja kantaesityksiä

Kati Kaartinen ja Jussi Lehtonen: Undocumented Love 30.1.

Paula Salminen: Ilmasilta 13.2.

Paavo Westerberg: Sinivalas 4.3.

Teatteri Nirvana: Isän maa 1.4.

Kantti: Anne F. 7.5.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut