Myyttisen Ior Bockin tarinasta uusi kirja – usko aarreluolaan elää: "Moni väite on osoittautunut oikeaksi"
2
Suomen tunnetuin hippi, sipoolainen Ior Bock tarinoi Lemminkäisen temppelin pitävään sisällään paitsi aarteita myös koko ihmiskunnan historian. Arkistokuva.
Katso isompi kuvaLemminkäisen temppeli sijaitsee Sipoon Gumbostrandissa Lähistöllä on John Hartwallin kotipihaansa perustama taidekeskus Gumbostrand Konst & Form. Jouni Lampinen
Crista Lassfolk-Feodoroff
| Päivitetty
Edesmennyt Ior Bock oli suomenruotsalainen eksentrikko, mystikko, taiteilija, joogi ja satusetä. Hänet muistetaan kertomastaan Bockin perheen saagasta ja värikkäistä esiintymisistään Suomenlinnan oppaana.
Bockin mukaan hänen suvussaan perimätietona yli tuhat vuotta kulkenut saaga kertoo ihmiskunnan synnystä 50 000 miljoonaa vuotta sitten.
Bockin saaga kerättiin kansiin vuonna 1996, jolloin ilmestyi teos Bockin perheen saaga – Väinämöisen mytologia. Kirjan toimitti Juha Javanainen Ior Bockin nauhalle kertomien tarinoiden perusteella.
Nyt Ior Bockin ulkomaalaiset ystävät ovat täydentäneet suomalaista teosta omalla teoksellaan The Bock Saga: An Introduction. Kirja on toistaiseksi ilmestynyt englanniksi ja saksaksi.
Kirjan kirjoittaneet kertovat Sipoon Sanomissa, että se avaa uusia ovia Bockin saagaan.
– Meidän kirjamme on täydennys suomenkieliselle teokselle, jossa ei vielä ollut koko tarinaa. Saaga on kuin elämänpyörä, joka jatkuu ikuisesti, tekijät kertovat lehden haastattelussa.
– Moni saagan väite on osoittautunut oikeaksi.
Tarinan keskiössä on kertomus Sipoon Gumbostrandissa sijaitsevasta Lemminkäisen temppelistä, joka kätkee sisälleen valtavan aarteen.
Saagan mukaan sipoolaisen kallion kätköissä on suuri sali ja spiraalin muotoon louhittuja sivusaleja täynnä aarteita. Tarinassa temppelin oviaukko suljettiin vuonna 987.
Lemminkäisen temppelin aarteen perässä Gumbostrandiin tulee ihmettelijöitä vuodesta toiseen, moni merten takaa. Parhaillaankin siellä häärii saksalainen puuseppä tekemässä omia etsintöjään.
Kiinnostus saagaa kohtaan on kansainvälistä, viettihän Ior Bock vuosikausia Intiassa joogaten. Joogina hänen tavaramerkikseen muodostui saunasolmu, johon kuului suuseksin antaminen itselle. Bockin saagan mukaan oman siemennesteen juominen oli miehelle hyväksi.
Vuonna 1987 Sipoossa alkoivat ensimmäiset kaivaukset Lemminkäisen temppelin löytymiseksi, kun joukko Ior Bockin ulkomaalaisia ystäviä, joita kutsutaan myös nimellä Bock-people, aloittivat työt.
Bock itse antoi kaivaushankkeelle tiedotusvälineissä kasvot ja rahoittajiksi ryhtyivät Sipoon Säästöpankki ja rakennusyhtiö Lemminkäinen Oy.
Rahoittajat kuitenkin vetäytyivät, kun Bockin huvilalla majailleiden henkilöiden hasiksen poltosta tehtiin rikosilmoitus ja koko joukko pidätettiin.
Poliisitutkinnan jälkeen osa kaivauksiin osallistuneista ulkomaalaisista karkotettiin maasta.
Ior Bock kuoli Munkkiniemen kodissaan vuonna 2010 avustajansa surmaamana.
Bockin perinnöksi saamat Sipoon kiinteistöt myytiin oikeuden päätöksellä Lemminkäinen Oyj:n ja Heikki Hakulinen Ky:n saatavien kuittaamiseksi.
Gumbostrandin rantatontin ja sillä olevan talon osti sipoolainen kalastaja. Viereisen ”temppelikallion” tontin osti Helsingin Astanga Joogakoulu.
Myöhempinä vuosina temppelikallion tutkimus- ja kaivaushanketta ovat eri aikoina jatkaneet ensimmäisten Bock-kirjan toimittanut Juha Javanainen, norjalaisen Morten Joramon kuvausryhmä sekä kallion nykyinen omistaja Helsingin Astanga Joogakoulu.
Lemminkäisen temppeliksi kutsuttu kallioluola on noin viisikymmentä metriä pitkä, neljä metriä leveä ja 3,5 metriä korkea.