Eikö Kiinasta tilattu joululahja tullut perille? Sen saapuminen saattaa kestää vielä pitkään – ruuhkat alkoivat jo maailman vilkkaimpana ostospäivänä 11.11.

Kiinan posti ja kiinalaiset verkkokaupat ruuhkautuivat jo hyvissä ajoin ennen joulua. Marika Lumme

Crista Lassfolk-Feodoroff

Jos Kiinasta tilattu joululahja ei tullut vieläkään perille, siihen on syynsä eikä se ole Posti.

Postin lakon vaikutukset ulkomailta tilattuihin paketteihin olivat joulun osalta suhteellisen vähäiset.

Poikkeuksena ovat Kiinasta tilatut paketit, joissa ei ole seurantaa. Niitä on matkalla edelleen, vaikka tilaus olisi tehty hyvissä ajoin ennen joulua.

– Kaikki Euroopasta tilatut paketit saatiin toimitettua lähes normaalissa aikataulussa, mutta Euroopan ulkopuolelta tulleissa paketeissa oli lakon aikana tehtyjen tilausten osalta viikon tai parin viiveitä, Postin kansainvälisten verkkokauppojen palveluiden johtaja Sami Finne summaa tilannetta.

Posti käsittelee kuukausittain yli miljoona Kiinasta tilattua postipakettia. Niistä noin puolet on Sami Finnen mukaan sellaisia paketteja, joiden saapumisilmoitus joudutaan käsittelemään Postissa manuaalisesti. Se saattaa viivyttää paketin saapumista vastaanottajalleen, jos paketti on ylipäätään jo saapunut Suomeen.

– Lakon aikana ja jouluruuhkissa näiden seuraamattomien lähetysten ilmoitusten käsittely on viivästynyt Suomen päässä, Finne arvioi.

Hän muistuttaa, että jos paketti on tilattu kiinalaisesta verkkokaupasta, jonka lähetykset eivät ole Postin seurannassa, ei Postilla ole edes mahdollisuutta kartoittaa tilannetta niiden osalta.

– Rahtikoneet kuljettavat Kiinasta paketteja kapasiteettinsa rajoilla Eurooppaan, mutta kaikki seurannassa olevat paketit tulevat kyllä perille normaalisti, Finne sanoo.

– Jos paketti ei ole seurannassamme, saattaa se lojua edelleen Kiinan postissa. Jo ennen jouluruuhkia kiinalaisia verkkokauppoja ja Kiinan postia ruuhkautti 11. marraskuuta vietetty Single´s day.

Singles' Day on hiljalleen vakiinnuttanut paikkansa maailman vilkkaimpana ostospäivänä. Alkujaan se on kiinalainen juhlapäivä, jossa juhlitaan sinkkuutta eli parisuhdettomuutta.

Päivämäärä 11.11. on valittu siksi, että numero "1" muistuttaa yksinolevaa henkilöä. Nykyään Singles' Day on maailman vilkkain ostospäivä, jolloin kiinalaisten verkkokauppojen myyntiluvut liikkuvat kymmenissä miljardeissa euroissa.

Finnen mukaan sesonki jatkuu Kiinassa vielä Suomea pidemmälle eli tammikuun puoliväliin asti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kallion kirkossa järjestetään jälleen hääyö – tarjolla ilmaiset juhlaherkut
 2. Mitä maksaa lyhyt taksikyyti Helsingin suosikkiterassille? – vertailu paljasti jopa 9 euron hintaeron
 3. Kumpulan maauimalaan myydään nyt 5 euron erikoislippuja – oikeuttaa jonon ohitukseen
 4. Äänestä historiallisia kuvia Kruununhaan sähkökaappeihin
 5. Häirikkö piinasi naapureita vuosia ja lopulta asunnon valtasi liekkimeri – Laura jäi loukkuun kerrostalon ylimpään kerrokseen: "Tiesin, että jotain tällaista tulee tapahtumaan"
 6. T24: Kartanoelämää Tallinnan naapurissa - Kernun kartano on mainio päiväretkikohde
 7. T24: Katutyöt toivat Tallinnassa päivänvaloon arvokkaita arkeologisia löytöjä
 8. Olitko Tallinnan-laivalla? Risteilylaivoilla on ollut useita koronan kantajia, varoittaa THL
 9. Bussikuski raivosi ja heitti matkustajia väkivalloin ulos bussista Helsingissä – Vaati isoja korvauksia työsuhteen purusta, mutta joutui itse maksamaan
 10. Tukes selvittää Helsingin kaupunginteatterin räjähdystä – Alalla pelätään, että vastaavia onnettomuuksia voi sattua muuallakin
 11. HSL-sovelluksessa voi maksaa lippuja nyt myös Pivolla
 12. Älä päästä koiraa sinileväiseen veteen – Näin tunnistat hengenvaarallisen myrkytyksen
 13. 1990-luvun taloja purkuun Meri-Rastilassa – uusien rakentaminen kutistaa puistoja
 14. USU: Ruumiinavauksia vähemmän kuin koskaan – Lääkäri: "Tämä on huolestuttava suunta"
 15. Hyvinvointi: Miia Hoisko, 37, omistaa 4 erilaista fillaria – "Yhdellä pyörällä ei pärjää, jos haluaa kehittyä useissa pyöräilylajeissa"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Häirikkö piinasi naapureita vuosia ja lopulta asunnon valtasi liekkimeri – Laura jäi loukkuun kerrostalon ylimpään kerrokseen: "Tiesin, että jotain tällaista tulee tapahtumaan"
 2. Yksiöiden vuokrat pomppasivat Helsingissä – katso hurjat erot alueittain: Tällä uudehkolla alueella 30-neliön asunnosta pyydetään jo liki 1000 e/kk
 3. Nämä 9 Helsingin ravintolaklassikkoa tulisi kokea edes kerran elämässä – "Keittiö ja palvelu ovat olleet ensiluokkaisia kautta aikojen"
 4. Jan Vapaavuori tyrmistyi väitteistä A-studiossa – "Maailmassa ei ole montaa organisaatiota, jossa..."
 5. Olitko Tallinnan-laivalla? Risteilylaivoilla on ollut useita koronan kantajia, varoittaa THL
 6. Juttua päivitetty: Vantaan poliisioperaatio ohi, kohdehenkilö otettu kiinni – Liittyi "hengen ja terveyden suojaamiseen"
 7. Rantapuistoon tuli Helsingissä grillauspaikat mutta ei julkista vessaa, koska sitä vastustettiin – "Yksilön itsekkyys koituu aina kaikkien haitaksi"
 8. Bussikuski raivosi ja heitti matkustajia väkivalloin ulos bussista Helsingissä – Vaati isoja korvauksia työsuhteen purusta, mutta joutui itse maksamaan
 9. 1990-luvun taloja purkuun Meri-Rastilassa – uusien rakentaminen kutistaa puistoja
 10. T24: Katutyöt toivat Tallinnassa päivänvaloon arvokkaita arkeologisia löytöjä
 11. Taas uusi saari avautui yleisölle Helsingissä – piskuinen luoto luotsitupineen on saaristo pienoiskoossa
 12. Jopa kokonaisia roskapusseja jätetään suositulle mattolaiturille – Asukkaalla selkeä näkemys porsastelun syystä
 13. Muutoksia Itä-Helsingin palveluissa: Kontula jäämässä ilman omaa terveysasemaa, Myllypuroa laajennetaan ja Kivikko saa jatkaa toistaiseksi
 14. Ekonomi Sointu Borg on tunnettu kurvikkaista somekuvistaan ja kannustaa naisia tekemään heitä voimaannuttavia asioita – ”Jos haluan näyttäytyä avonaisen kaula-aukon kera, sen myös teen”
 15. Kumpulan maauimalaan myydään nyt 5 euron erikoislippuja – oikeuttaa jonon ohitukseen

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.