Sini Hursti, 35, jatkaa isänsä työtä, eikä usko leipäjonojen loppuvan – "Miksi ne pitäisi piilottaa?"

Sanna Jompero

Veikko ja Lahja Hurstin Laupeudentyö eli Hurstin valinta sai uuden jatkajan viime keväänä, kun Heikki Hurstin tytär Sini Hursti, 35, ryhtyi avustusjärjestön toiminnanjohtajaksi.

Isovanhempiensa jalanjälkiä seuraava pojan tytär oli ollut toiminnassa mukana jo kuusi vuotta ennen vetovastuun ottamista.

Palo avustustyöhön syntyi, kun Heikki-isä sairastui kuusi vuotta sitten syöpään. Sairaalassa käydessään tytär kysyi isältään, voisiko auttaa jollain tavalla.

– Isä vastasi, että joo.

Kun Heikki-isä syövästä toivuttuaan palasi takaisin hommiin, hän kysyi tyttäreltä, voisiko tämä vielä työskennellä avustusjärjestössä.

– Pikkuhiljaa mieleen alkoi hiipiä ajatus, että jatkaisin työtä. Sitten jäin, muistelee parturi-kampaajaksi kouluttautunut Sini, joka alkuvuosina leikkasi ihmisten hiuksia Hurstin hyväntekeväisyyskampaamossa.

Viime keväänä tapahtuneesta sukupolvenvaihdoksesta huolimatta Heikki Hursti työskentelee avustusjärjestössä edelleen lähes täyspäiväisesti.

– Roolit ovat samanlaiset kuin aikaisemminkin. Nyt minulla on vain hieman enemmän vastuuta, Sini Hursti kertoo.

Toiminnanjohtajan tehtäviin kuuluu kaikki mahdollinen: logistiikasta huolehtiminen, tavaroiden hakeminen ja purkaminen, laskujen maksaminen sekä paperitöiden tekeminen.

– Tämä on hyvin monipuolista hommaa, sanoo viisi vuotta kampaamoyrittäjänä toiminut Sini.

Vakituisia vapaaehtoisia mukana on noin 20–30. Tärkeän avustustyön lisäksi Sini Hursti arvostaa työyhteisöään.

– Meidän työporukka on aivan huikea. Täällä on hyvä ilmapiiri. Lähden töihin aina mielelläni.

Myös monista asiakkaistakin on tullut tuttuja. Jos nähdään kadulla, tervehditään.

Me emme kysy ihmisten taustoja emmekä katso ulkonäköä. Ihmisillä voi olla vaikka kuinka hienot vaatteet päällä, mutta se ei kerro mitään. Ne vaatteet voivat olla ihmisen ainoat.

Ruokajonossa olevien ihmisten oma suhtautuminen avun hakemiseen on Hurstin mielestä vuosien varrella muuttunut. Aikaisemmin häpeäntunne oli nykyistä vahvempi.

– Nyt se on vähentynyt. Ikävää, jos tällaisesta pitää tuntea häpeää. Me emme kysy ihmisten taustoja emmekä katso ulkonäköä. Ihmisillä voi olla vaikka kuinka hienot vaatteet päällä, mutta se ei kerro mitään. Ne vaatteet voivat olla ihmisen ainoat.

Sini Hursti muistaa ruokajonoon tulleen nuoren naisen, joka itki koko ajan.

– Menimme kysymään, miksi hän itkee. Nainen harmitteli, kun joutuu hakemaan täältä ruokaa. Siitä tuli minulle kuitenkin hyvä mieli, että pääsimme auttamaan.

Sini Hursti uskoo, että leipäjonot eivät tule Suomesta loppumaan – eikä pitäisikään.

– Jonot tulevat tällä nykyisellä politiikalla pysymään. Minusta se on hyvä asia, että jonot näkyvät. Ei niitä tarvitse mihinkään piilottaakaan.

Helsingissä on ehdotettu ruokajonoista luopumista ja siirtymistä Vantaan käyttämään yhteisen pöydän -malliin, jossa ihmiset ruokailevat päivittäin yhdessä.

Hurstin mukaan ajatus yhteisestä pöydästä on hyvä, mutta se ei sovi kaikille. Jotkut haluavat valmistaa ja syödä ruoan kotonaan. Parhaimmillaan Helsingissä voisivat toimia rinnakkain molemmat avustusmuodot.

Hurstilla Helsingin Harjussa käy kahdesti viikossa olevina jakopäivinä noin 2 000–3 000 ihmistä. Tukipäivinä avuntarvitsijoita on usein vähemmän, muina aikoina kuukaudessa enemmän.

Suurimmat lahjoittajat ovat Kesko, Inex, Unilever, Saarioinen sekä muutamat yksittäiset firmat. Lahjoittajat tuovat viikoittain tavarat suoraan Hurstin valintaan.

Jakopäivien aamuina, keskiviikkoisin ja perjantaisin, Hurstin Avun auto hakee elintarvikkeita noin paristakymmenestä kaupasta Helsingistä, Vantaalta ja Nurmijärven Klaukkalasta.

– Tämä on arvokasta työtä. En keksisi parempaa työtä tehdä. Tämä on toiminut täysin lahjoitusten varassa. Se on hieno juttu.

Hursti laskeskelee, että yhden ruokakassin arvo on noin 30–50 euroa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Yksiöiden vuokrat pomppasivat Helsingissä – katso hurjat erot alueittain: Tällä uudehkolla alueella 30-neliön asunnosta pyydetään jo liki 1000 e/kk
 2. Muutoksia Itä-Helsingin palveluissa: Kontula jäämässä ilman omaa terveysasemaa, Myllypuroa laajennetaan ja Kivikko saa jatkaa toistaiseksi
 3. Jopa kokonaisia roskapusseja jätetään suositulle mattolaiturille – Asukkaalla selkeä näkemys porsastelun syystä
 4. Energiayhtiön kilpailusta napsahti kaksi 5000 euron voittoa helsinkiläisille junnuseuroille – "Osa rahoista menee perheille, joilla tiukka taloudellinen tilanne"
 5. Taas uusi saari avautui yleisölle Helsingissä – piskuinen luoto luotsitupineen on saaristo pienoiskoossa
 6. Tiede: Sotahistoriaan erikoistunut arkeologi Jan Fast, 58, yrittää antaa nimen tuntemattomille sotilaille – "Hienointa olisi ollut vaikka nimi linkkuveitsessä, mutta missään ei ollut mitään viitettä"
 7. Tiede: Tapa, jonka mukaan isä saattaa tyttärensä alttarille, voi tuntua romanttiselta, mutta alkuperäinen ajatus ei sitä ole – "Ei ole perinteitä, joita olisi pakko noudattaa"
 8. Ruoka: Martina, 35, on vieraillut jäätelöyliopistossa Bolognassa ja syönyt alligaattoria Miamissa – "Onnistunut ruokamatka alkaa jo kotoa"
 9. Ekonomi Sointu Borg on tunnettu kurvikkaista somekuvistaan ja kannustaa naisia tekemään heitä voimaannuttavia asioita – ”Jos haluan näyttäytyä avonaisen kaula-aukon kera, sen myös teen”
 10. Enkelinsiipinen hanhi jouduttiin lopettamaan – Korkeasaaren asiantuntija: Ei pullaa eikä leipää vesilinnuille
 11. Poliisi otti kiinni miehen, jota epäilee usean alaikäisen tytön seksuaalisesta ahdistelusta Kannelmäessä – Uhrit satunnaisia vastaantulijoita
 12. Poliisi pidätti Helsingin Veräjämäessä kiertäneen varkaan, joka murtautui koteihin asukkaiden ollessa kotona – Yksi asukas kaadettiin kumoon
 13. Polkupyörävarkauksien sesonki kuumenee – Vuorokauden saldo Länsi-Uudellamaalla 22
 14. Koronakevät rojautti uusien henkilöautojen rekisteröinnitkin ennätyksellisen alas – sähköautojen ja hybridien suosio kasvaa edelleen
 15. T24: Eteläisestä Virosta voi olla vaikea löytää majoitusta syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna – Silloin ajetaan Rally Estonia

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Nämä 9 Helsingin ravintolaklassikkoa tulisi kokea edes kerran elämässä – "Keittiö ja palvelu ovat olleet ensiluokkaisia kautta aikojen"
 2. Jan Vapaavuori tyrmistyi väitteistä A-studiossa – "Maailmassa ei ole montaa organisaatiota, jossa..."
 3. Yksiöiden vuokrat pomppasivat Helsingissä – katso hurjat erot alueittain: Tällä uudehkolla alueella 30-neliön asunnosta pyydetään jo liki 1000 e/kk
 4. Rantapuistoon tuli Helsingissä grillauspaikat mutta ei julkista vessaa, koska sitä vastustettiin – "Yksilön itsekkyys koituu aina kaikkien haitaksi"
 5. Jopa kokonaisia roskapusseja jätetään suositulle mattolaiturille – Asukkaalla selkeä näkemys porsastelun syystä
 6. Ekonomi Sointu Borg on tunnettu kurvikkaista somekuvistaan ja kannustaa naisia tekemään heitä voimaannuttavia asioita – ”Jos haluan näyttäytyä avonaisen kaula-aukon kera, sen myös teen”
 7. Muutoksia Itä-Helsingin palveluissa: Kontula jäämässä ilman omaa terveysasemaa, Myllypuroa laajennetaan ja Kivikko saa jatkaa toistaiseksi
 8. Poliisi pidätti Helsingin Veräjämäessä kiertäneen varkaan, joka murtautui koteihin asukkaiden ollessa kotona – Yksi asukas kaadettiin kumoon
 9. Kuva: Senaatintorin terassi aukesi hyvin hiljaisena – juomien hintataso jakoi heti mielipiteet
 10. Espoon tämän vuoden väestönkasvusta lähes 100 % vieraskielisiä
 11. Enkelinsiipinen hanhi jouduttiin lopettamaan – Korkeasaaren asiantuntija: Ei pullaa eikä leipää vesilinnuille
 12. Taas uusi saari avautui yleisölle Helsingissä – piskuinen luoto luotsitupineen on saaristo pienoiskoossa
 13. "Sähköauto kulkisi tällä tuotannolla yli 10 miljoonaa kilometriä" – Sipoon jättimäiseen logistiikkakeskukseen asennetaan 4 000 aurinkopaneelia
 14. "Aikataulussa ollaan enää nippa nappa" – Raidejokeri kohtasi vaikeuksia, jotka projektinjohtajan mukaan tässä kohti hanketta ovat "hankala asia"
 15. Eveliina Heinäluoma haluaa Helsinkiin uuden apulaispormestarin – "Tärkeää löytää työttömille reitti työelämään palaamiseen"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.