Siirtolapuutarha ei hiljene talvellakaan – "Joku saattaa viettää viikonloppuakin"

Kaija Kumpukallio kertoo, että Herttoniemen siirtolapuutarhaan on tullut viime vuosina runsaasti lapsiperheitä. Janne Koivisto

Janne Koivisto

Pari isännänviiriä liehuu salossa, kapeilla kujilla tulee vastaan satunnaisia kulkijoita, ja yhdestä savupiipusta nousee savukiehkuroita.

Toisin kuin voisi luulla, Herttoniemen siirtolapuutarha ei hiljene täysin talvellakaan. Yhdelle isännänviirille löytyy tosin toisenlainen selitys.

– Se on itse asiassa minun isännänviirini, jonka olen unohtanut ottaa alas, Kaija Kumpukallio naurahtaa.

Kumpukallio on Herttoniemen siirtolapuutarhayhdistyksen puheenjohtaja. Hän vahvistaa, että siirtolapuutarhalla on pientä elämää talvisinkin.

– Ihmiset käyvät tarkistamassa mökkejään tai saattavat käydä kahvilla. Joku saattaa viettää mökillä viikonloppuakin, Kumpukallio kertoo.

Mökkejä on lupa käyttää talvellakin, mutta pysyvään asumiseen niitä ei saa käyttää. Sen kieltää vuokrasopimus.

Ajanviettoa hankaloittaa se, että siirtolapuutarhan vesijohto on suljettu talveksi. Sähköä kuitenkin tulee ympäri vuoden.

Joissakin mökeissä on sähkölämmitys tai jopa ilmalämpöpumppu, jolla mökin saa lämpimäksi talvella. Jotkut sytyttävät käyntien ajaksi takkaan tulen.

Kumpukallio itse käy välillä tarkastamassa mökkinsä mutta ei vietä mökillä aikaa talvisin.

– Asun täällä kesän. Silloin oleminen on niin intensiivistä, että lokakuussa rukkaset putoavat maahan ja tuntuu, että täytyy päästä lepäämään.

– Minullakin on tällainen iso palsta, jossa on piha edessä ja takana. Siinä on hoitamista.

Tiedotusvälineet ovat kertoneet, etteivät kaukana maakunnissa sijaisevat vaatimattomat kesämökit kiinnosta nuoria aikuisia.

Siirtolapuutarhassa ei ole havaittu vastaavaa ongelmaa.

– Olen ollut puheenjohtajana kolme vuotta. Sinä aikana yli 30 mökkiä on vaihtanut omistajaa ja alueelle on tullut todella runsaasti lapsiperheitä. Tämä koetaan lapsille hyväksi paikaksi, toteaa Kumpukallio.

Pääosassa on puutarhanhoito.

– Tämä sopii sellaiselle ihmiselle, joka tykkää puutarhanhoidosta ja jolla on aikaa pitää pihaansa ja mökkiään kunnossa. Piipahtelu ei riitä, vaan pihaa pitää pitää kunnossa.

Siirtolapuutarhamökin hinta riippuu muun muassa palstan koosta ja mökin kunnosta. Kumpukallion mukaan hinnat liikkuvat 50 000 euron molemmin puolin.

Joinakin vuosina on käynyt varkaita. Viime aikoina siirtolapuutarha on kuitenkin saanut olla rauhassa.

– Varkaat varmaan jo tietävät, ettei majoissa ole talvella mitään erityisen arvokasta, Kumpukallio sanoo.

Myös naapuriapu toimii. Kun kerrostalon asukkaat huomasivat puutarhassa epäilyttävää liikettä, he ilmoittivat asiasta poliisille. Sillä kertaa kulkija paljastui kuitenkin puutarhan isännäksi.

Kaija Kumpukallio on huojentunut siitä, että siirtolapuutarhan vieressä sijaitseva Kivinokka säilyy viher- ja virkistysalueena. Alueelle on alettu laatia viheraluekaavaa.

– Kivinokkaan suunniteltiin aika kovaa rakentamista. Se aiheutti meille epävarmuutta, hän sanoo.

Kumpukallio toivoo, että siirtolapuutarha saisi lisää autopaikkoja. Niitä tarvittaisiin etenkin kesäviikonloppuina.

Lisäksi hän toivoo parannusta Kivinokkaan kulkevaan hiekkatiehen, joka on kapea, mutkainen ja pölyävä.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut