Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ilmiö: Lähiöravintola on samalla kuin kylätalo – "Kesällä kulkee veneiden avaimia ja sen sellaista"

Vein ystäväni uuden kodin avaimet baaritiskille. Aika tavallinen juttu, mutta toimittaessani niitä kuulin ja panin merkille monta kummallisempaa asiaa.

Olutravintola Solmu Vuosaaressa on erikoinen paikka. Se ei toimita vain olohuoneen virkaa, vaan toimii kuin postitoimisto tai taidevälittämö. Olisiko oikeampi nimitys kylätalo?

– Kesällä kulkee paljon veneiden avaimia, katsastuskirjoja ja sen sellaista, Solmu toinen omistaja Ville Liedes kertoo.

Ympärivuotista on kirjojen, kuvateoston ja soittimien, kuten torvien ja kitaroiden välittäminen.

Tälle löytyy selitys naapurustosta, osoitteesta Juhannusruusunkuja 3, jossa sijaitsee Helsingin kaupungin 450-vuotistaiteilijatalo ja sen asukkaina koko taiteen kirjo: kirjailijoita, kääntäjiä, kuvataitailjoita, muusikoita, tanssijoita...

He näkyvät myös Solmussa ja ravintolan ohjelmatarjonnassa. Joka kuun viimeisenä torstaina järjestetään ”Sanat ja sävelet Solmussa” -tapahtumia, joita vetää Jyväskylän kaupunginteatterin kapellimestari Lasse Hirvi Tänä torstaina vierailevaksi tähdeksi tulee Jiri Nikkinen

Aiemmin on kuultu muun muassa Pepe Ahlqvistia ja Aulikki Oksasen runonlausuntaa.

”Kieli Solmussa” tarkoittaa ravintolan stand up -iltoja, joita ovat vetäneet Janne Hyttinen ja Risto K. Järvinen

Liedeksellä ja hänen yhtiökumppanillaan Pauli Sinisalolla on Solmu-niminen ravintola Vantaan Kivistössä. Beer & Cafe Solmu oli alueensa ensimmäisiä yrityksiä. Myös siellä järjestetään Kieli Solmussa ja muuta elävää ohjelmaa.

– Kivistön Solmu profiloituu modernimmaksi eurooppalaiseksi ja sillä on pitempi ruokalista. Pienpamo-oluita – ei valtamerkkejä hanassa – pienpaahtimoiden kahveja. Kaikki noin 95-prosenttisesti kotimaista, Liedes kuvailee ja sanoo etsivänsä kolmatta ravintolan paikkaa pääkaupunkiseudulta.

Tällä välin hän ja Sinisalo perustivat jo kuntosalin Pihlajistoon. Melko erikoinen toimialan laajennus juontuu kaksikon omasta harrastuksesta. Fit Pihlajisto täyttää kaksi vuotta tällä viikolla.

– Pauli vetää kuntosalia ja minä ravintoloita, Liedes toteaa.

Urheilukaan ei ole vierasta kultturellille Olutravintola Solmulle. Se on Vuosaaren Viikinkien jääkiekon edustusjoukkueen pääsponsoreita. Kakkosdivisioonassa pelaavan Viikinkien kotikaukalo on Aimo Mäkinen Areena Vuosaaren Omenamäessä. Lisäksi Solmu tukee amatöörijoukkue White Bearsia, joka pelaa Stadi- ja harraste-liigaa.

Kaikkien kanta-asiakkaiden kuntoilua Solmu tukee pystyttämällä suksiparkin hiihtokeskustyyliin. Nyt vain odotellaan Vuosaaran kesäisen matkailuvaltin – merenrannan – jäätymistä.

Miten kävi avaimille, jotka jätin Solmuun? Kollegani Leila Itkonen oli muuton keskellä niin kiireinen, että delegoi vielä toisen ystävän noutamaan niitä. Tiskin takana tehtiin luotettavuusarvio, avaimet annettiin mukaan ja Helsinkiin paluumuuttanut Leila pääsi kotiinsa.

Kohta muuton jälkeen hän vei ystävänsä, näyttelijä Anneli Saulin, 87, Solmuun halutessaan näyttää kaupunginosan parhaita puolia.

Sitä seuraavalla käynnillä Leila lyötiin ällikällä. Tavallisena arki-iltana Solmu oli tupaten täysi. Mitä oli meneillään? Baaripähkinä-visa, oli koonnut väen kylätalolle.