Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Vanhojen talojen keskellä Kivelän sairaala-alueella sijaitsee rapattu uudisrakennus, joka vitivalkoisine seinineen erottuu muista rakennuksista.

Kyseessä on viime toukokuussa sairaala-alueelle sijoitetussa moduulirakennuksessa käyttöön otettu Sophie Mannerheimin koulu, joka vielä vuonna 2011 tunnettiin sairaalakouluna. Nykyisin koulua kutsutaan erityiskouluksi.

– Oppilaat saivat aikanaan itse olla päättämässä koululle nimeä. Sairaalakoulua pidettiin turhan leimaavana. Me olemme täällä koulussa, emmekä sairaalassa. Sitten nimesimme sen kompromissina äänestyksen jälkeen Sophie Mannerheimin kouluksi, kertoo rehtori Marja-Liisa Autio.

Sophie Mannerheim (1863–1928) oli sairaanhoitaja, joka oli perustamassa lääkäri Arvo Ylpön kanssa Lastenlinnaa ja toimi aktiivisesti mielenterveystyön kehittämisen parissa.

Uusi koulurakennus on sekä oppilaille että henkilökunnalle unelmien täyttymys.

– Tavarat hakevat vielä vähän paikkaansa, mutta tilat ovat valoisat, ilmavat ja hyvät, sanoo apulaisrehtori Pia Paakkari.

Talo on rakennettu moduuleista ja se voidaan tarvittaessa siirtää. Ulkoapäin rakennuksesta ei huomaa moduulimaisuutta lainkaan, sisällä sen huomaa ainoastaan hieman jalan alla tyhjää kumisevista lattioista.

– Näitä tiloja on niin odotettu. Oppilaat kuvasivat ja raportoivatkin rakennushanketta, hymyilee Autio.

Suurista ikkunoista aukeavat näkymät Töölön vanhoihin sairaalarakennuksiin. Toisessa suunnassa ikkunasta näkyy pilkahdus Seurasaarenselkää ja merta. Postikorttimaisilla näkymillä on opettajien mukaan ollut rauhoittava vaikutus oppilaisiin.

Uudessa moduulikoulussa luokkia on kolmessa kerroksessa. Ensimmäisessä kerroksessa on sairaalaopetusta sekä koulun erikoisluokkia, pikkukoululaiset ovat toisessa ja seiskat–ysit kolmannessa kerroksessa.

Pulpettien sijaan toisiinsa yhteydessä olevissa luokkatiloissa on pöytiä ja sermejä, joita käytetään tarvittaessa, sekä eriyttämistila. Uuden opetussuunnitelman mukaisissa soluissa on auloja, joissa voi opiskella, pelata pingistä tai pöytälätkää.

– Oppilaat voivat palkinnoksi tehdystä työstä saada vaikkapa pelata hetken, Paakkari kertoo arjesta yläkoululaisten tiloissa.

Alakoululaisten kerroksessa hyllyssä on satukirjoja. Käytävän lattialle on maalattu ruudut ruutuhyppelyä varten.

Uutta uusissa tiloissa on muun muassa ruokasali ja kotitalousluokka. Aikaisemmin oppilaat ruokailivat luokissa.

– Aikaisemmin meillä ei ollut myöskään liikuntasalia. Nyt on ja se on ahkerassa käytössä, toteaa tiloista tyytyväinen Autio.

Tiloja suunniteltaessa mietittiin paljon myös turvallisuusasioita ja poistumisteitä. Useiden lasiseinien ansiosta luokista on hyvät näkymät toisiinsa. Koulupäivän aikana saattaa tulla erikoistilanteita, joihin on varauduttava.

Aikaisemmin erityiskoulun toiminta oli ripoteltu kuuteen toimipisteeseen Helsingissä. Sibeliuksenkadulla sijaitseva koulu on pääkoulu. Toimintaa on edelleen Helsingissä neljässä eri paikassa.

Sophie Mannerheimin koulu on yksi Helsingin kaupungin peruskouluista, jossa opiskelee peruskouluikäisiä lapsia ja nuoria. Oppilaat tulevat Töölöön koulupäivien ajaksi eri puolilta Helsinkiä.

– Tänne tullaan hyvin erilaisista syistä. Lapsilla voi olla psyykkisiä tai neurologisia ongelmia. Yhteistä on se, että lapsilla on koulunkäyntiin liittyviä ongelmia, kertoo Autio.

Koulu tarjoaa vaativan erityistuen ohjausta ja opetusta sekä sairaalaopetusta. Uudessa lastensairaalassa osastohoidossa olevien lasten opetus järjestetään koulun toimesta sairaalan osastoilla.

Töölössä on 108 oppilaspaikkaa. Koulu on käytännössä täynnä, sillä tulijoita on. Lopullisen päätöksen koulupaikasta tekee kasvatuksen ja koulutuksen toimiala.

– Oppilaiden täälläoloaika vaihtelee paljon. Jotkut käyvät täällä jopa koko peruskoulun, sanoo Autio.

Tarkennus 23.2.2021: Koulu aloitti Kivelän sairaala-alueella toimintansa 2019.