Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Tekoäly huolehtii Keskon uudesta pääkonttorista – 1800 ihmisen työpaikalla ei ole nimettyjä työpisteitä

Kalasatamassa toukokuussa käyttöönotettu Keskon jättikampus ei ole aiheuttanut merkittäviä ruuhkia alueen liikenteeseen.

Kauppakeskus Redin vieressä sijaitseva K-kampus on 1 800 keskolaisen työpaikka.

Kaupungin aluearkkitehdin Matti Kaijansinkon mukaan Kalasataman keskustan rakentaminen on sujunut liikenteellisesti kohtalaisen hyvin.

– Olin siellä tässä yhtenä aamuna, eikä mitään hirveitä ruuhkia ollut. Redin kulmalla on ahtaan näköisiä kohtia, mutta nekin näyttävät vetävän.

Samaa sanoo myös kaupungin liikenneinsinööri Riikka Österlund

– Palautetta ei ole tullut ihan hirveästi. Suurin yksittäinen palauteasia on läpikulkuliikenne Hermannin rantatiellä. Myös Tilastokeskuksen suojatieltä on tullut palautetta, mutta siitäkin vain muutamia.

Alueella on vahvistettu kaava Sörnäistentunnelille, joka yhdistäisi Hermannin ja Sörnäisten rantatiet.

– Päätöstä toteuttamisesta ei ole, mutta sillä viimeistään Lahdentieltä tuleva liikenne saataisiin soljumaan, Kaijansinkko sanoo.

Kesko on lähtenyt tekemään yhteistyötä alueen toimijoiden kanssa ja on mukana Fiksu Kalasatama -hankkeessa.

– Neuvottelemme parhaillaan muiden toimijoiden kanssa ajoneuvojen ja pysäköintitilojen yhteiskäytön mahdollisuudesta, jotta voisimme toimia mahdollisimman innovatiivisesti ja vastuullisesti alueen kehittämiseksi, kertoo K-ryhmän työympäristön kehittämisestä vastaava Hanna Laavainen

Työntekijöitä kannustetaan käyttämään julkisia liikennevälineitä tarjoamalla henkilöstöetuja, joita voi käyttää matkalippujen ostamiseen. Kellarikerroksessa on 300 pyöräpaikkaa pyörähuoltoineen. Parkkipaikkoja on kellarissa 200. Tapiolassa ja Itäkeskuksessa on työnantajan tarjoama ilmainen liityntäpysäköinti.

– Työmatkoista on tullut palautetta hirveän vähän. Ennen kuin muutimme tänne, työmatkat olivat työntekijöiden puhutuin asia. Näillä kaikilla toimenpiteillä pystyimme taklaamaan nämä ongelmat. Parkkipaikkojen tarve oli pienempi mitä arvioimme, Laavainen toteaa.

Valtaosa Keskon työntekijöistä muutti Kalasataman kuusikerroksiseen huippumoderniin rakennukseen, kun uusi kampus avattiin. Rakennus on yksi Suomen älykkäimmistä.

– Täällä on tuhansia sensoreita, joilla optimoimme kiinteistön olosuhteita ja toiminnallisuutta. Taloa johdetaan paljon datalla, Laavainen toteaa.

Tekoäly huolehtii talon lämpötilasta ja siitä mihin kerrokseen hissien kannattaa seuraavaksi mennä. Talon tuloaulassa on sähköinen itseilmoittautumispiste, jota varten vierailijat saavat etukäteen QR-koodin, jolla he pääsevät kirjautumaan sisälle taloon.

Aulasta on näkymä valtavien ikkunoiden läpi tuotekehitys- ja mediakeittiöihin, jossa kokeillaan, valmistetaan sekä kuvataan ruokia.

– Tämä on hyvin erilainen tapa tehdä tuotekehitystä. Haluamme näin näyttää sekä omalle väelle, että muillekin avoimesti tekemistämme, jatkaa Laavainen.

Kuusikerroksisessa talossa työskentely on keskitetty neljään kerrokseen. Kenelläkään ei ole omia työtiloja. Tilat on laadittu sen mukaan, tarvitaanko työskentelyyn täysin hiljaista tilaa vai järjestetäänkö siellä esimerkiksi kokouksia. Osassa tiloista voi kokoustaa baarijakkaroilla istuen ja toisissa istua löhösohvilla.

– Olemme ottaneet henkilökunnan mukaan suunnitteluun ja kuunnelleet, mitä he haluavat hyvältä työpäivältä, jatkaa Laavainen.

Työntekijöiden käytössä on yhteensä 100 neuvotteluhuonetta, 100 vetäytymistilaa, yli 1 200 sähköistä työpistettä ja yleisiä tiloja. Talossa on oma työterveyshuolto, kuntosali ja työpaikkaravintola. Seinän kokoiset viherseinät puhdistavat ilmaa ja tuovat viihtyisyyttä.