Ympäristökeskus tutki biomuovien hajoamista Itämeressä – osa ei hajonnut juuri lainkaan edes vuodessa

Biopohjaisia ja biohajoavia muovimateriaaleja tarjotaan yhä enemmän pakkaus-, kertakäyttö- ja kuluttajatuotteisiin. Veini Oksanen

toimitus

Biohajoaviakaan muovituotteita ei kannata jättää luontoon, vaan ne tulee kierrättää siinä missä tavanomaisetkin muovit. Näin suosittaa Suomen ympäristökeskus Syke.

Se selvitti biohajoavien ja biopohjaisten materiaalien todellista hajoamista Itämeren meriympäristössä. Asiaa tutkittiin vuoden kestäneillä merikokeilla.

Osa materiaaleista hajosi miltei kokonaan jo puolessa vuodessa, osa taas ei vuodessa juuri lainkaan.

Tutkimuksessa nopeasti hajoaviksi todetut materiaalit perustuvat kasvien tai bakteerien luontaisesti tuottamiin polymeereihin.

Biomuovien kirjo on laaja. Biohajoavia muoveja valmistetaan niin biopohjaisista kuin fossiilisistakin raaka-aineista. Biopohjaisista raaka-aineista valmistetaan myös tavanomaisia muoveja, kuten bio-polyeteeniä, jotka eivät ole biohajoavia. Ympäristökeskuksen mukaan kuluttajan on vaikea hahmottaa, miten erilaiset materiaalit käyttäytyvät ympäristöön joutuessaan.

Kirjoittaja: Eija Marja-aho

Aiheeseen liittyvää

  1. Tähän mennessä 940 800 tupakantumppia ja 2 593 muovikassillista roskaa kerännyt pariskunta palkittiin – "Kyllä tähän omaa rahaakin on mennyt"
    15.12.2019 18:00
  2. Kielletäänkö lumen kippaaminen mereen lailla? – Yrittäjällä olisi ratkaisu Helsingin roskalumeen: "Jokainen käsittelykerta pitää laskea"
    10.12.2019 19:50
  3. EU:n uusi "korkki kiinni" -muovidirektiivi voi tuoda kymmenien miljoonien laskun ja lisätä muovin käyttöä satoja tonneja – "Muutokset maksaa lopulta kuluttaja"
    11.11.2019 19:00

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut