Noora Liljaston koti on kuin pieni viidakko – "Löytyy köynnöksiä, kaktuksia, lihansyöjäkasveja, kukkivia kasveja ja saniaisia"

Ensi viikolla vietetään ensimmäistä valtakunnallista huonekasviviikkoa. Huonekasveista on nopeasti tullut trendiharrastus, joka leviää erityisesti nuorten aikuisten keskuudessa.

Mikä kasveissa koukuttaa?

– Kasvit tuovat sopivasti puuhaa ja haastetta arkeen. Kasvien hoitaminen ja niiden kasvun seuraaminen tuovat elämään positiivista sisältöä, Huonekasviseuran jäsensihteeri Noora Liljasto sanoo.

Liljasto on itsekin aktiivinen huonekasviharrastaja. Liljaston lapsuuskodissa on aina ollut jonkinlainen huonekasvi. Oma harrastus alkoi teini-iässä kolmen kasvin viherkasvimixillä.

– Eiväthän ne ensimmäisen kasvit minulla pitkään elossa pysyneet, mutta silti jatkoin kasvien ostelua. Tykkäsin siitä vaikutelmasta, jonka kasvit toivat huoneeseeni. Vuosien mittaan on tullut luettua monia huonekasvikirjoja ja selattua netissä kaikenlaisia hoito-ohjeita. Kasvi-innostuksen myötä opiskelin myös puutarhuriksi. Valmistuin vuonna 2014, Noora Liljasto kertoo.

Vaikka Liljasto työskenteleekin pääasiassa ulkokasvien parissa, huonekasvit kuuluvat hänen kotiinsa edelleen. Kasveja häneltä löytyykin laidasta laitaan.

– En ole mieltynyt vain yhteen kasvisukuun vaan kaikki kiinnostaa. Kodistani löytyy esimerkiksi köynnöksiä, kaktuksia, lihansyöjäkasveja, kukkivia kasveja ja saniaisia.

Parasta kasviharrastuksessa on Liljaston mielestä ehdottomasti onnistumisen tunne, kun saa henkihieverissä olleen kasvin kukoistamaan tai vaikkapa jonkin kaktuksen kukkimaan.

– Vaikeusastetta harrastukseen tuovat haasteellisimmat kasvit. Jotkut kasvit tarvitsevat viileän talvilevon, mutta onneksi sekin onnistuu melko helposti, sillä asun vanhassa omakotitalossa. Toiset kasvit, kuten kannukasvit ja medinilla taas vaativat korkeampaa ilmankosteutta, joten niitä varten olen hankkinut vanhan akvaarion terraarioksi, Liljasto juttelee.

Entä jos nyt haluaisi aloittaa huonekasviharrastuksen – miten siinä pääsisi alkuun? Liljaston mukaan se on helppoa.

– Alkuun pääsee ostamalla kaupasta kasvin, joka on jo hyvässä kasvussa. Tai pyytämällä toiselta harrastajalta pistokkaan, jonka kasvua voi seurata. Jos ei tiedä mikä kasvi on kyseessä, niin tietoa löytyy esimerkiksi selaamalla kasvikirjoja, kysymällä asiaa sosiaalisessa mediassa, Huonekasviseuran Facebook-sivuilta sekä keskustelufoorumilta. Huonekasviseuran jäsenille löytyy myös Whatsapp -ryhmä jossa harrastajat pääsevät vaihtamaan kokemuksiaan, Noora Liljasto kannustaa.

Kun kasvin nimi on selvillä, hoito-ohjeet kannattaa Liljaston mukaan varmistaa useammasta tietolähteestä. Usein hyviä ohjeita saa myös muilta harrastajilta.

– Kasvatustapoja on yhtä monta kuin on kasvattajaakin.

Myös Huonekasviseura järjestää pitkin vuotta monilla paikkakunnilla erilaisia tapahtumia. Huonekasviviikolla tapahtumia on ympäri Suomen.

– Silloin järjestetään muun muassa pistokasvaihtotapahtumia eli Kasvitreffejä, avoimia ovia muiden harrastajien kotiviidakoihin, kursseja ja muuta mukavaa, Liljasto vinkkaa.

Huonekasviviikko

Huonekasviseura ry ja Puutarhaliitto ry järjestävät ensimmäisen valtakunnallisen Huonekasviviikon 16.–22.9.

Espoossa Kukkatalo Maritta järjestää Kasvitreffit myymälässään Tapiolassa lauantaina 21.9. kello 12–15. Paikalle voi tulla oman pistokkaan tai kasvin kanssa ja vaihtaa muiden harrastajien kanssa.

Tapahtumia löytyy Huonekasviseuran Facebook-sivuilta ja nettisivuilta www.huonekasviseura.fi.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut