Helsinkiläispäättäjä alueiden eriarvoistumisesta: "Vaatii myös uskallusta poliitikoilta"

Vihreiden valtuutettu Fatim Diarra ehkäisisi alueiden eriytymistä muun muassa lisäämällä positiivisen diskriminaation rahaa kouluille ja päiväkodeille. Helsingin kaupunki

Kaisa Paastela

Helsingissä asuinalueiden eroja on jo vuosia tasattu positiivisen diskriminaation rahoilla. Aluksi sitä maksettiin kouluihin, jos alueella esimerkiksi oli työttömyyttä ja väestön koulutusaste matala. Sittemmin rahaa on annettu myös päivähoitoon erityisesti Itä- ja Koillis-Helsinkiin.

Valtuutettu Fatim Diarra (vihr.) on tehnyt talousarvioaloitteen pd-rahan kasvattamiseksi varhaiskasvatuksessa 5 miljoonalla ensi vuoden budjettiin.

Kasvatuksen ja koulutuksen toimialan vastauksen mukaan määrärahaa on jo kasvatettu 10 vuodessa 350 000 eurosta 1,3 miljoonaan. Lautakunta jätti aloitteen vielä pöydälle tiistain kokouksessaan.

Jakomäkeläislähtöinen Diarra taustoittaa HU:lle syitä, miksi positiivisen diskriminaation määrärahoja tulisi kasvattaa.

– Nyt kun Helsingissä on lisätty opetukseen kieliä ja lisää sitä ja tätä, niin se ei auta sitä porukkaa, joka on vaarassa tipahtaa, kun kotona ei osata auttaa läksyissä tai oma kielitaito ei ole riittävää.

– Kaikenlaista herkkua ja kivaa on tuotu hyvinvoivalle keskiluokalle, joka kyllä pärjää muutenkin, mutta kuka pitää huolta, että Itä-Helsingin pojat eivät putoa kelkasta, Diarra vertaa.

Hänen mielestään varhaiskasvatukseen pitäisi edelleen lisätä henkilökuntaa.

– Meillä on päiväkotiryhmiä, joissa yli puolet lapsista puhuu muuta kuin suomea äidinkielenään.

Diarran mukaan ryhmiin tarvitaan aikuisia, jotka varmistavat, että kaikki oppivat suomea niin hyvin, että kouluttautuminen on mahdollista. Hän korostaa, että tarvitaan kohdennettuja toimia, koska alueetkaan eivät ole samanlaisia.

– Sama kenkä ei sovi kaikille. Helsinki on heterogeeninen kaupunki.

– Myös sellainen ajatus, että joku ”kieliryhmä X” ei koskaan opi tai pääse kiinni työelämään on naurettava. Isäni on kotoisin Malista, joka on yksi Afrikan köyhimpiä maita, ja hän on Suomessa psykiatri. Ihmisestä voi tulla vaikka mitä, kun siihen annetaan mahdollisuudet. Jos verrataan EU:n tilastoihin, niin meillä esimerkiksi toisen polven maahanmuuttajien jatkaminen korkeakoulutukseen on vähäisempää kuin keskimäärin, Diarra huomauttaa.

– Toki tämä vaatii myös uskallusta poliitikoilta. Että ei hyväksytä tilannetta, jossa maahanmuuttajataustainen äiti ei osaa suomea eikä osaa tukea lapsiaan koulunkäynnissä. Diarra jatkaa.

Suomea ja ranskaa puhuva, ja nuorena lukivaikeuksista kärsinyt Diarra toteaa saaneensa paljon tukea opettajaltaan perheen muutettua Munkkivuoreen. Tätä Diarra pitää aivan ratkaisevana oman elämänsä kannalta.

– Siksi varmaan vähän paasaankin näistä asioista, hän naurahtaa.

– Jos luokassa monella on haasteita ja resursseja ei ole, niin apua saavat ne, joilla on eniten ongelmia. Se on oikein, mutta väärin on se, että hieman hitaammat tai villimmät ovat sitten väliinputoajia. Ongelmien korjaaminen myöhemmin maksaa paljon enemmän.

Aiheeseen liittyvää

  1. Joillain Helsingin alueilla jo liki 40 prosenttia vieraskielisiä, osalla kasvu huimaa vuodesta 2010 – ”Muutamia huolestuttavia merkkejä” 20.8.2019 6:45
  2. Täällä asuvat Helsingin onnellisimmat ihmiset – Jakomäessä ollaan onnellisempia kuin Marjaniemessä 27.3.2019 13:54
  3. Joka kolmas lähiöasukas kokee olevansa loukussa – haluaisi muuttaa pois asunnostaan mutta ei siihen pysty 1.4.2019 10:19
  4. Asukkaat tuskastuivat: Miksi huumeralli saa pyöriä lähiössä – "Ostarin seutu etoo ja pelottaa osaa" 14.8.2019 6:35
  5. Vanhaan Vuosaareen kaavaillaan 3 000 uutta asukasta – 1960-lukulaisessa metsälähiössä "paljon tehostamispotentiaalia" 18.4.2019 7:10
  6. Tuore tutkimus ei kannusta eriytyneeseen asumiseen – Hyvän lähiön salaisuudet Helsingissä ovat tässä 7.6.2017 6:05

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut