Noora Liljaston koti on kuin pieni viidakko – "Löytyy köynnöksiä, kaktuksia, lihansyöjäkasveja, kukkivia kasveja ja saniaisia"

toimitus

Ensi viikolla vietetään ensimmäistä valtakunnallista huonekasviviikkoa. Huonekasveista on nopeasti tullut trendiharrastus, joka leviää erityisesti nuorten aikuisten keskuudessa.

Mikä kasveissa koukuttaa?

– Kasvit tuovat sopivasti puuhaa ja haastetta arkeen. Kasvien hoitaminen ja niiden kasvun seuraaminen tuovat elämään positiivista sisältöä, Huonekasviseuran jäsensihteeri Noora Liljasto sanoo.

Liljasto on itsekin aktiivinen huonekasviharrastaja. Liljaston lapsuuskodissa on aina ollut jonkinlainen huonekasvi. Oma harrastus alkoi teini-iässä kolmen kasvin viherkasvimixillä.

– Eiväthän ne ensimmäisen kasvit minulla pitkään elossa pysyneet, mutta silti jatkoin kasvien ostelua. Tykkäsin siitä vaikutelmasta, jonka kasvit toivat huoneeseeni. Vuosien mittaan on tullut luettua monia huonekasvikirjoja ja selattua netissä kaikenlaisia hoito-ohjeita. Kasvi-innostuksen myötä opiskelin myös puutarhuriksi. Valmistuin vuonna 2014, Noora Liljasto kertoo.

Vaikka Liljasto työskenteleekin pääasiassa ulkokasvien parissa, huonekasvit kuuluvat hänen kotiinsa edelleen. Kasveja häneltä löytyykin laidasta laitaan.

– En ole mieltynyt vain yhteen kasvisukuun vaan kaikki kiinnostaa. Kodistani löytyy esimerkiksi köynnöksiä, kaktuksia, lihansyöjäkasveja, kukkivia kasveja ja saniaisia.

Parasta kasviharrastuksessa on Liljaston mielestä ehdottomasti onnistumisen tunne, kun saa henkihieverissä olleen kasvin kukoistamaan tai vaikkapa jonkin kaktuksen kukkimaan.

– Vaikeusastetta harrastukseen tuovat haasteellisimmat kasvit. Jotkut kasvit tarvitsevat viileän talvilevon, mutta onneksi sekin onnistuu melko helposti, sillä asun vanhassa omakotitalossa. Toiset kasvit, kuten kannukasvit ja medinilla taas vaativat korkeampaa ilmankosteutta, joten niitä varten olen hankkinut vanhan akvaarion terraarioksi, Liljasto juttelee.

Entä jos nyt haluaisi aloittaa huonekasviharrastuksen – miten siinä pääsisi alkuun? Liljaston mukaan se on helppoa.

– Alkuun pääsee ostamalla kaupasta kasvin, joka on jo hyvässä kasvussa. Tai pyytämällä toiselta harrastajalta pistokkaan, jonka kasvua voi seurata. Jos ei tiedä mikä kasvi on kyseessä, niin tietoa löytyy esimerkiksi selaamalla kasvikirjoja, kysymällä asiaa sosiaalisessa mediassa, Huonekasviseuran Facebook-sivuilta sekä keskustelufoorumilta. Huonekasviseuran jäsenille löytyy myös Whatsapp -ryhmä jossa harrastajat pääsevät vaihtamaan kokemuksiaan, Noora Liljasto kannustaa.

Kun kasvin nimi on selvillä, hoito-ohjeet kannattaa Liljaston mukaan varmistaa useammasta tietolähteestä. Usein hyviä ohjeita saa myös muilta harrastajilta.

– Kasvatustapoja on yhtä monta kuin on kasvattajaakin.

Myös Huonekasviseura järjestää pitkin vuotta monilla paikkakunnilla erilaisia tapahtumia. Huonekasviviikolla tapahtumia on ympäri Suomen.

– Silloin järjestetään muun muassa pistokasvaihtotapahtumia eli Kasvitreffejä, avoimia ovia muiden harrastajien kotiviidakoihin, kursseja ja muuta mukavaa, Liljasto vinkkaa.

Huonekasviviikko

Huonekasviseura ry ja Puutarhaliitto ry järjestävät ensimmäisen valtakunnallisen Huonekasviviikon 16.–22.9.

Espoossa Kukkatalo Maritta järjestää Kasvitreffit myymälässään Tapiolassa lauantaina 21.9. kello 12–15. Paikalle voi tulla oman pistokkaan tai kasvin kanssa ja vaihtaa muiden harrastajien kanssa.

Tapahtumia löytyy Huonekasviseuran Facebook-sivuilta ja nettisivuilta www.huonekasviseura.fi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Tv-tähti myi Uunisaaren paratiisia 1,8 miljoonalla eurolla: Ostaja on Veikkausliigasta tuttu kiinteistöpohatta – "Kiva omistaa"
 2. Vandaaleista jaetaan "selkäkuvia" Facebook-ryhmissä – Poliisi: Kuvan levittäjä voi syyllistyä rikokseen
 3. Jan Vapaavuori: "Häiriökäyttäytyminen lisääntyi äkillisesti" – näillä keinoilla Helsinki lähestyy nyt nuoria
 4. Näitä makkaroita Suomessa syötiin ennen HK:n valtakautta – "Paistettiin runsaassa voissa"
 5. Lapinlahden rantamuuri on niin huonokuntoinen, että se voidaan joutua korjaamaan
 6. Poliisi kaipaa edelleen vihjeitä Kaivohuoneen pahoinpitelystä ja kuolemantuottamuksesta
 7. Virossa järjestetyssä tilaisuudessa altistui koronavirukselle kymmeniä suomalaisia, joista yli puolet helsinkiläisiä – näillä laivavuoroille he palasivat
 8. Yrityksen autolle on nimettävä käyttövastaava, muistuttaa poliisi – maksut liikennevirheistä kasautuvat omistajille
 9. Koronaviruksen pikatestausasema aukeaa Helsinkiin – tuloksen saa tunneissa
 10. "Osassa rakennusta on jopa sortumavaara" – kiistelty ostoskeskus kihisyttää Helsingissä, yrittäjä pelkää "aaveostaria"
 11. Miten onnistuu kimppa-asuminen koronan aikana? Vuokranantajat tekivät listan seikoista, jotka on hyvä ottaa huomioon
 12. Lisää rakentamista Otaniemeen: Biologin ja Meritekniikan alueista suunnittelukilpailu
 13. Merestä löytyi ruumiinosia Helsingissä – yhteyttä esimerkiksi paloittelusurmaan ei tämän hetken tiedon mukaan ole
 14. Helsingin legendaariseen Primulan kulmaan aukeaa tanskalainen irkkuravintola
 15. Raidejokerin rakentaminen tuo jälleen isoja liikennejärjestelyjä moneen paikkaan syksyn aikana

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Saitko koronan salakavalan oireen? Älä viivyttele testiin menoa – ylilääkäri: "Altistuksia ehtii tulla enemmän"
 2. Koronapandemian toinen aalto rantautuu Suomeen – Asiantuntija: "Nämä ovat nyt 2 ehdottomasti tärkeintä asiaa muistaa"
 3. Vandaaleista jaetaan "selkäkuvia" Facebook-ryhmissä – Poliisi: Kuvan levittäjä voi syyllistyä rikokseen
 4. Helsinkiläinen Tiitu, 35, sai punkin puremasta pahan taudin: "Heräsin niin kovaan pääkipuun että oksensin – naama roikkui"
 5. Julkkisten uimarannalle perustama ulkokuntosali porskuttaa Helsingissä – "Jos joku ei halua maksaa, ohjaamme ilmaiselle paikalle"
 6. Näitä makkaroita Suomessa syötiin ennen HK:n valtakautta – "Paistettiin runsaassa voissa"
 7. Merestä löytyi ruumiinosia Helsingissä – yhteyttä esimerkiksi paloittelusurmaan ei tämän hetken tiedon mukaan ole
 8. STM:n päällikkö suomalaisille: "Onko välttämätöntä lähteä ulkomaille tai osallistua suureen yleisötapahtumaan?"
 9. "Osassa rakennusta on jopa sortumavaara" – kiistelty ostoskeskus kihisyttää Helsingissä, yrittäjä pelkää "aaveostaria"
 10. "Alueella saa haista muukin kuin raha" – saunojat pelkäävät, että helsinkiläisen luksusalueen asukkaat alkavat valittaa savusta
 11. "Nöyryytysnappi" kiusaa pyöräilijöitä Helsingissä – myös nämä 7 ongelmaa ärsyttävät liikenteessä
 12. Tätä lihaa pursotellaan nyt pizzan päälle ravintoloissa – ruokaguru paheksuu yleistyvää gourmet-ilmiötä
 13. Jan Vapaavuori: "Häiriökäyttäytyminen lisääntyi äkillisesti" – näillä keinoilla Helsinki lähestyy nyt nuoria
 14. Tv-tähti myi Uunisaaren paratiisia 1,8 miljoonalla eurolla: Ostaja on Veikkausliigasta tuttu kiinteistöpohatta – "Kiva omistaa"
 15. "Perämies on sitten jatkossa perähenkilö" – uudet sukupuolineutraalit nimikkeet saivat lukijoiden kielenkannat auki

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.