Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tutkimus: suodatinkahvi voi ehkäistä kakkostyypin diabetesta – IL: voi vähentää diabetesriskiä jopa 60 prosentilla verrattuna muihin kahvijuomiin

Iltalehti kertoo uudesta ruotsalaisesta tutkimuksesta, jonka mukaan suodatinkahvi on kahvijuomista paras vaihtoehto kakkostyypin diabetesriskin kannalta.

Tutkimuksessa tuodaan esiin, että nimenomaan kahvin valmistustavalla on väliä terveysvaikutusten kannalta. Suodatinkahvin juominen voi vähentää kakkostyypin diabetesriskiä jopa 60 prosentilla verrattuna muihin kahvijuomiin. Tämä johtuu siitä, että terveydelle haitalliset diterpeeni-molekyylit jäävät kiinni suodatinpussiin eivätkä pääse kahvipannuun asti.

Tutkimuksessa seurattiin 842 ihmisen ruokavaliota seitsemän vuoden aikana. Suodatinkahvia juovilla oli 60 prosenttia pienempi riski sairastua diabetekseen verrattuna pannukahvia juoviin. Suomessa, kuten Ruotsissakin, suurin osa kahvista juodaan juuri suodatinkahvina.

Tutkimuksessa ainoastaan pannukahvin juojien verestä löytyi diterpeenejä, jotka on yhdistetty korkeaan kolesteroliin, korkeaan verenpaineeseen sekä sydän- ja verisuonisairauksiin. Diterpeenit mahdollisesti vaikuttavat negatiivisesti myös verensokeritasoihin. Sen sijaan suodatinkahvia juovilla oli veressään enemmän terveyshyötyihin yhdistettyjä fenoliyhdisteitä.

Tutkimusta johtaneen professori Rikard Landbergin mukaan pannukahvin lisäksi esimerkiksi espressosta oletettavasti löytyy haitallisia diterpeenejä. On kuitenkin mahdollista, että diabetekseen liittyvät terveysvaikutukset selittyvät myös muilla asioilla, kuten elintavoilla.