Omenat kiertoon asukkaiden voimin – Puistolassa asuva Tiina keksi keinon vähentää roskiin päätyvää satoa

– Olen itsekin käynyt hakemassa omenoita, kun läheltä on tullut ilmoituksia, sanoo Stadin omenpörssin vuosia sitten perustanut Tiina Sandberg. Sanna Jompero

Sanna Jompero

Omenan satokausi alkaa olla parhaimmillaan. Monelle omenoita on yli oman tarpeen. Vähintäänkin yhtä moni haluaisi niitä, mutta omalla pihalla puita ei ole.

Tätä ajatusta pyöritteli puistolalainen Tiina Sandberg mielessään vuonna 2012, kun sattui pyöräilemään Tapaninvainiossa notkuvien omenapuiden ohi. Ihana omenantuoksu leijaili samaan aikaan nenään.

– Silloin ajattelin, että herranjestas miten paljon puissa on omenoita. Toisilla niitä on ja toiset haluaisivat niitä. Mietin, että tämä asia pitäisi saada ratkaistua.

Siitä syntyi ajatus ilmoitusalustana toimivista Facebook-sivuista, joissa omenoiden lahjoittajat ja niitä tarvitsevat voisivat kohdata. Stadin omenapörssin sivut avattiin Facebookissa vuonna 2012.

– Tämä on yksinkertaisuudessaan ollut toimiva konsepti, Sandberg toteaa.

Sandberg on yhdeltä ammatiltaan ympäristösuunnittelija ja alkoi pohtia asiaa myös jätteen ja kestävän kehityksen kannalta. Pudotessaan maahan omenat muuttuvat nopeasti jätteeksi ja silloin niistä tulee myös ympäristöhuollollinen ongelma. Siksi ne olisi hyvä saada talteen jo suoraan puusta.

Sandberg yllättyi iloisesti, kun huomasi, että sivuille oli selkeästi kysyntää.

– Saman tien löytyi useita muitakin tahoja, jotka olivat kiinnostuneita ideasta. Olen sanonut kaikille, että käykää vaan kopioimassa idea ja perustakaa uusia sivuja, jotta toiminta olisi mahdollisimman laajaa.

Helsingin lisäksi vastaavanlaisia Facebook-sivuja on perustettu ainakin Keravalla, Turussa ja Tampereella.

Stadin omenapörssillä on tällä hetkellä yli 6 800 seuraajaa.

Omenakauden alkaessa tänä vuonna jo lähes 70 ihmistä on sivujen kautta ilmoittanut olevansa kiinnostunut syksyn sadosta. Omenoiden tarjoajia sivuilla ei liiemmin ole, mutta Sandbergin mukaan homma toimiikin niin, että lahjoittavat eivät ilmoita omenoistaan tavallisesti sivuilla julkisesti, vaan ottavat henkilökohtaisesti niitä tarvitseviin yhteyttä.

Syömäkelpoisia omenoita voi lahjoittaa muuallekin.

Muutama vuosi sitten perustettu Omenasieppari alkoi tällä viikolla kerätä satoa ihmisten etukäteen ilmoittamilta pihoilta. Keräilyalue on pääosin Helsinki sekä 50 kilometriä sen säteellä sijaitsevat pihat.

– Yhteydenottoja on tänä vuonna tullut huomattavasti viime vuotta vähemmän. Yksi syy on se, että suuri osa omenapuista viettää tänä vuonna lepovuotta. Viime vuosi oli ennätysvuosi, emmekä ehtineet edes kerätä kaikkia, kertoo yrittäjä ja palvelun perustaja Susanna Pykäläinen

Ensimmäisen viikon aikana omenoita ehdittiin kerätä hieman yli 30 pihalta. Ilmoittautuneita on tänä vuonna 150. Viime vuonna vastaava luku oli noin 500.

Vuosi sitten omenoita kerättiin 35 000 kiloa. Pykäläinen arvelee, että tänä vuonna määrä jää noin 20 000 kiloon.

Omenoista tehdään mehua, jotka myydään muutamille kaupoille.

Omenasiepparinsivuilla olevalla kaavakkeella voi tehdä edelleen ilmoituksen omenoista, joita voi noutaa. Kerääminen jatkunee lokakuun loppuun tai niin kauan kuin omenaa riittää.

Monta tapaa kierrättää

Yli jääneitä omenoita voi pääkaupunkiseudulla lahjoittaa useaan eri paikkaan.

Omenoiden tulee olla syömäkelpoisia.

Stadin omenapörssin sivuilla voi ilmoittautua joko omenoiden lahjoittajaksi tai hakijaksi.

Omenasieppari (www.omenasieppari.fi) on kaksi vuotta sitten perustettu helsinkiläinen startup-yritys, joka kerää omenoita ja tarjoaa samalla palkkatyötä vaikeasti työllistettäville.

Omista omenoista voi ilmoittaa sivuilta löytyvällä kaavakkeella.

Myös Sortti-asemat ottavat omenoita vastaan viiden euron maksua vastaan.

Helsingin asemat sijaitsevat Kivikossa ja Konalassa.

Asemat ovat auki arkisin kello 7–21.

Aiheeseen liittyvää

 1. Suomalaiset hurahtivat ylijäämäomeniin – tämä lajike ei sovellu siiderin valmistukseen
  27.7.2019 7:30
 2. Helsinkiläisfirma keksi uuden tavan hyödyntää ylijäämäomenia – "Katsomme, miten tekee kauppansa"
  10.9.2018 20:20
 3. Sturenkadun yhteisestä hävikkijääkaapista tuli huippusuosittu – kaappiin on tuotu haettavaksi jopa täytekakkuja
  25.11.2018 9:40
 4. Hävikkiomenoista syntyi hipsteriherkku: Ei kompostiin, vaan laatusiideriksi
  3.11.2017 19:56
 5. Puutarhuri, näin hyödynnät maahan pudonneet matoiset omenat – "Kannattaa toimia heti"
  13.8.2016 15:45

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut