Kannattaako puhelinta korjata 500 eurolla? – Kahdella ehdolla kyllä, sanoo huoltoyrittäjä

Vesa Panula aloitti kevytyrittäjänä ja työskentelee nyt toiminimellä. Petri Lyy

Petri Lyy

Rikkinäinen näyttö, simahtanut akku, hajonnut latausportti, veteen tipahtanut puhelin.

Siinä yleisimmät murheet, joita asiakkaiden kännyköissä yrittäjä Vesa Panulan mukaan on.

Korjaaminen voi olla hyvä ratkaisu, jos puhelin on uudehko ja sen osamaksuerät ovat vielä maksamatta. Jossakin tapauksessa varaosien hinnalla saattaa saada jo uuden puhelimen.

Miten toimitaan, sen Panula ratkaisee tapauskohtaisesti asiakkaan kanssa.

– 500 euron remonttikin voi olla hyvä ratkaisu, jos asiakkaalla on kotivakuutus, joka korvaa suurimman osan laskusta, hän mainitsee.

Tarvikeosissa on Panulan mukaan riski yhteensopivuusongelmista. Hän kertoo käyttävänsä vain samoja osia kuin valmistajatkin.

Akun vaihto on melko yksinkertaista verrattuna latausportin vaihtoon.

– Micro-USB -liittimessä on eräänlainen kieleke, joka voi rikkoutua, jos latauspistokkeen laittaa puhelimeen väkisin väärinpäin, Panula toteaa.

Uusimmissa Android-puhelimissa on C-liitin, jonka voi kytkeä kumminpäin tahansa. Myös Applen puhelimissa on liitin, jonka asennolla ei ole merkitystä.

Kaupunkilegenda neuvoo pakkaamaan kastuneen puhelimen riisinjyvien sekaan. Tästä ei Panulan mielestä ole ainakaan haittaa.

– Tärkeintä on sammuttaa virta kastuneesta puhelimesta, tai jos puhelin on sammunut, sitä ei pidä käynnistää eikä ladata, hän opastaa.

– Vesi ja sähkö ovat huono yhdistelmä, sillä liitokset alkavat heti hapettua.

Kastunut puhelin pitäisi toimittaa huoltoon heti, jota se saadaan avattua ja kuivateltua ennen vahinkojen pahenemista. Kuivaustyölle Panula ei uskalla luvata takuuta. Pelastusoperaatioon ryhdytään yleensä vain, jos puhelimella on tärkeitä tietoja, mutta niiden palauttaminen ei välttämättä aina onnistu.

Panula pyörittää Riihimäellä puhelinhuoltoa ja suolahuonetta. Yhdistelmä lienee ainutlaatuinen Suomessa. Korjauspalvelun asiakas saa lahjakortin suolahuoneeseen.

Suolahuone on kuorrutettu vuorisuolalla ja sen ilmaan sumutetaan hienonnettua lääkesuolaa. Oleskelun huoneessa sanotaan helpottavan hengitys- ja iho-ongelmia, mutta asiaa on tutkittu vähän.

– Se ei korvaa lääkitystä, mutta tukee sitä, Panula sanoo.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut