Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suositusta helsinkiläissaaresta tulee uuden tapahtuman tyyssija – "Osa taiteilijoista tekee teoksensa paikan päällä"

Helsinki saa ensi kesänä uuden nykytaidetapahtuman, kun Helsinki Biennaali avautuu Vallisaaressa Helsinki-päivänä 12. kesäkuuta.

– Biennaalihan tarkoittaa joka toinen vuosi järjestettävää taidetapahtumaa. Helsinki Biennaali on Helsingin kaupunkistrategiassa mainittu hanke, ja HAMin tehtäväksi tuli toimia biennaalin järjestäjänä, kertoo Helsingin taidemuseo HAMin ja Helsinki Biennaalin johtaja Maija Tanninen-Mattila

Biennaaliin osallistuu noin 35 taiteilijaa tai taiteilijaryhmää, joista noin puolet on suomalaissyntyisiä ja puolet ulkomailta kotoisin olevia.

– Teoksia tulee nähtäville Vallisaaren kävelyreittien varrelle. Luvassa on hyvin monipuolinen kattaus taidetta veistoksen tyyppisistä teoksista installaatioihin, videotaiteeseen, performanssiin ja yhteisötaiteeseen.

Osa teoksista sijoittuu sisätiloihin. Suurin osa teoksista elää vain ensi kesän Vallisaaressa, mutta pieni osa siirretään biennaalin päätyttyä mantereelle.

– Kahden teoksen pysyväksi sijaintipaikaksi on tulossa Kalasatama, Tanninen-Mattila kertoo.

Hän ei vielä paljasta teosten yksityiskohtia, jotta näyttelyn yllätyksellisyys yleisölle säilyisi.

– Osa taiteilijoista tekee teoksensa paikan päällä Vallisaaressa. Biennaali on tarkoitus järjestää jatkossakin Helsingin edustan saarissa.

Helsinki Biennaali on esillä Vallisaaressa 27. syyskuuta asti.

Parikymmentä vuotta Tennispalatsissa sijainnut Helsingin taidemuseo muuttaa jatkossa mahdollisesti Suvilahden kaasukelloon, sillä kaupunki on myymässä Tennispalatsia, kuten se jo myi Lasipalatsin. Lasipalatsin osti Amos Rexin taidemuseon taustayhdistys Föreningen Konstsamfundet.

– Muuton mahdollisuus kaasukelloon on selvityksen alla. Nyt selvitellään kaasukellojen tulevaisuutta, tässä vaiheessa en osaa arvioida, milloin HAM kaasukelloon muuttaisi, jos sellainen tulee eteen.

Tanninen-Mattilan mukaan tieto siitä, että HAM joutuisi jättämään Tennispalatsin ei tullut hänelle yllätyksenä.

– Helsingin taidemuseo on ollut vähän sellainen nomadi. Museo on sijainnut Meilahdessa, sitten oli Kluuvin galleria ja nyt Tennispalatsi.

Kampin liepeillä on varsinainen museoiden keskittymä.

– Tarvitaanko HAMia täällä vai voisimmeko luoda jotain uutta muualla, Tanninen-Mattila aprikoi.

Tennispalatsissa HAMilla on käytössään tilaa noin 2 500 neliön verran.