Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

6.-luokkalaisen Ainon todistus romahti uusien suositusten mukaan tehdyssä koulussa – Yle: ”Kukaan ei opettanut minua”

Kuudesluokkalaisen Aino Piirosen joulutodistus oli shokki, kertoo Yle Arvosanoissa oli viitonen, kuutonen ja monta seiskaa. Takana oli puolentoista vuoden taival uuden opetussuunnitelman mukaisesti rakennetussa tuliterässä koulussa.

– Siinä koulussa kukaan ei opettanut minua, sanoo kuutosluokkalainen Aino Piironen, joka vaihtoi koulua vuodenvaihteessa.

Ainon ja hänen vanhempiensa kritiikin kohteena on lappeenrantalainen Pontuksen koulu, joka noudattaa kokonaisvaltaisesti uudenlaista oppimisideologiaa. Siinä korostetaan koululaisten itseohjautuvuutta.

Juuri se osoittautui Aino Piiroselle ylipääsemättömäksi vaatimukseksi. Hänellä on aiemmin puhjenneen epilepsian vuoksi lieviä muistamisen vaikeuksia, ja hän olisi kaivannut opettajan apua.

Itseohjautuvuutta korostavassa lappeenrantalaiskoulussa oppilaat aloittavat töiden tekemisen itse ja käyvät tarvittaessa kysymässä opettajilta neuvoa.

– Minulle oli vaikeaa, ettei opettaja ensin opettanut uutta asiaa, vaan se olisi pitänyt pystyä oppimaan itse, kertoo Aino Piironen Ylelle

Edessä oli koulun vaihtaminen. Kun Aino Piirosen joulutodistuksen keskiarvo oli edellisessä koulussa 7,1, uudessa se oli keväällä 8,5. Siellä Aino Piironen ei ole tarvinnut erityisiä järjestelyjä, vaan hän on äitinsä mukaan pärjännyt samalla tuella kuin muutkin.

– Ainossakin tapahtui koulun vaihtamisen jälkeen suuri muutos. Ilo ja levollisuus palasivat hänen olemukseensa, kertoo Katja PiironenYlelle

Häntä ahdistaa, että Ainosta ja hänen ikätovereistaan on tehty koulu-uudistuksen koekaniineja.

– Toiset kaksi lastamme ehtivät käydä koulunsa ihan normaalisti. Harmi, että nuorimmainen joutui osaksi tätä koetta, Piironen suree.

Ylen artikkeli on kokonaisuudessaan täällä.