Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pato purettiin ja nyt vantaalaiskoskessa vilisee isoja pyrstöjä – Yhden kalan "hinta" on yli 3 200 euroa

Vantaalainen Pentti Hulkkonen katselee vapaana virtaavaa Tikkurilankoskea Jokiniemessä Kuninkaalantien sillalta. Pyörällä liikkeellä oleva Hulkkonen on seurannut padon purkua. Hänellä on mielipide lopputuloksesta.

– Padon purkaminen oli fiksu ratkaisu.

Hulkkonen katselee koskea sillalta junaradalle päin. Hänen takanaan koskenniskalla vilahtelee isoja kalanpyrstöjä. Se kertoo, että kutuaika on käynnissä.

Koskessa on kutemassa meritaimenia ja lohia. Jos uhanalaisen meritaimenen pyytäisi koskesta, mikä olisi rangaistus?

– Varmasti siitä jonkin rikesakon joutuisi maksamaan. Eikö se ole 60 euroa? Hulkkonen arvelee.

Väärin meni. Sanktio uhanalaisen meritaimenen pyytämisestä, eli meritaimenen ”hinta”, on 3260 euroa per kala. Salakalastaja ei siis selviä pienellä maksulla.

Merkittävistä sanktioista huolimatta salakalastus on jonkinasteinen ongelma myös Vantaalla. Huoli salakalastuksessa on jälleen pinnalla, koska vapaana virtaavassa koskessa näkyy kutevia kaloja ja kaloista jaetaan kuvia sosiaalisessa mediassa.

– Kaikilla ei ole välttämättä tietoa siitä, ettei kalastaminen ole lohen ja taimenen kutuaikana sallittu koski- ja virta-alueilla. Meritaimen on uhanalainen laji, Vantaan kaupungin kalastusteknikko, kalastuksenvalvoja Markku Tiusanen sanoo.

Keravanjokeen on aiemmin viritetty verkkoja.

– Kuntalainen kertoi minulle, että Tikkurilankoskeen olisi yritetty nytkin laittaa verkko. En voi asiaa kuitenkaan vahvistaa, Tiusanen kommentoi.

Kutevia kaloja näkyy erityisesti Tikkurilankosken niskalla ja noin 20–30 metriä niskan alapuolella. Eniten kaloja näkyy iltahämärässä, kun kalat uskaltautuvat kivikkoon.

Kaloja näkyy Tikkurilankoskessa Tiusasen mukaan vielä noin 2–4 viikon ajan.

– Taimenia näkyy myös Vantaan puroissa kutemassa.

Tiusanen tiedottaa, että kalastus on kielletty myös puroissa.

– Jos näkee hämäräperäistä toimintaa kutupaikoilla, kannattaa soittaa hätänumeroon ja pyytää poliisia käymään tarkistamassa tilanne, Tiusanen toteaa.