Tiedätkö, mikä oli Summan enkeli? – KSML: Nämä yliluonnolliset kokemukset kummastuttivat talvisodassa

Talvisodassa koettiin monia selittämättömiksi jääneitä ilmiöitä. Kuvassa vartiomies Sortavalassa tammikuussa 1940. SA-kuva

Jari Pietiläinen

Talvisodan taistelijoiden kokemat selittämättömät ja jopa yliluonnolliset tapaukset ovat säilyneet harvenevan veteraanijoukon mielissä.

Tutkija Satumaarit Myllyniemi on käsitellyt ilmiöitä tuoreessa väitöskirjassaan. Asiasta kertoo Keskisuomalainen

Yliluonnolliset enteet alkoivat jo ennen sodan syttymistä.

Esimerkiksi Suomussalmella kerrotaan koulun asuntolan ikkunasta näkyneen itäisellä taivaalla ison kirkkaan ristin. Vanhat ihmiset pitivät ilmiötä merkkinä siitä, että sota syttyy.

Muita talvisodan alkamisen enteitä olivat muun muassa erityisen kirkkaat revontulet, jotka värjäsivät lumen verenpunaiseksi.

Hyrynsalmella puolestaan koettiin tapaus, jossa suomalaissotilaat eivät saaneet venäläistä sotilasta ammuttua millään hengiltä.

Myllyniemi on myös kuullut paljon kertomuksia sotilaista, jotka ovat kylmän rauhallisesti todenneet kuolevansa seuraavassa taistelussa ja jakaneet muille kellonsa, lompakkonsa ja tupakkansa.

Suomussalmella nähtiin jatkosodan viimeisenä kesänä kolme ihmisen kokoista, valkoista ja siivekästä enkeliä lentävän suon laitaan. Kolme nuorta miestä kaatui kylästä samana kesänä.

Yksi tunnetuimmista kokemuksista oli kuitenkin niin sanottu Summan enkeli, jonka moni suomalainen näki rintamalla.

– Yhtäkkiä linjan päälle tuli kullanvärinen pilvi. Se muuttui enkeliksi. Sillä oli siivet ja kaikki, kun se katseli taistelevia joukkoja, Myllyniemen väitöskirjassa kerrotaan.

– Uskottiin, että se oli tuomion enkeli ja että koko porukka on tuhon oma. Pian se kumminkin hävisi, ja kullanhohtoinen pilvi pimeni. Oli ilta, ja vain tähdet kiiluivat taivaalla.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut