Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Onko tässä Helsingin uusi nouseva asuinalue? – Uudistalon 47 asuntoa havitteli 650 ostajaa

Pihlajiston keskustassa on tällä hetkellä monttu. Paikalla oli alunperin vehreä metsikkö, mutta nyt tilalle kohoaa uusi asuinkerrostalo ja liiketilaa.

Pihlajistossa 12 vuotta asunutta Sinikka Pohjolaa metsikön kaataminen harmittaa, mutta toisaalta hän suhtautuu myönteisesti tulevaan raidejokeriin ja sen tuomaan kehitykseen alueella.

– Tämä rakennusvaihe on vain ikävä, kun siitä aiheutuu meille kotiin meluhaittaa, mutta muuten on kiva, että saadaan uusia asukkaita tänne, Pohjola toteaa.

Helsingin kaupunki hyväksyi vuoden alussa kaavamuutoksen alueelle, joka koskee uuden raidejokeri-pikaraitiolinjan aluetta Pihlajiston keskustassa.

Uusi kaavaratkaisu mahdollisti täydennysrakentamisen ja alueen palveluiden kehittämisen.

Metsikön tilalle on nousemassa Lehto Asuntojen puolihitas-asuntokohde As. Oy Helsingin Jokerinraitti. Liiketilaan on tulossa K-Market. Rakennus valmistuu joulukuussa 2020, mutta ostajat sen jokaiselle 47 asunnolle on jo arvottu.

– Kohde oli todella suosittu. Siinä oli hyvä hinta–laatu-suhde. 40 prosenttia asunnoista on perheasuntoja, kertoo kohteen hankepäällikkö Åsa Nyman Lehto Asunnoista.

Puolihitas-asunnot ovat edullisempia kuin vastaavat asunnot vapailla markkinoilla. Lehto Asunnot on hyväksyttänyt asuntojen myyntihinnat Helsingin kaupungin Hitas-toimikunnalla. Puolihitas-asunnossa jälleenmyyntihintaa ei ole rajoitettu ja asunnon voi myydä eteenpäin haluamallaan hinnalla.

Jokerinraitin kohteessa yksiön hinta oli 129 000 euroa ja perhekotien hinnat oli korkeimmillaan 285 000 euroa.

– Jokerinraitti on hybridirakennus, jonka tontti ja koko rakennusala ovat tehokkaasti käytössä. Kohteen katolle asennettavat aurinkopaneelit tuottavat virtaa ilmanvaihtokoneiden ja hissin käyttöön. Energian lähde ja käyttökohteet ovat lähekkäin, Nyman kertoo.

Asuntojen ostajat arvottiin asuntokohtaisesti kaikkien arvontaan hakeneiden kesken, joita oli Nymanin mukaan noin 650. Lehto Asunnot arpoi asunnon ostajat Helsingin kaupungin ohjeistuksen mukaan joulukuun puolivälissä. Arvonnassa ensimmäisen sijan saanut sai ensimmäisenä mahdollisuuden asunnon ostamiseen.

– Uskon, että siellä pysyy hyvällä tavalla rauhallisuus, mutta alue kaupungistuu enemmän, Nyman arvelee.

– Kaupunki on laajenemassa tähän suuntaan, sen näkee jo viereisen Viikinmäen kehityksestäkin. Raidejokeri tulee kulkemaan aivan kohteen edestä. Bussiyhteydet siinä jo ovatkin valmiina, eli Jokerinraitti nousee kätevästi julkisen liikenteen solmukohtaan, hän jatkaa.

Täydennysrakentamisella pyritään tiiviiseen, monipuoliseen ja lähiympäristöltään viihtyisään keskustaan ja näin halutaan parantaa Pihlajiston alueen imagoa, liikennejärjestelyjä ja palvelujen sijoittamista.

– Tuo kohta on nähty Pihlajistossa todella tärkeänä alueena. Sen vuoksi talon arkkitehtuuriin on käytetty todella paljon aikaa, että rakennus on saatu näyttäväksi, Nyman kertoo.

Vuoden 2016 kaavoituskatsauksessa mainittu Pihlajiston ostoskeskus ei ollut mukana kaavamuutosalueessa.

Joukkoliikenteelle varatulla raidejokerin linjalla muutetaan katualueen nimeä. Raidejokeri myös korvaa bussilinjan 550.

Kaavassa on huomioitu hissiyhteyden järjestäminen liiketilasta raidejokerin pysäkille, ikään kuin sillan päältä sillan alle.