Viranomainen kielsi burgerpihvi- ja kasviliha-sanat – Ruokatalon johtaja: "Pöyristyttävä päätös"

Ruokatalo Pouttu on markkinoinut lihan vaihtoehdoksi tarkoitettuja tuotteita näin. Viranomaisen mukaan yhtiön pitää nyt muuttaa mainontaansa ja pakkauksiaan. Kuvakaappaus Pouttu Oy:n verkkosivuilta

Mikko Välimaa

Pohjalainen ruuanvalmistaja Pouttu ei saa käyttää enää kasvispohjaisten ruokien markkinoinnissa sanoja ja nimityksiä, jotka viittaavat lihaan.

Syynä on viranomaisen tekemä linjaus. Asiasta kertoo Pouttu Oy:n toimitusjohtaja Mikko Karell yhtiön Facebook-sivulla.

Karell pitää linjausta pöyristyttyvänä.

– Keski-Pohjanmaan ympäristöterveydenhuollon määräyksen mukaan meidän pitää tällä päivämäärällä lopettaa kasviliha- ja burgerpihvi-sanojen käyttö markkinoinnissa, sosiaalisessa mediassa ja verkkosivuillamme. Lisäksi joudumme vaihtamaan Muu Burgerpihvin ja Muu Kasvilihapullien nimet ja uusimaan kaikki pakkaukset tammikuun alkuun mennessä. Käytämme pannaan joutuneita sanoja burgerpihvi, kasviliha ja kasvilihapulla nyt siis tässä kirjoituksessa toistaiseksi viimeistä kertaa, Karell kirjoittaa.

Karellin mukaan päätöksen taustalla on ilmianto, joka johti hygieenikkoeläinlääkärin tekemään tarkastukseen. Yhtiö sai antaa viranomaiselle vastauksensa, mutta se ei toimitusjohtajan mukaan vaikuttanut päätökseen.

– Meillä polki hetken aikaa tyhjää kun olimme saaneet päätöksen tavattua läpi. Tilanne on yhdellä sanalla sanoen epäoikeudenmukainen. Suomessa kun on myynnissä monta vastaavaa tuotetta, joissa saa käyttää ihan vastaavia ilmauksia, Karellkatsoo.

Hän viittaa muun muassa yhdysvaltalaisen Beyond Meatin myymiin Beyond Burger -tuotteisiin.

–Käsittääksemme sana meat tarkoittaa lihaa ja burgerkin siihen aivan ilmiselvästi ameriikankielellä viittaa. Viranomaisten mukaan englanninkielinen sana siis ei johda harhaan, mutta suomenkielinen johtaa? Ajatteleeko viranomainen, että suomalaiset eivät osaa englantia?

Toisena esimerkkinä hän mainitsee kotimaisen Verso Foodin Härkispihvin.

–Pavusta tehty 'pihvi'viittaa suoraan nimenä lihaan vaikka lihasta ei olekaan kyse. Se on ihan vastaava kuin (Poutun) Muu Burgerpihvi, mutta viranomaisten mukaan Härkispihvi on ok, Muu Burgerpihvi ei. Me täällä Kannuksessa emme oikein ymmärrä eroa.

Karell arvioi, että ”henkisen kolauksen lisäksi” päätöksestä uhkaa koitua500 000 euron kulut.

Yhtiö aikoo valittaa päätöksestä.

– Emme ole luovuttamassa, vaan aiomme taistella. Tässä on myyty jo 80 vuotta lihaa ja nyt kun haluamme tehdä kasvipohjaisia tuotteita niin meitä syytetään lihansyöjien harhauttamisesta. Onhan se nyt hitto! Teimme viranhaltijapäätöksestä oikaisuvaatimuksen ja olemme tarvittaessa valmiita hakemaan valtiolta vahingonkorvauksia kaikista niistä vahingoista, joita meille on aiheutunut.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut